"FITILUL LUI DUMNEZEU” CARE A PROPULSAT BITCOIN LA PESTE 35.000 DOLARI – Analist: Cresterea pretului a antrenat lichidari de pozitii BTC short de circa 400 milioane dolari
Bitcoin (BTC) a depasit marti, 24 octombrie, pragul de 35.000 dolari - pentru prima data din mai 2022 - confirmand predictiile analistilor citati duminica, 22 octombrie, de Lumea Banilor, care au anticipat acest nou bull run, alimentat de asteptarile privind aprobarea primelor ETF-uri Bitcoin spot in SUA. Insa „fitilul” care a alimentat aceasta crestere de peste 12% in ultimele 24 de ore, pe fondul unui trend de optimist deja creat in piata, este lichidarea unor pozitii scurte BTC de sute de milioane dolari in mai putin de 24 de ore, spune un expert citat de CNBC.
Gilda Popa
Reamintim ca echipa de tranzactionare Stockmoney Lizards a prezis, la finalul saptamanii trecute ca rezistenta la pragul de peste 30.000 USD se va „sparge” in curand, iar BTC are unda verde pentru urmatoarea „borna” de 35.000 dolari.
Marti, Bitcoin a crescut cu peste 12% in raport cu ultimele 24 de ore si cu circa 20% in raport cu ultilele 7 zile, potrivit datelor CoinMarketCap. Luni seara, Bitcoin a depasit pragul de 35.000 dolari, luand prin suprindere numerosi investitori cu pozitii short BTC. Noul raliu aduce Bitcoin la un nivel cu aproape 110% mai mare in raport cu cotalia de la inceputul anului 2023.
Raliul ar putea fi alimentat partial de investitorii care pariau impotriva cresterii pretului activului cripto. Astfel, Bitcoin a inregistrat lichidari scurte de 275,45 milioane USD duminica, urmate de alte 100,44 milioane USD luni, potrivit furnizorului de date cripto CoinGlass.
"Adevaratul catalizator care a creat ‘fitilul lui Dumnezeu’ sau ‘God candle’, cum este numit evenimentul care declanseaza un nou bull run pe piata de catre comunitatea cripto si a impins bitcoin la peste 35.000 de dolari au fost lichidarile de pozitii scurte de 167 de milioane de dolari, in principal pe bursele offshore. Nu cred ca cineva se astepta la nivelul de actiune al preturilor pe care il vedem acum, iar acei investitori care au pariat short pe bitcoin sub pragul de 33.000 dolari simt din plin efectul acestei surprize”, a declarat Ryan Rasmussen, analist la Bitwise Asset Management, pentru CNBC.
Sperante privind aprobarea ETF-urilor Bitcoin in SUA
Saptamana trecuta, asa cum a relatat la acel moment Lumea Banilor, Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA (SEC) a renuntat sa atace in termenul legal o hotarare judecatoreasca in procesul SEC vs. Grayscale, starnind speranta ca un ETF legat de bitcoin poate fi aprobat in urmatoarele cateva luni. Reamintim ca judecatorul Neomi Rao, de la Curtea de Apel din SUA pentru Circuitul Districtului Columbia, a admis in august pledoaria Grayscale conform careia fondul ETF Bitcoin spot pentru care a solicitat aprobarea a fost „similar” cu produsele tranzactionate la bursa futures Bitcoin deja aprobate pentru tranzactionare de catre SEC. Instanta a notat ca nu exista niciun motiv pentru „a continua respingerea unor astfel de cereri in baza unor standarde inconsecvente si discriminatorii”.
Mutarea gigantilor
Gigantii institutionali care aveau deja o cerere inregistrata la SEC pentru aprobarea unui ETF Bitcoin, intre care si BlackRock, au profitat de acest moment pentru a-si actualiza dosarele (detalii aici), iar investitorii importanti, precum Cathie Wood de la Ark si Mike Novogratz de la Galaxy, au subliniat ca tonul SEC s-a schimbat si ca acum autoritatea federala ar avea o abordare mai favorabila industriei.
Un ETF bitcoin le-ar oferi investitorilor o modalitate de a obtine expunere la Bitcoin fara a detine in mod direct criptomoneda. Bitcoin este considerat un activ extrem de volatil, iar fluctuatiile sale de pret sunt imprevizibile pentru multi dintre investitorii obisnuiti cu finantele traditionale.
Institutii financiare importante, cum ar fi BlackRock, Invesco, Fidelity si Grayscale au facut eforturi pentru a lansa pe bursa ETF-uri bitcoin si au depus cereri pentru a vinde astfel de active, prezentandu-le ca optiuni de investitii mai sigure in comparatie cu investitiile directe cripto cunoscute pentru natura lor speculativa si volatilitatea preturilor. Industria cripto urmareste indeaproape evolutia stadiului de aprobare a solicitarilor pentru aceste fonduri care ar putea declansa o revenire puternica a preturilor spre maximele istorice inregistrate in noiembrie 2021.
In ultimul an, sectorul cripto a fost implicat in scandaluri si drame puternice, cum ar fi falimentul FTX. Pretul Bitcoin a atins un maxim istoric in noiembrie 2021, cu valori depasind 65.000 de dolari la acel moment. Cu toate acestea, un an mai tarziu, valoarea a scazut la aproximativ 16.000 de dolari in noiembrie anul trecut. Atunci a fost momentul in care bursa cripto FTX al lui Sam Bankman-Fried s-a prabusit si cerut falimentul.