Grid star
criptomonede

ANALIZA – SOC, PUBLICATA DE CREDIT SUISSE – Asistam la instalarea unei noi ordini monetare mondiale, iar Bitcoin e unul dintre "beneficiari”. Sanctiunile impuse Rusiei acceelereaza prabusirea actualului sistem financiar

Credit Suisse, una dintre cele mai puternice banci globale de investitii cu sediul in Elvetia, a publicat luni, 7 martie 2022, un raport care prezice schimbarea radicala a sistemului monetar global dupa conflictul ruso-ucrainean. Criza marfurilor declansata de sanctiunile economice si financiare impuse Rusiei, unul dintre cei mai mari producatori si exportatori din lume, va duce la o "noua ordine monetara mondiala”, explica analistii bancii elvetiene. Bitcoin ar putea fi unul dintre principalii beficiari ai prabusirii asa numitei constructii "Bretton Woods II” si inlocuirea sa cu "Bretton Woods III”.

Analiza strategului de investitii Zoltan Pozsar de la Departamentului de Strategie de Investitii al Credit Suisse se numeste "Bretton Woods III”, un termen inspirat din acordul de la Bretton Woods din 1944, noteaza cryptopotato.com.

Acordul – stabilit intre 144 de delegati din 44 de tari – a legat valoarea dolarului american cu cea a aurului si toate celelalte valute la valoarea dolarului. Cand acordul s-a prabusit la inceputul anilor 1970, lumea a trecut la un standard sustinut de "bani din interior” (tipariti de trezorerie), pe care Pozsar il numeste "Bretton Woods II”.

Asa-numitul "Bretton Woods III” ar presupune ca se va trece la nivel global la o alta era sustinuta de "bani din afara” (din afara entitatilor statale), cum ar fi lingourile de aur si alte marfuri. Analistul bancii elvetiene este de parere ca Bitcoin ar putea conosolida in scurt timp aceasta calitate de "bani din afara”.

"Asistam la nasterea lui Bretton Woods III – o noua ordine mondiala (monetara). Care ar putea fi centrata in jurul monedelor bazate pe marfuri din Est, care probabil vor slabi sistemul euro-dolar si, de asemenea, ar putea contribuii la fortele inflationiste din Occident.

Se desfasoara o criza. O criza a marfurilor. Marfurile sunt garantii si garantia este exprimata in bani, iar aceasta criza se refera la atractia in crestere a banilor din afara (n.r. pentru diferiti actori din economia globala) peste cea reprezentata de banii din interior (n.r. tipariti de trezorerii). Bretton Woods II a fost construit pe bani din interior, si ei bine, fundatia (n.r. acestei constructii financiare) s-a prabusit acum o saptamana, cand G7 a confiscat rezervele valutare ale Rusiei.

(...) Vedem o schimbare de regim pe pietele de finantare in prezent (care, ca intotdeauna, va trece), si o schimbare radicala a dinamicii inflatiei si a practicilor de gestionare a rezervelor valutare”, se arata in raport.

Criza globala a marfurilor

Pozsar explica faptul ca marfurile non-rusesti devin mult mai scumpe din cauza sanctiunilor impuse Rusiei (n.r. cum este cazul benzinei, de exemplu) in ultimele saptamani. In plus, piata marfurilor este "mult mai puternica” acum decat a fost in timpul crizei aprovizionarii OPEC din 1973. Astfel, comerciantii care sunt "long” pe marfuri non-rusesti si care isi scurteaza pariurile futures aferente primesc probabil un raspuns chiar acum.

Reversul, se poate spune, se vede in cazul pariurilor pe marfurilor rusesti care, la fel ca moneda Rusiei, se prabusesc din cauza lipsei cererii.

Principala preocupare a bancii, arata analistul, este ca marfurile la nivel mondial nu se mai tranzactioneaza la egalitate - similar cu modul in care creditele ipotecare au incetat sa se tranzactioneze la egalitate, ducand la criza financiara globala din 2008.

China devine "arbitrul” acestei crize

Reprezentantul Credit Swiss mai sustine, de asemenea, ca, spre deosebire de situatia din 2008, bancile centrale occidentale nu pot sustine "raspandirea marfurilor”, deoarece acestea sunt cele care impun sanctiunile in primul rand. Ca atare, cei care vor fi stimulati sa arbitreze situatia sunt aliatii Rusiei: si anume, Banca Populara a Chinei (PBOC).

