ANALIZA: LANSAREA ETF-URILOR BITCOIN IN SUA, O „INJECTIE” DE 30 MILIARDE DOLARI IN PIATA – Matrixport estimeaza ca Bitcoin va „musca” o felie tot mai mare din capitalizarea pietei aurului financiar fizic

620

sursa foto: DashNews

Compania de servicii cripto si analiza blockchain Matrixport a lansat luni, 9 octombrie, un nou raport in care estimeaza care va fi suma „injectata” in piata cripto in urma aprobarii ETF-urilor Bitcoin de catre Comisia pentru Burse si Valori Mobiliare (SEC) a SUA. De asemenea, analistii Matrixport sugereaza ca lansarea acestor noi vehicule de investitii de catre giganti financiari cu o tractiune cumulata de aproape 18 miliarde dolari ar putea consolida statutul de „aur digital” al criptomonedei in portofoliile investitorilor, in raport cu aurul financiar fizic.

Gilda Popa

Legatura dintre aur si Bitcoin (BTC), ca depozite de valoare, a fost evidentiata inca de la lansarea criptomonedei, iar pozitia BTC in portofoliile investitorilor ca refugiu digital (n.r. valoare inelastica la inflatie) a fost un motiv important pentru care criptomoneda a crescut in popularitate, arata Matrixport in raportul citat de CoinDesk.

Capitalizarea de piata a Bitcoin este de 540 de miliarde de dolari, echivalentul a 10,8% din capitalizarea pietei aurului financiar fizic, noteaza Matrixport, adaugand ca fondurile tranzactionate la bursa (Exchange-Traded Fund sau ETF-urile legate de aur) sunt evaluate in prezent la 200 de miliarde de dolari. Totusi, Bitcoin are un avantaj fata de aur, deoarece cheile private pot fi memorate, ceea ce elimina riscul confiscarii, se arata in raport.

Chiar si astazi, stocarea activelor sub forma de aur nu numai ca a devenit demodata in era digitala, dar vine cu restrictii semnificative la trecerea granitelor. BTC ofera o solutie la acest lucru, permitand miscarea rapida si relativ discreta a valorii peste granite. Prin urmare, avand in vedere stadiul actual al evolutiilor tehnologice, BTC va fi vazut probabil ca un depozit de valoare asemanator cu aurul”, a scris Markus Thielen, seful de cercetare la Matrixport in raport.

Acesta este motivul pentru care aprobarea listarii ETF-urilor Bitcoin pe bursele americane, care este in prezent pusa pe „hold” de SEC, ar putea duce la intrari de 20 – 30 de miliarde de dolari in piata, declansand o noua crestere a celei mai puternice criptomonede, dupa capitalizarea de piata, se arata in raport. In prezent, Bitcoin se tranzactioneaza cu aproximativ 27.500 dolari, intr-o evolutie relativ constanta in raport cu ultimele 7 zile.

Seful gigantului BlackRock a comparat Bitcoin cu ,,digitalizarea aurului”

De altfel, Larry Fink, CEO-ul BlackRock, cea mai mare firma de administrare a activelor din lume, si-a exprimat convingerea ca Bitcoin si criptomonedele in general au potentialul de a „revolutiona” sectorul financiar. In iulie 2023, la putin timp dupa depunerea solicitarii BlackRock pentru listarea la bursa a ETF-ului Bitcoin, seful gigantului din domeniul fondurilor de investitii a comparat Bitcoin cu ,,digitalizarea aurului”. El a evidentiat potentialul sau de a revolutiona sistemul financiar la nivel global, in timpul unui interviu acordat Fox Business.

Declaratiile vin in contextul in care BlackRock, care gestioneaza active in valoare de peste 9.000 miliarde dolari, a solicitat recent autoritatilor de reglementare din SUA aprobarea pentru un ETF (Exchange-Traded Fund) Bitcoin spot.

Reamintim ca, asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment, Franklin Templeton (FT) este ultimul manager de active de peste un trilion de dolari care a intrat, luna trecuta, in circuitul competitiv pentru listarea la bursa a unui ETF Bitcoin spot. FT completeaza o lista de institutii financiare majore care au depus cereri similare la SEC, precum BlackRock, WisdomTree, Invesco Galaxy, Wise Origin, VanEck, Bitwise si Valkyrie Digital Assets. In pofida „presiunii” uriase exercitate de solicitarile unor jucatori de top din sectorul fondurilor de investitii, care valoreaza cumulat aproape 18 trilioane dolari, SEC a amanat din nou, la inceputul lunii septembrie, decizia listarea fondurilor ETF Bitcoin spot.

Ultimele articole