ECONOMIA EUROPEI DA SEMNALE DE REVENIRE – Situatia pe septembrie 2020
Economia Europei da semnale de revenire. Asa a fost prezentata situatia pe luna septembrie 2020. Semnalul vine de la cel mai inalt nivel: Comisia Europeana (CE).
Potrivit Comisiei Europene (CE), ESI care se traduce prin indicatorul sentimentului economic, a inregistrat cresteri, atat in zona Euro, cat si in Uniunea Europeana (UE).
Concret, in zona euro a fost identificata o crestere de la 3,6 puncte, pana la 91,1 puncte, reprezentand astfel o crestere substantiala.
In zona UE, ESI a luat o amploare de 3,4 puncte, ajungand la 90,2 puncte. Per total, el a recuperat aproximativ un procentaj de 70% din pierderile aferente lunii martie si aprilie 2020, in ambele regiuni, noteaza Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), in Raportul emis joi, 01 octombrie 2020.
Astfel, aceasta revenire a indicatorului ESI din zona Euro, a fost posibila datorita efortului de diminuare a pesimismului din:
- industrie;
- comertul de retail;
- constructii;
- servicii.
In acelasi timp, a crescut increderea consumatorilor, iar indicatorul asteptarilor de angajare a inregistrat a cincea luna consecutiv evolutii pozitive. Astfel, increderea in industrie a continuat sa recupereze nivelul pre-criza, prin imbunatatirea stocurilor de produse finite si nivelul comenzilor.
Tot la acest capitol, 6,1 puncte reprezinta cresterea increderii in servicii, ducand astfel, la ameliorarea afacerilor si revenirea pe un fagas normal a sectoarelor de activitate (industrie, comert, constructii si servicii), in urmatoarele 12 luni.
Totodata, in acest context este evidentiata o imbunatatire a angajarilor din principalele industrii, mai este subliniat in raportul emis de ASF.
In Romania, indicatorul ESI a consemnat nivelul de 88,8 puncte
Asa cum reiese din datele prezentate de Comisia Europeana, exista vesti bune si pentru Romania. Mai exact, indicatorul ESI a crescut cu 2,2 puncte. Astfel, a atins valoarea de 88,8 puncte in luna septembrie 2020, comparativ cu luna august 2020. Acesta fiind cel mai ridicat nivel din luna martie, pana in prezent.
In tara noastra, recuperarea continua a ESI a fost posibila datorita reducerii pesimismului din:
- servicii;
- comertul cu amanuntul;
- constructii.
Cea mai evidenta crestere este cea a indicatorului de incredere in servicii, acesta fiind cel mai afectat sector din perioada de varf a pandemiei.
Cresterea este una de 7,7 puncte per luna, si s-a mentinut pentru a patra luna consecutiv (luna septembrie 2020).