Acest lucru va oferi teoretic controlului PBOC asupra inflatiei din China, in timp ce va provoca o recesiune si o penurie de marfuri in SUA. Ca atare, moneda nationala a Chinei va deveni dupa aceasta criza si razboi o moneda mult mai puternica sustinuta de marfuri, in timp ce inflatia va lasa dolarul american mult mai slab si mai putin fiabil ca moneda de rezerva mondiala, explica analistul.

"Orice entitate din lumea marfurilor se confrunta cu o furtuna perfecta (n.r. in contextul descris) ceea ce nu este niciodata un lucru bun. Dar exact asta se intampla cand Occidentul sanctioneaza cel mai mare producator de marfuri din lume, care vinde practic totul. Ce vedem la cei 50 de ani de la aniversarea socului de aprovizionare OPEC din 1973 este ceva similar, dar substantial mai rau – practic socul din 2022 ( nr.r. declansat de) criza de aprovizionare din Rusia, care nu este determinat de furnizor, ci de consumator (...) Agresorul din arena geopolitica este pedepsit cu sanctiuni economice si financiare. Miscarile determinate de pretul marfurilor ameninta stabilitatea financiara in Occident.

Exista suficiente garantii pentru marja? Exista suficient credit pentru marja? Ce se intampla cu bursele futures de marfuri? Daca jucatorii esueaza? Sunt PCC-urile rezistente la socuri? Nu am vazut aceste subiecte in Rapoartele de stabilitate financiara, nu-i asa?

Piata marfurilor este mult mai financiarizata si mai puternica in prezent decat a fost in timpul crizei de aprovizionare a OPEC din 1973, dar criza de aprovizionare din Rusia de astazi este mult mai mare, mult mai extinsa si mult mai corelata (nr. cu alte probleme economico-financiare). E mai infricosator”, scrie Zoltan Pozsar.

In acest moment, inflatia dolarului american este deja la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, IPC din ianuarie aratand o crestere a preturilor cu 7,5% de la an la an.

Bitcoin, un alt mare castigator din din criza generata de sanctiunile impuse Rusiei

Raportul concluzioneaza ca "banii” nu vor mai fi niciodata aceiasi ca cei de pana acum dupa incheierea razboiului dintre Rusia si Ucraina. De asemenea, analistul face afirmatia ca Bitcoin va beneficia probabil de pe urma haosului daca inca va mai exista pana in acel moment.

"FED si alte banci centrale vor fi capabile sa ofere garantii de lichiditate, dar adevarata problema aici nu este lichiditatea in sine. Lichiditatea este doar o manifestare a unei probleme mai mari, care este criza ofertei de de marfuri ruse si non-ruse, pe care doar China o va putea inchide.

Vedeti ce vad si eu? Vedeti inflatia din Occident peste tot asa cum vad eu? Aceasta criza nu seamana cu nimic din ceea ce am vazut de cand presedintele Nixon a (n.r. pus capat erei) dolarului american bazat pe aur in 1971 si a marcat sfarsitul erei banilor bazati pe marfuri. Cand aceasta criza (si razboi) se va termina, dolarul american ar trebui sa fie mult mai slab (...) si Bitcoin (daca mai exista atunci) probabil va beneficia de toate acestea”, explica analistul.

Bitcoin are un plafon de aprovizionare de 21 de milioane de criptomonede, poate fi transferat la nivel global si nu este controlat de niciun partid sau stat national. Acest lucru i-a facut pe unii sa creada ca va functiona ca "aur digital” sau ca alte active sigure in perioadele de criza, pe masura ce se maturizeaza.

Unii s-au asteptat de mult timp la aceasta schimbare de paradigma, inclusiv Jack Dorsey, un cunoscut investitor in criptomonede, care a sustinut anul trecut ca Bitcoin va inlocui dolarul. Predictia optimista este interesanta din partea analistilor Credit Suisse, deoarece banca a criticat anterior Bitcoin pentru ca este "anonim”.

Aceasta analiza a fost documentata si redactata de personalul Departamentului de Strategie de Investitii al Credit Suisse, arata banca intr-o nota la finalul materialului, este integrat la categoria "Contribuitori” si nu este asumat ca fiind o analiza oficiala a Credit Suisse. Informatiile continute in acest document au fost furnizate doar cu titlu de comentarii generale ale pietei si nu constituie nicio forma de consiliere personala sau serviciu juridic, fiscal sau financiar reglementat, mai noteaza banca.

Gilda Popa

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani