Grid star
eveniment

GUVERNUL SE ASTEAPTA LA “PROBLEME SOCIALE” – Documentul oficial in care Guvernul anunta concedieri, probleme sociale, cresterea pretului la energie si lipsa stocurilor pentru iarna

Guvernul Romaniei recunoaste ca se asteapta la “probleme sociale”. O face intr-un document oficial. In acelasi document, acelasi Guvern anunta concedieri, cresterea pretului la energie si lipsa stocurilor pentru iarna.

Guvernul condus de premierul Ludovic Orban (foto) a adoptat in urma cu cateva zile Ordonanta de urgenta nr. 104/2020 pentru modificarea art. 36 alin. (6) din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, publicata in Monitorul Oficial in 30 iunie 2020. In 6 iulie 2020, Comisia pentru energie, infrastructura energetica si resurse minerale din Senat urmeaza sa discute proiectul de lege pentru aprobarea OUG/2020.

Mai interesant decat dispozitiile propriu-zise ale Ordonantei de Urgenta este preambulul actului normativ, sa spunem expunerea de motive, care se regaseste si in nota de fundamentare. Astfel, Guvernul Orban recunoaste ca se asteapta la aparitia unor “probleme sociale”, care vor fi provocate, asa cum tot Guvernul Orban recunoaste, de concedierea a 4.000 de angajati din sistemul energetic.

In acelasi document, Executivul PNL anunta cresterea pretului energiei electrice la nivelul consumatorului final, adica inclusiv la nivelul consumatorilor casnici.

Nu in ultimul rand, la fel de grav, Guvernul Orban dezvaluie ca nu se vor putea constitui stocurile de carbune pentru varful de iarna 2020-2021.

Iata Ordonanta de Urgenta 104/2020 pentru modificarea art. 36 alin. (6) din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic:

“Avand in vedere consecintele scaderii cu o cantitate de 9 milioane tone a productiei de lignit si implicit a productiei de energie electrica, generata de imposibilitatea continuarii unor lucrari de utilitate publica si interes national, respectiv scaderea capacitatii de echilibrare a Sistemului Energetic National cu rise de black-out la nivel de stat si faptul ca nu se vor putea constitui stocurile de cabune pentru varful de iarna 2020-2021;

Luand in considerare cresterea pretului energiei electrice la nivelul consumatorului final si implicit aparitia unor probleme sociale prin introducerea a minim 4.000 de lucratori in somaj cu efect in bugetul asigurarilor sociale;

In considerarea urgentei generata de obligativitatea continuarii activitatii de exploatare a carierelor de lignit si asigurarea unei aplicari a normei conforme scopului acesteia si in acord cu interpretarea judecatoreasca in materie, in alte conditii generandu-se prejudicii atat persoanelor juridice cat si statului, reprezentat prin diverse organe ale administratiei publice centrale;

Avand in vedere ca prin lipsa imediata de interventie normativa subiectii de drept vizati de dispozitiile art.36 alin.(6) din Legea nr.46/2008 - Codul silvic, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt obligati sa apeleze la obtinerea unei interpretari judiciare, ceea ce va conduce, prin timpul de solutionare, la nerealizarea imediata a veniturilor prognozate necesare acoperirii cheltuielilor curente minime de sustinere a activitatilor, cu consecinta lipsirii de efecte juridice a acte administrative notificate Comisiei Europene;

Tinand cont de faptul ca lipsa resursei energetice inregistrata la data prezentei conduce la intreruperea activitatii grupurilor energetice care functioneaza pe baza de lignit, ceea ce creeaza o problema majora de adecvanta a Sistemului energetic national in sensul ca nu se va mai dispune de resursele necesare acoperirii consumului de energie electrica, cu utilizarea la maximum a capacitatii transfrontaliere de import.

Avand in vedere ca aceste masuri vizeaza interesul general public si constituie o situatie de urgenta si extraordinara a care reglementare nu poate fi amanata,

In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta

Art. I - Alineatul (6) al articolului 36 din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea l, nr. 611 din 12 august 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica va avea urmatorul cuprins:

'(6) Terenurile forestiere achizitionate de operatorul economic cu capital integral sau majoritar de stat in conditiile art. 6 lit. a) din Legea minelor nr. 85/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, care nu fac parte din coridorul de expropriere al unei lucrari miniere declarate de interes national si de utilitate publica de exploatare a zacamintelor de lignit, dar care se regasesc pe amplasamentul lucrarii in cauza si sunt necesare realizarii lucrarilor miniere, pot fi scoase din fondul forestier national. In acest caz, beneficiarul scoaterii din fondul forestier najional este operatorul economic cu capital integral sau majoritar de stat. Pentru terenurile forestiere care au fost incluse in coridorul de expropriere al lucrarii miniere de interes national si de utilitate publica beneficiarul scoaterii definitive din fondul forestier este statul roman'.

'Art. 11 - Dispozitiile art. 36 alin. (6) din Legea iir.46/2008 - Codul silvic, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum sunt modificate prin prezenta ordonanta de urgenta a Guvernului se aplica si procedurilor de scoatere definitiva din fondul forestier national a terenurilor necesare realizarii lucrarilor miniere de interes national si de utilitate publica de exploatare a zacamintelor de lignit, aflate in curs de desfasurare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta'”.

* Cititi aici OUG 104/2020

* Cititi aici nota de fundamentare a OUG 104/2020

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani