Grid star
litigii

DREPTURILE DE PENSIE: VICTORIE IN INSTANTA – Judecatorii au obligat casa de pensii sa aplice indicele de corectie, dar si plata diferentelor rezultate. S-a invocat decizia CCR (Document)

Lumea Banilor prezinta Decizia 658/2022 a Curtii de Apel Pitesti prin care a fost respins, ca nefondat, apelul Casei de Pensii Arges.

Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Arges, reclamanta a chemat in judecata Casa Judeteana de Pensii Arges, solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta sa fie obligata sa emita o noua decizie de pensie prin care sa-i acorde indicele de corectie prevazut de art.170 din Legea 263/2010, precum si sa-i achite diferentele de drepturi de pensie pentru ultimii trei ani si cheltuielile de judecata.

In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca a fost pensionata ca urmare a pierderii capacitatii de munca incepand cu data de 01.09.1997, beneficiind de pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 05.04.2018, insa parata a refuzat sa-i aplice prevederile art.170 din Legea nr. 263/2010, intrucat nu a fost inscrisa initial la pensie in baza acestei legi. Or, reclamantei nu i se poate imputa aspectul pierderii capacitatii sale de munca.
Prin intampinare, parata a solicitat respingerea contestatiei, aratand ca indicele de corectie se aplica o singura data la inscrierea initiala la pensie, respectiv data acordarii primei pensii de asigurari sociale din sistemul public de pensii.

Actiune admisa

Prin sentinta civila nr…, Tribunalul Arges-Sectia pentru conflicte de munca si asigurari sociale a admis actiunea si a obligat parata sa aplice indicele de corectie prevazut de art. 170 din Legea nr. 263/2010 la punctajul mediu anual stabilit prin decizia nr. __/05.04.2018 in beneficiul reclamantei, precum si la plata diferentelor rezultate incepand cu data de 19.06.2017.
Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta de fond a retinut, in esenta, ca inscrierea la pensie de invaliditate nu poate fi apreciata ca o inscriere initiala la pensie in sensul la care se refera art.170 din Legea nr.263/2010, intrucat s-ar crea un tratament discriminatoriu intre persoanele care beneficiaza de aceasta pensie si care si-au pierdut capacitatea de munca din cauze aleatorii si persoanele care indeplinesc aceleasi conditii pentru inscrierea la pensie pentru limita de varsta.

Apelul

Impotriva sentintei a formulat apel parata Casa Judeteana de Pensii Arges, pentru motive de nelegalitate, in dezvoltarea carora a aratat ca instanta de fond a facut o aplicare gresita dispozitiilor art. 170 din Legea nr. 263/2010, intrucat dreptul la pensie s-a deschis in favoarea reclamantei anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 263/2010, respectiv la data inscrierii la pensie de invaliditate in baza Legii nr. 3/1977, nefiind indeplinite conditiile acordarii indicelui de corectie.

Curtea de Apel Pitesti a respins insa apelul Casei de Pensii Arges.

Iata pasaje din decizia CA Pitesti, pe care o atasam integral la finalul articolului:

"Prin decizia Curtii Constitutionale nr. 702/2019 a fost analizata exceptia de neconstitutionalitate privind dispozitiile art. 170 alin. 3 din Legea nr. 263/2010 privind recalcularea dreptului la pensie prin aplicarea unui indice de corectie, in sensul ca instanta de contencios constitutional a retinut ca aceste dispozitii sunt constitutionale numai in masura in care se interpreteaza ca se refera la stabilirea pensiei pentru limita de varsta prin aplicarea, pentru prima oara, a conditiilor de varsta legala de pensionare si stagiu complet de cotizare prevazute de Legea nr. 263/2010.

Tratament juridic diferit

Curtea Constitutionala, in argumentarea solutiei, a aratat ca interpretarea sintagmei ‘la inscrierea initiala la pensie’ cuprinsa in art. 170 alin. 3 din Legea nr. 263/2010 in sensul neacordarii indicelui de corectie persoanelor inscrise la pensie de invaliditate in baza Legii nr. 19/2000, este de natura sa creeze un tratament juridic diferit care nu este sustinut de o justificare obiectiva si rezonabila, fiind in contradictie cu principiul constitutional al egalitatii in drepturi a cetatenilor.
Pentru evitarea situatiei discriminatorii se impune interpretarea dispozitiilor art. 170 alin. 3 din Legea nr. 263/2010, in sensul ca sintagma ‘la inscrierea initiala la pensie’ este constitutionala numai in masura in care se recunoaste dreptul la recalcularea pensiei in raport de indicele de corectie si persoanelor inscrise la pensie de invaliditate in baza Legii nr. 19/2000, inscrierea initiala la pensie referindu-se la momentul stabilirii pensiei pentru prima oara in conditiile Legii nr. 263/2010 in raport de stagiul complet de cotizare si varsta standard de pensionare, ca in cazul contestatorului.

Interpretare corecta

Instanta de fond a facut o interpretare corecta a dispozitiilor art. 170 alin. 3 din Legea nr. 263/2010 anterior publicarii in Monitorul Oficial a deciziei nr. 702/2019 pronuntata de Curtea Constitutionala, obligatorie la data solutionarii apelului, astfel ca in raport de aceasta decizie, se va pastra solutia instantei de fond si se va respinge apelul ca nefondat, in baza art. 480 Cod procedura civila, iar ca urmare a culpei sale procesuale, in baza art.453 alin.1 din acelasi cod, apelanta va fi obligata la plata cheltuielilor de judecata”.

*Cititi aici integral decizia Curtii de Apel Pitesti

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani