Grid star
criptomonede

FMI LANSEAZA IDEEA INTERZICERII "ANUMITOR CATEGORII” DE CRIPTOMONEDE – Ce planuri are institutia financiara internationala pentru reglementarea globala a activelor virtuale

Directorul executiv al Fondului Monetar International (FMI), Kristalina Georgieva, a admis ca institutia ar sustine ideea interzicerii anumitor categorii de criptomonede. Declaratiile facute in India, la intalnirea ministrilor de finante ai tarilor din grupul G20, au starnit mai multe semne de intrebare in contextul in care FMI este desemnat sa lucreze la un document care va sta la baza procedurilor standard de operare in legiferarea globala a activelor virtuale.

Gilda Popa

Reamintim ca zilele trecute cele mai puternice 20 de economii ale lumii au ajuns la un consens cu privire la o reglementare globala a criptomonedelor, dupa reuniunea G20 care s-a incheiat vineri, 25 februarie. Astfel, asa cum a relatat la acel moment Lumea Banilor, FMI si Consiliul de Stabilitate Financiara (FSB) vor elabora propunerile care vor sta la baza reglementarilor activelor cripto la nivel global.

In esenta, directorul executiv al FMI a pledat pentru o intarire a supravegherii monedelor virtuale la nivel global. Pentru institutia financiara internationala reglementarea criptomonedelor a devenit o prioritate.

Suntem in favoarea reglementarii lumii banilor digitali, iar aceasta este o prioritate de top”, a declarat Georgieva.

Optiunea de a interzice anumite criptomonede „ramane pe masa” daca acestea incep sa prezinte un risc mai mare pentru stabilitatea financiara, a avertizat ea.

Criptomonedele "speculative” ar putea fi interzise

Sefa FMI a raspuns la o intrebare formulata de Bloomberg privind declaratiile sale de la reuniunea G20 legate de potentiala interdictie completa a criptomonedelor. In interviul acordat publicatiei economice si publicat pe 27 februarie, ea a precizat ca exista inca multa confuzie in ceea ce priveste clasificarea banilor digitali.

"Primul nostru obiectiv este sa facem diferenta intre monedele digitale ale bancii centrale care sunt sustinute de stat si activele cripto si monedele stabile emise de entitati private. Monedele stabile sustinute in totalitate (n.r. stablecoins legate de o clasa de active care poate fi dolarul sau marfuri precum aurul sau argintul) creeaza un spatiu rezonabil de bun pentru economie, dar activele cripto care nu sunt sustinute sunt speculative, cu risc ridicat si nu bani”, a adaugat Kristalina Georgieva.

Au fost institutii financiare care au acceptat plata in Bitcoin. Dar, dupa ce scandalurile au devenit tot mai frecvente, iata ca FMI isi pune problema sa interzica efectiv unele criptomonede, noteaza CoinTelegraph.

Tokenizarea” activelor

Recent, Consiliul de Stabilitate Financiara, un grup de profesionisti provenit din G20, a publicat un raport cu propuneri de reglementare a finantelor descentralizate de la nivel global. Autorii analizei vorbesc despre o ”tokenizare” a activelor, care inseamna trecerea activelor reale in lumea digitala, o idee care s-ar putea aplica inca din acest an, din luna iulie. Expertii cred ca acesta ar putea fi primul pas pentru reglementarea domeniului.

In aceste conditii, bancile centrale si institutiile financiare ataca pe doua fronturi: reglementare si daca este cazul chiar interzicerea unor criptoactive. Intrebarea este: criptomonedele au zilele numarate? Este prea devreme sa credem ca oamenii din spatele monedelor virtuale au capitulat.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani