Grid star
criptomonede

INDUSTRIA DE MINARE BITCOIN DIN SUA, IMPINSA IN HAOS DE FALIMENTUL FTX – Companiile din minerit sunt inglodate in datorii de miliarde dolari si sufocate de criza severa de lichiditate

Companiile implicate in mineritul Bitcoin, care au deja cel putin 2,5 miliarde dolari in imprumuturi restante, risca sa intre intr-o criza de lichiditate si mai grava, deoarece multe dintre acestea sunt expuse la bursa cripto falimentara FTX si la creditorii acesteia. Cazul BlockFi, aflat, la randul sau, in procedura de faliment cu datorii de peste 800 milioane dolari, este deja notoriu pentru a ilustra contagiunea prabusirii FTX in intrega industrie.

Gilda Popa

Bilanturile companiilor din minerit s-au deteriorat constant in ultimele luni, dupa ce pretul Bitcoin a scazut la limita pretului de productie – asa cum arata o analiza recent publicata de Lumea Banilor, afectand grav veniturile.

Intre timp, si preturile la energie au crescut, crescand costurile. Criza de lichiditate l-a determinat pe unul dintre cei mai mari operatori de centre de date miniere din SUA, Compute North, sa depuna cererea de protectie prin procedura de faliment in septembrie. Intre timp, efectul de domino al prabusirii FTX a contaminat situatia financiara a altor jucatori mari precum Core Scientific (CORZ), Argo Blockchain (ARBK) si Greenidge Generation (GREE). Preturile actiunilor tuturor celor trei mineri cotati la bursa au scazut cu peste 90% de la inceputul anului, potrivit CoinDesk.

Companiile din minerit ar putea ramane fara liniile de credit

Unii dintre creditorii care lucreaza cu aceste companii se confrunta, la randul lor, cu probleme mai profunde dupa ce au fost prinsi de explozia FTX, iar acest lucru are un impact major pentru industria miniera.

"Finantatorii ASIC care trec prin dificultati financiare si faliment vor contribui la cresterea semnificativa a costului capitalului in industrie si la blocarea accesului la capital”, a declarat directorul operational al companiei de servicii miniere Luxor, Ethan Vera, care a estimat, de asemenea, datoria totala de pana la 2,5 miliarde de dolari restante pentru mineri.

In cazul in care creditorii dau faliment, este probabil ca acestia sa incerce sa lichideze o parte din imprumuturile pentru echipamente, a spus Ethan Vera.

"In unele cazuri, ar putea fi prea dificil pentru o companie in faliment sa continue sa opereze o linie de credit, caz in care sistarea acestor imprumuturi existente va avea ca rezultat o limitare semnificativa a accesului la capital", a adaugat Vera.

In general, nu sunt multe companii din minerit cu expunere directa la activele FTX. Cu toate acestea, bursa cripto a contribuit la o runda de finantare de 431 de milioane de dolari pentru minerul Genesis Digital Assets (GDA) in septembrie anul trecut. Purtatorul de cuvant al companiei nu a comentat investitia FTX, dar a spus ca GDA nu are active sau conturi la FTX.

Alte forme-cheie de expunere la falimentul FTX impacteaza companiile miniere care au contractat imprumuturi mari de la creditori precum BlockFi, Silvergate si Galaxy Digital, toate avand o anumita expunere la bursa cripto fondata de Sam Bankman-Fried (SBF).

Totusi, avand in vedere ca multi mineri sunt privati si nu isi impartasesc obligatiile de datorie sau expunerea, impactul imploziei FTX este incert.

"Nu stim unde sunt toate contrapartile expuse. Si, asadar, pentru industrie, va depinde intr-adevar de unde apar noi gauri (n.r financiare)”, a declarat recent Jaime Leverton, CEO al Hut 8 (HUT).

Core Scientific, minerul cu cea mai mare putere de calcul din SUA, in faliment

BlockFi a devenit una dintre numeroasele victime ale contagiunii FTX si a solicitat luna trecuta protectie in caz de faliment la o instanta federala din New Jersey. Creditorul a acordat cel putin trei imprumuturi garantate de masini miniere catre companii cotate la bursa, intre care cele 54 de milioane de dolari pe care compania Core Scientific la datoreaza BlockFi. Core Scientific, care detine in prezent cea mai mare putere de calcul din industria de minerit Bitcoin din SUA, este in prezent in discutii pentru a-si restructura datoriile care au totalizat aproximativ 244 de milioane dolari in imprumuturi si 597 milioane dolari in bilete la ordin si convertibile la sfarsitul celui de-al treilea trimestru, conform datelor financiare transmise catre Comisia pentru Bursa si valori Mobiliare (SEC) din SUA. Un purtator de cuvant al Core Scientific nu a raspuns solicitarii CoinDesk de a comenta aceasta situatie.

Si minerul canadian Bitfarms (BITF) a imprumutat, de asemenea, 32 de milioane de dolari de la BlockFi, dar doar aproximativ 22 de milioane de dolari sunt restante la sfarsitul lunii septembrie. Intre timp, Cipher Mining (CIFR) si-a asigurat o facilitate de credit de 46,9 milioane dolari pentru o societate mixta cu firma energetica WindHQ, din care detine 49%. Minerul a incercat in mod activ sa-si reduca efectul de parghie si a spus ca a platit 27 de milioane de dolari din datoria sustinuta de Bitcoin si echipamente pe 14 noiembrie.

CEO-ul Cipher, Tyler Page, a declarat ca firma a extras aproximativ 26 de milioane de dolari din facilitatea BlockFi si "nu a anticipat niciodata alte extrageri” dupa cea de-a doua, facuta in august, asa ca nu este ingrijorata de problema BlockFi. Dintre acestea, mai putin de 10 milioane de dolari sunt restante, iar societatea mixta "continua sa-si achite datoria conform asteptarilor”, a afirmat Page.

BlockFi si alti creditori detin, de asemenea, datorii nedezvaluite catre mineri privati, ceea ce este greu de estimat din cauza acordurilor de confidentialitate. Purtatorii de cuvant al BlockFi nu au raspuns solicitarilor de comentarii ale CoinDesk cu privire la aceasta poveste.

Silvergate Capital, o banca de active digitale si furnizor de infrastructura, a declarat ca din depozitele sale de 11,9 miliarde de dolari ale clientilor, doar 10% apartin FTX si banca nu are imprumuturi restante legate de FTX. De asemenea, criptobanca a mai spus ca expunerea sa la depozitul de active digitale BlockFi totalizeaza mai putin de 20 de milioane de dolari.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani