JALE IN ECONOMIA MONDIALA – S-au agravat inegalitatile de pe piata muncii
03 November 2020 13:30 Lumea Banilor 1088Este jale in economia mondiala. Nu o spunem noi, ci concluzia vine de la cel mai inalt nivel: Fondul Monetar International (FMI). In acest context, FMI recomanda telemunca ca solutie pe termen lung, cu avantajele si dezavantajele ei.
Mai exact, FMI a analizat manifestarea inegalitatilor ca urmare a pandemiei de COVID - 19 din doua perspective. Este vorba despre:
- abilitatea de a munci de a acasa si scaderea PIB - ului in cele mai multe tari;
- capacitatea de a practica telemunca a fost si este vitala in timpul pandemiei, dar aceasta este mai putin prezenta pentru muncitorii cu venituri joase, care experimenteaza o rata mai ridicata a somajului.
Potrivit reprezentantilor FMI, principalul efect negativ al crizei sanitare este cresterea inegalitatilor, ce va avea un puternic efect asupra bunastarii oamenilor. In consecinta, FMI face cateva recomandari sustenabile pentru sustinerea oamenilor afectati, respectiv a firmelor afectate.
Acestea sunt:
- investitiile masive in formarea profesionala si in programele de reconversie profesionala;
- extinderea accesului la internet si promovarea incluziunii financiare;
- relaxarea criteriilor de eligibilitate pentru ajutorul de somaj si extinderea platii concediului medical, noteaza Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), in raportul emis marti, 03 noiembrie 2020.
Pe de alta parte, au fost remarcate cateva opinii ale unor experti in economie, care prezinta avantajele si dezavantajele muncii de acasa (telemunca sau noua normalitate, cum mai este numita).
Astfel, Ferdinando Giugliano, evalueaza gradul in care telemunca afecteaza viata profesionala. Potrivit spuselor lui Giugliano, noua normalitate are un singur avantaj care consta in economisirea timpului de naveta la munca.
In contrapunct, Giugliano evidentiaza doua efecte negative majore a telemuncii. Este vorba despre:
- reducerea invatarii la locul de munca;
- scaderea creativitatii si a inovatiei.
In acelasi context, Andy Haldane, economist sef la Banca Angliei, a argumentat ca munca de acasa are doua efecte negative. Acestea sunt:
- scaderea creativitatii;
- reducerea conexiunilor sociale.