Grid star
criptomonede

DECIZIE CRUCIALA PENTRU INDUSTRIA CRIPTO LA SUMMITUL G20 – Criptomonedele, reglementate unitar la nivel global pe baza recomandarilor FMI

Cele mai puternice 20 de economii ale lumii au ajuns la un consens cu privire la o reglementare globala a criptomonedelor, dupa reuniunea G20 care s-a incheiat vineri, 25 februarie. Astfel, Fondul Monetar International (FMI) si Consiliul de Stabilitate Financiara (FSB) sunt institutiile desemnate sa lucreze la un document care va sta la baza procedurilor standard de operare in legiferarea activelor virtuale la nivelul fiecarei natiuni in parte. Propunerile FMI si FSB vor fi prezentate la Summitul G20 din septembrie 2023.

Gilda Popa

Lucrarea de sinteza va fi depusa in timpul Presedintiei G20 a Indiei, mai precis in septembrie, cand capitala Indiei, New Delhi, gazduieste liderii G20 din intreaga lume, a declarat ministrul indian de Finante Nirmala Sitharaman intr-o conferinta de presa, potrivit CoinDesk.

Anuntul a venit dupa trei zile de intalniri in India intre liderii celor mai mari 20 de economii ale lumii, cunoscute sub numele de G20, in care crearea unui cadru de reglementare global pentru cripto a fost o prioritate, asa cum a anuntat Lumea Banilor pe 12 februarie.

Intrebata daca in timpul mandatului Indiei va ajunge un consens cu privire la o reglementare cripto la nivel global, Nirmala Sitharaman a spus ca „in primul rand trecem prin procesul de studiu, astfel incat discutiile sa poata fi bine documentate”.

Ministrul de Finante al Indiei a mai spus ca guvernatorul bancii centrale a Canadei i-a avertizat pe ceilalalti membri ai G20 ca activele cripto nu ar trebui sa primeasca „unda verde pentru reglementare” fara o abordare bine gandita si un cadru international de implementare.

"Opiniile” tarilor in curs de dezvoltare, luate in calcul in legiferarea activelor cripto.

Banca Mondiala a declarat ca opiniile tuturor tarilor in curs de dezvoltare ar trebui incluse, de asemenea, si in orice cadru de politica (cripto)”, a adaugat Sitharaman.

La randul sau, guvernatorul bancii centrale a Indiei, Shaktikanta Das, a declarat ca a existat o schimbare semnificativa a perceptiei liderilor G20 asupra activelor cripto in urma evenimentelor din aceasta industrie din 2022, care au dus la prabusirea mai multor companii de top. El a mentionat in acest sens efectul de contagiune globala pe care l-a generat prabusirea bursei cripto FTX, dar si alte falimente rasunatoare care au dus la pierderi de sute de miliarde dolari.

De altfel, ministrul indian al Finantelor a facut, anterior, mai multe declaratii oficiale cu privire la faptul ca India va face presiuni pentru o reglementare globala a activelor cripto, cu scopul de a preveni finantarea terorismului. Ministrul a evidentiat opt domenii, inclusiv reformele institutiilor globale si securitatea alimentara si energetica, pentru agenda discutiilor G20 pe durata presedintiei Indiei, care a inceput de la 1 decembrie 2022.

G20 este un forum principal de cooperare economica internationala care joaca un rol important in guvernanta economica globala. Este un grup de ministri de finante si guvernatori ai bancilor centrale din 20 de economii – 19 ale celor mai mari economii nationale, plus al Uniunii Europene. Tarile G20 reprezinta doua treimi din populatia planetei si aproape 90% din PIB-ul acesteia.

Stop joc pentru legiferarea la nivel national a criptomonedelor

In prezent, majoritatea statelor lumii este preocupata de legiferarea activelor cripto. Reamintim ca, asa cum a relatat anterior Lumea Banilor, Uniunea Europeana este pe ultima suta de metri cu votul final pentru pachetul legislativ al Uniunii Europene (UE), cunoscut sub numele de Reglementarea pietelor activelor cripto (MiCA), programat pentru aprilie 2023.

De asemenea, Marea Britanie lucreaza in prezent la propria sa legislatie pentru reglementarea serviciilor financiare si a pietelor – inclusiv cele cripto - din Regatul Unit. Rusia, China, Brazilia sunt, de asemenea, in curs de legiferare a sectorului cripto.

In acelati timp, SUA au statuat recent ca activele cripto nu pot fi incadrate ca active financiare, iar autoritatile pregatesc un pachet legislativ cuprinzator care sa includa si industria cripto. Recent, autoritatile americane de reglementare au statuat ca activele cripto sunt instrumente autoreferentiale si nu trec cu strictete testul de a fi un activ financiar deoarece nu au fluxuri de numerar intrinseci atasate acestora.

O declaratie comuna a Federal Reserve, banca centrala a SUA, Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) si a Office of the Controller of the Currency (OCC) din 3 ianuarie 2023, a evidentiat preocuparile comune cu privire la riscurile legate de sectorul cripto care ar putea contamina sistemul bancar, a notat recent Studiul Economic al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) pe anul 2023.

Ecosistemul cripto, impact la nivel global

Globalizarea ecosistemului cripto necesita o abordare comuna a reglementarii acestor instrumente volatile, iar raspunsul global la fenomenul cripto este intr-o dinamica continua, potrivit studiului. Analistii OECD au luat in calcul volatilitatea extrema a pietei cripto din 2022, a carei capitalizare totala a oscilant de la aproape 3 trilioane dolari in noiembrie 2021 la mai putin de 1 trilion de dolari in ianuarie 2023.

Volatilitatea ecosistemului de active cripto a adus in prim-plan problemele de reglementare, lipsa de sustenabilitate, precum si complexitatea si lipsa de transparenta in crestere a sectorului.

O data cu cresterea riscurilor legate de stabilitatea financiara, problema reglementarii cripto-activelor a urcat recent in top pe agenda politica a multor state. Forurile internationale precum OCDE si G20 discuta o abordare coordonata la nivel global pentru reglementarea activelor cripto, se mai arata in studiul OECD.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani