G20 PUBLICA PRIMELE RECOMANDARI GLOBALE PENTRU LEGIFERAREA SECTORULUI CRIPTO – Cum vor fi implementate normele convenite la nivel mondial pentru industria criptomonedelor
Consiliul pentru Stabilitate Financiara (FSB) a publicat recomandarile finale solicitate de G20 privind supravegherea firmelor care tranzactioneaza criptoactive precum Bitcoin. Normele convenite la nivel mondial nu lasa firmelor cripto alta optiune decat sa introduca masuri de protectie de baza pentru a preveni un colaps major de tipul FTX, potrivit unui comunicat de presa al FSB.
Gilda Popa
Recomandarile finale ale FSB se bazeaza pe experientele de implementare ale diferitelor jurisdictii nationale in domeniu si se bazeaza pe principiile – "aceeasi activitate, acelasi risc, aceeasi reglementare” - la un nivel inalt de flexibilitale si neutru tehnologic, mentioneaza institutia.
Asa cum a relatat Lumea Banilor, cele mai puternice 20 de economii ale lumii au ajuns la un consens cu privire la o reglementare globala a criptomonedelor, dupa reuniunea G20 din februarie anul acesta. Astfel, Fondul Monetar International (FMI) si Consiliul de Stabilitate Financiara (FSB) sunt institutiile desemnate sa lucreze la un document care va sta la baza procedurilor standard de operare in legiferarea activelor virtuale la nivelul fiecarei natiuni in parte. Propunerile FMI si FSB vor fi prezentate la Summitul G20 din septembrie 2023. Insa cele doua institutii si-au accelerat eforturile de a stabili principii globale pentru legiferarea cripto, iar primul draft a fost publicat deja luni, 17 iunie, de FSB.
„In lumina evenimentelor din ultimul an, FSB a consolidat ambele seturi de recomandari la nivel inalt in trei domenii:
(i) asigurarea salvgardarii adecvate a activelor clientilor;
(ii) abordarea riscurilor asociate cu conflictele de interese;
(iii) consolidarea cooperarii transfrontaliere.
Recomandarile se concentreaza pe abordarea riscurilor la adresa stabilitatii financiare si nu acopera in mod cuprinzator toate categoriile de risc specifice legate de operatiunile cu cripto-active. Monedele digitale ale bancii centrale (CBDC), preconizate ca fiind pasive digitalizate ale bancii centrale, nu fac obiectul acestor recomandari.
FSB a lucrat indeaproape cu organismele sectoriale de stabilire a standardelor (SSB) si cu organizatiile internationale pentru a se asigura ca activitatea in curs de monitorizare si reglementare a activitatilor si pietelor cripto-active este coordonata, sprijinita reciproc si complementara. Cadrul global include un plan de lucru comun pe care FSB si SSB-urile l-au dezvoltat pentru 2023 si ulterior”, se arata in comunicatul FSB, publicat luni, 17 iulie.
Reprezentantii G20 se tem ca turbulentele din piata cripto ar putea afecta finantele traditionale
Astfel, FSB arata ca sectorul cripto trebuie sa "imprumute” parapete de protectie universala de la finantele traditionale inainte ca industria sa creasca suficient de mult pentru a reprezenta o amenintare la adresa stabilitatii financiare. In continuare, eforturile de reglementare vizeaza o guvernanta solida pentru a evita conflictele de interese, precum si o gestionare adecvata a riscurilor si transparenta, pentru a se asigura ca banii clientilor sunt separati de numerarul companiei.
„Dupa cum au ilustrat evenimentele recente, daca legaturile cu finantele traditionale ar creste in continuare, efectele de contagiune de pe pietele cripto in sistemul financiar mai larg ar putea creste”, a declarat FSB.
Prabusirea FTX in noiembrie 2022 a evidentiat vulnerabilitatile din partea firmelor de criptomonede, iar FSB a declarat ca toate tarile ar trebui sa aplice recomandarile, chiar si cele care nu sunt membre ale organismului de supraveghere. FTX avea sediul in Bahamas, care nu este membru FSB.
"Prin urmare, jucatorii din industria cripto trebuie sa inceteze sa mai opereze in afara perimetrului de reglementare sau in neconformitate cu normele existente. Acesti jucatori nu mai pot argumenta ca exista o lipsa de claritate in materie de reglementare, deoarece cadrul nostru stabileste clar standardele care ar trebui sa se aplice”, a declarat secretarul general al FSB, John Schindler, potrivit Reuters.
Bitcoin a atins recent maximele ultimelor 13 luni, in timp ce sectorul isi revine dupa prabusirea de anul trecut, sustinut de o victorie juridica de referinta pentru Ripple Labs Inc. joi, care a contestat autoritatile de reglementare cu privire la masura in care tokenurile ar trebui sa intre sub incidenta legislatiei americane privind valorile mobiliare.
Uniunea Europeana a aprobat deja primul set cuprinzator de norme din lume pentru pietele de criptomonede, dar standardele minime “de baza globale” ale FSB sunt concepute pentru a se adapta jurisdictiilor care doresc sa mearga mai departe.
Se asteapta ca normele FSB sa fie revizuite cu masuri suplimentare din partea organismelor de supraveghere bancara si a valorilor mobiliare la nivel mondial, respectiv Comitetul de la Basel si IOSCO.