COMISIA PENTRU BURSE A SUA, „MUTARE IN PLIC” IN PROCESUL CU GRAYSCALE – Zvonurile privind aprobarea ETF-urilor Bitcoin explodeaza dupa ce autoritatea federala, care a pierdut in prima instanta, a „ratat” termenul de atac al deciziei

714

sursa foto; The Cryptocurrency Post

Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA (SEC) ar putea adopta o noua strategie in ce priveste situatia solicitarilor pentru listarea ETF-urilor Bitcoin spot, dupa ce a renuntat sa conteste decizia instantei in cazul SEC vs. Grayscale. Analistul bancii americane TD Cowen, Jaret Seiberg, arata ca seful SEC, Gary Gensler, ar urmari sa obtina atributii de control extinse asupra pietei cripto pentru autoritatea federala de reglementare, „jucand” cartea ETF-urilor Bitcoin. Impactul acestor fonduri tranzactionate la bursa se ridica la zeci de miliarde dolari, iar jocul de putere intre actorii implicati in dinamica listarii lor pe bursele americane are inclusiv o miza politica, asa cum a relatat anterior Lumea Banilor.

Gilda Popa

SEC nu va face apel la hotararea din august a instantei americane de a anula decizia sa prin care a respins cererea managerului de active digitale Grayscale pentru listarea unui ETF Bitcoin la bursa, a transmis Reuters pe surse. Autoritatea de reglementare a pietelor a avut termen pana vineri, 13 octombrie, la miezul noptii pentru a decide sa conteste decizia.

Reamintim ca judecatorul Neomi Rao, de la Curtea de Apel din SUA pentru Circuitul Districtului Columbia, a admis in august pledoaria Grayscale conform careia fondul ETF Bitcoin spot pentru care a solicitat aprobarea a fost „similar” cu produsele tranzactionate la bursa futures Bitcoin deja aprobate pentru tranzactionare de catre SEC. Instanta a notat ca nu exista niciun motiv pentru „a continua respingerea unor astfel de cereri in baza unor standarde inconsecvente si discriminatorii”.

Stirea ca SEC a renuntat la apel a declansat o cascada de comentarii in piata cripto, avand in vedere ca acest proces este vazut ca un caz-cheie, dupa ce SEC a respins toate solicitarile de listare a unor fonduri ETF Bitcoin spot, intre care cele de la BlackRock, ARK Invest, WisdomTree, Invesco si Galaxy Digital si Fidelity.

Analist: TD Cowen: SEC poate capitaliza infrangerea in instanta

Va exista atat de multa presiune politica si juridica asupra SEC, incat presedintele SEC, Gary Gensler, trebuie sa aprobe acest ETF Bitcoin spot”, a declarat analistul TD Cowen, Jaret Seiberg, intr-o nota catre clienti citata de CoinDesk.

Interesant este ca Seiberg sugereaza ca Gensler si echipa sa pot capitaliza aceasta infrangere in instanta, sacrificand pozitia sa intransigenta in cazul Grayscale pentru a obtine o autoritate mai larga asupra sectorului cripto.

Cimentarea puterii sale asupra (n.r. deciziilor privind listarea) ETF-urilor Bitcoin va intari forta SEC pentru a obtine o autoritate mai larga asupra sectorului cripto, odata ce Congresul este pregatit sa adopte legislatia privind structura pietei cripto”, a adaugat Seiberg.

Cu toate acestea, nu este inca clar cum va proceda SEC in urmatoarea runda de evaluare a solicitarii Grayscale. Agentia federala are inca autoritatea de a refuza listarea acestul ETF Bitcoin spot din alte motive, in afara de cele respinse de tribunalul american, desi Grayscale le-ar putea contesta din nou in instanta.

Instanta va emite hotararea finala in cazul SEC vs. Grayscale in termen de sapte zile

Echipa Grayscale ramane pregatita din punct de vedere operational sa converteasca GBTC intr-un ETF cu aprobarea SEC si asteptam cu nerabdare sa impartasim mai multe informatii cat mai curand posibil”, a declarat un purtator de cuvant al Grayscale pentru CoinDesk.

Administratorul de active a mai mentionat ca instanta va emite hotararea finala in termen de sapte zile. Aceasta va fi probabil o reiterare a hotararii initiale din august, in care instanta a declarat ca SEC a fost „arbitrara si capricioasa” in rationamentul sau de a refuza cererea Grayscale pentru produsul bitcoin spot.

Grayscale a aplicat pentru prima data pentru a converti GBTC intr-un ETF in octombrie 2021. GBTC este cel mai mare fond de criptomonede din lume, avand in prezent 16,7 miliarde dolari in active gestionate. Grayscale are aceeasi companie-mama cu CoinDesk, Digital Currency Group.

Printre alti jucatori de top din piata de management a activelor care asteapta aprobarea ETF-urilor Bitcoin ETF de la SEC se numara BlackRock si Fidelity. Impactul listarii acestor fonduri pe bursa s-a vazut mai clar dupa ce BTC a crescut cu peste 10% in cateva minute luni dimineata, la aproape 30.000 dolari, din cauza unui zvon neverificat ca aplicatia ETF spot a BlackRock a primit unda verde de la SEC. Zvonul s-a dovedit mai tarziu a fi fals si Bitcoin a revenit la putin peste 28.000 dolari.

Ultimele articole