Grid star
antreprenoriat

HORECA INCASEAZA INCA O LOVITURA – Consiliul Fiscal respinge propunerea legislativa privind instituirea unor masuri pentru stimularea activitatii si reducerea efectelor crizei sanitare in sectorul de turism (Documente)

Industria HoReCa inca mai are de asteptat pana sa primieasca sprijin real din partea statului, stat care aproape a dus-o in faliment prin masurile restrictive impuse. Proiectul de Lege nr. 396/2020 privind instituirea unor masuri pentru stimularea activitatii si reducerea efectelor crizei sanitare in sectorul de turism initiat de sase parlamentari, in frunte cu liderul PSD Marcel Ciolacu, ce are ca scop salvarea hotelurilor, restaurantelor si cafenelelor din Romania, a fost respins de catre Consiliul Fiscal din Romania.

Initiativa prevede:

- reducerea costurilor societatilor comerciale prin amanarea platii unor taxe si impozite;

- stimularea cererii turistice prin sustinerea directa si indirecta a costurilor populatiei destinate acestui demers;

- stimularea investitiilor.

Pentru concretizarea reala a obiectivelor propuse, au fost gandite masuri dupa cum urmeaza:

- Esalonarea platii impozitului aferent veniturilor din salarii pe o perioada de trei luni dupa incetarea starii exceptionale. Societatilor care nu acceseaza facilitatea de esalonare li se acorda o bonificatie de 10% din sumele platite la termenul prevazut de lege.

- Pentru reducerea costurilor suportate de populatie se propune ca pana la sfarsitul anului 2020, serviciile de cazare, restaurant si transport in scopuri turistice sa fie scutite de taxa pe valoarea adaugata bruta.

- Pentru anii 2020 si 2021 s-a propus ca statul sa sustina contravaloarea tichetelor de vacanta acordate de oricare dintre angajatori, in cuantum de maxim 1450 lei / angajat.

- Sprijinirea agentiilor turistice care au emis pachete turistice pana la instituirea starii de urgenta pentru a amana returnarea sumelor incasate de la clienti prin instituirea unui sistem de vouchere prin care pachetele de servicii care nu au mai putut fi prestate sa fie reprogramate.

- Stimularea investitiilor prin instituirea “Programului pentru modernizarea si dezvoltarea statiunilor balneare", prin care se propune o sustinere financiara pentru astfel de investitii, care consta intr-un ajutor nerambursabil completat cu garantarea de catre stat a unei parti din creditele pentru investitii.

Proiectul de lege a fost insa avizat negativ de catre Consiliul Fiscal, care invoca urmatoarele argumente:

1. Propunerea legislativa nu este insotita de fisa financiara in care sa fie prezentat impactul acesteia asupra bugetului general consolidat;

2. Desi propunerea va genera, atat diminuari ale veniturilor bugetare, cat si majorari ale cheltuielilor bugetare, initiativa legislativa nu contine modalitati de compensare ale efectului acestora asupra deficitului bugetar din acest an, asa cum prevede art. 21 din Legea Responsabilitatii Fiscal–Bugetare (LRFB) nr. 69 din 2010;

3. In absenta fisei financiare, Consiliul Fiscal nu poate evalua conformitatea propunerii legislative cu respectarea principiilor si regulilor instituite de LRFB. De asemenea, consiliul nu poate certifica faptul ca impactul financiar al propunerii a fost luat in calcul in prognoza veniturilor bugetare si ca nu afecteaza tintele bugetare anuale si pe termen mediu, asa cum prevede LRFB.

In prezent, propunerea legislativa privind instituirea unor masuri pentru stimularea activitatii si reducerea efectelor crizei sanitare in sectorul de turism se afla in lucru la comisiile permanente ale Senatului.

* Cititi aici opinia Consiliului Fiscal asupra proiectului cu numar de inregistrare L nr. 396 / 2020

*Cititi aici avizul favorabil al Consiliului Legislativ

* Cititi aici expunerea de motive ce priveste propunerea legislativa in sectorul de turism

*Cititi aici proiectul de lege nr. 396 / 2020 in forma initiala inaintata catre Parlament

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani