FMI AVERTIZEAZA CA RAZBOIUL VA ACCELERA ADOPTAREA CRIPTOMONEDELOR – Sanctiunile impuse Rusiei vor slabi dominanta dolarului si vor "fragmenta” sistemul financiar global, spun oficialii institutiei
Sanctiunile financiare impuse Rusiei ameninta sa slabeasca dominatia dolarului american si ar putea avea ca rezultat un sistem monetar international mai fragmentat, a avertizat Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar International (FMI), intr-un interviu acordat publicatiei Financial Times. Ea a precizat ca razboiul va stimula adoptarea finantelor digitale, de la criptomonede la stablecoins si monedele digitale ale bancilor centrale (CBDC), a adaugat ea.
Gilda Popa
Gita Gopinath a argumantat ca masurile punitive impuse de tarile occidentale in urma invaziei Rusiei, inclusiv restrictiile asupra bancii sale centrale, ar putea incuraja aparitia unor blocuri monetare mici bazate pe comertul intre grupuri separate de tari.
"Dolarul ar ramane principala moneda globala chiar si in acest peisaj (n.r. al unui sistem monetar din ce in ce mai diversificat), dar fragmentarea la un nivel mai mic este cu siguranta posibila. Deja vedem asta, unele tari renegociind moneda in care sunt platite pentru comert”, a precizat reprezentantul FMI, pentru Financial Times.
Oficialul a adaugat ca razboiul va accelera si adoptarea finantelor digitale, de la criptomonede la stablecoins (monedele stabile) si la CBDC, transmite Reuters.
„Toate acestea vor primi o atentie si mai mare in urma episoadelor recente, ceea ce ne semnaleaza (n.r. urgenta rezolvarii) problemei reglementarii internationale. Exista un gol de umplut acolo” a spus Gopinath.
Comentariile FMI au fost precedate de mai multe avertismente ale analistilor bancari, care au anticipat ca actuala criza, accentuata atat de conflictul ruso-ucrainean in sine, cat si de raspunsul international la acest conflict, va duce la slabirea dolarului american.
Analisti bancari: La finalul razboiului dolarul american va fi mai slab, iar Bitcoin va avea de castigat
Lumea Banilor a relatat la inceputul lunii martie, citand un raport al specialistilor de la Departamentului de Strategie de Investitii al Credit Suisse, una dintre cele mai puternice banci globale de investitii cu sediul in Elvetia, ca analistii bancari au ajuns la concluzia ca „banii” nu vor mai fi niciodata aceiasi ca cei de pana acum dupa incheierea razboiului ruso-ucrainean. Bitcoin (BTC) va beneficia probabil de pe urma haosului daca inca va mai exista pana in acel moment, au notat finantistii elvetieni la finalul raportului.
"Aceasta criza nu seamana cu nimic din ceea ce am vazut de cand presedintele Nixon a (n.r. pus capat erei) dolarului american bazat pe aur in 1971 si a marcat sfarsitul erei banilor bazati pe marfuri. Cand aceasta criza (si razboi) se va termina, dolarul american ar trebui sa fie mult mai slab (…) si Bitcoin (daca mai exista atunci) probabil va beneficia de toate acestea”, se arata in raportul citat.
Ulterior, presedintele rus Vladimir Putin a cerut Kremlinului sa emita o directiva catre Gazprom pentru a transforma contractele in ruble pentru “tarile neprietenoase”. Oficialii rusi au anuntat totodata, asa cum a semnalat Lumea Banilor la inceputul acestei saptamani, ca atunci cand vine vorba de tari „prietenoase” precum China sau Turcia, Rusia este dispusa sa fie mai flexibila cu optiunile de plata si sa accepte yuani, lire turcesti, dar si BTC.
Oficialii FMI, nevoiti sa reconsidere declaratia initiala potrivit careia sanctiunile impuse Rusiei nu vor afecta dolarul
Toate aceste evenimente au determinat FMI sa isi schimbe declaratia initiala potrivit careia sanctiunile impuse Rusiei nu vor afecta statutul dolarului ca moneda internationala de rezerva iar razboiul din Ucraina va incetini cresterea economiei mondiale dar nu va duce la o recesiune globala, noteaza Financial Times.
Utilizarea mai ampla a altor monede in comertul mondial va duce la o diversificare suplimentara a rezervelor detinute de bancile centrale, a mai declarat Gopinath.
"Tarile tind sa acumuleze rezerve in monedele cu care tranzactioneaza cu restul lumii si in care se imprumuta din restul lumii, asa ca s-ar putea sa observati unele tendinte de miscare lenta catre alte valute care joaca un rol mai important [in active de rezerva]”, a spus ea.
Dominanta dolarului – sustinuta de institutii puternice si foarte credibile, piete profunde si de faptul ca este liber convertibil – este putin probabil sa fie contestata pe termen mediu, a adaugat reprezentantul FMI.
Ponderea dolarului in rezervele internationale a scazut de la 70% la 60% in 20 de ani
Gopinath a mentionat ca ponderea dolarului in rezervele internationale a scazut de la 70% la 60% in ultimele doua decenii, odata cu aparitia altor valute de tranzactionare, conduse de dolarul australian.
Aproximativ un sfert din scaderea cotei dolarului poate fi explicata de o utilizare mai mare a yuanului chinezesc. Dar mai putin de 3% din rezervele bancilor centrale globale sunt denominate in moneda Beijingului, arata datele FMI.
Beijingul era in proces de internationalizare a yuanului inainte de criza actuala si este deja inaintea altor natiuni in adoptarea unei monede digitale a bancii centrale, a spus Gopinath. Dar ea a adaugat ca este putin probabil ca yuanul sa inlocuiasca dolarul ca moneda de rezerva dominanta.
Si Rusia a cautat de ani de zile sa-si reduca dependenta de dolar, campanie care s-a accelerat dupa ce SUA au impus sanctiuni ca represalii la anexarea Crimeei in 2014.
In ciuda acestor eforturi, Rusia mai avea aproximativ o cincime din rezervele sale valutare in active denominate in dolari chiar inainte de invazie, o parte notabila fiind detinuta peste mari in Germania, Franta, Marea Britanie si Japonia. Aceste tari s-au unit acum pentru a izola Moscova de sistemul financiar global.