Grid star
business capital

DRAGNEA SE VEDE RAZBUNAT – Plan international pentru impozitarea multinationalelor acolo unde fac profit

Ceea ce fostul presedinte al PSD Liviu Dragnea (foto) a vrut sa faca in Romania ar putea fi implementat la nivel international in urmatorii doi ani.

Este vorba despre impozitarea corporatiilor multinationale in tarile unde realizeaza profit. Aceasta idee – pentru care Dragnea a fost intens demonizat de catre opozitia parlamentara si protestatarii #rezist – a fost acum pusa pe tapet de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Joi, 1 iulie 2021, OCDE a anuntat lansarea unui plan-cadru cu doi piloni menit nu doar sa impoziteze multinationalele (inclusiv pe cele IT) in tarile unde fac profit, ci si sa introduca un impozit global minim pe care tarile sa-l poata aplica pentru a-si proteja bazele de impozitare.

Mentionam ca anuntul OCDE vine la aproape o luna dupa ce summitul G7 (ce reuneste ministrii de Finante din cele mai industrializate sapte tari ale lumii) a hotarat ca multinationalele sa plateasca un impozit global minim de 15% in statele in care realizeaza profitul, nu in tarile unde sunt inregistrate (click aici pentru a citi).

Iata comunicatul OCDE:

130 de tari si jurisdictii se alatura unei noi structuri indraznete pentru reforma fiscala internationala

130 de tari si jurisdictii s-au alaturat unui nou plan bazat pe doi piloni, gandit pentru a reforma regulile internationale de impozitare si a se asigura ca intreprinderile multinationale platesc o cota echitabila din impozit oriunde isi desfasoara activitatea.

130 de tari si jurisdictii, reprezentand peste 90% din PIB-ul global, s-au alaturat Declaratiei de stabilire a unui nou cadru pentru reforma fiscala internationala. Un grup mic din cei 139 de membri ai structurii inclusive nu s-au alaturat inca declaratiei in acest moment. Restul elementelor structurii, inclusiv planul de implementare, vor fi finalizate in octombrie.

Planul-cadru actualizeaza elementele-cheie ale sistemului fiscal international vechi de un secol, care nu mai este adecvat scopului intr-o economie globalizata si digitalizata a secolului XXI.

Pachetul cu doi piloni – rezultatul negocierilor coordonate de OCDE pentru o mare parte din ultimul deceniu – isi propune sa se asigure ca marile intreprinderi multinationale (EMN) platesc impozite acolo unde isi desfasoara activitatea si castiga profituri, adaugand in acelasi timp certitudinea si stabilitatea de care sistemul fiscal international are mare nevoie.

Pilonul 1 va asigura o distributie mai echitabila a profiturilor si a drepturilor de impozitare intre tari cu privire la cele mai mari intreprinderi multinationale, inclusiv companiile digitale. Pilonul 1 ar aloca din nou unele drepturi de impozitare asupra EMN-urilor din tarile lor de origine pe pietele unde au activitati comerciale si castiga profituri, indiferent daca firmele au o prezenta fizica acolo.

Pilonul 2 urmareste sa puna bazele concurentei in ceea ce priveste impozitul pe profit, prin introducerea unei cote minime globale de impozitare pe care tarile sa o poata utiliza pentru a-si proteja bazele de impozitare.

Pachetul cu doi piloni va oferi sprijinul atat de necesar guvernelor care trebuie sa colecteze veniturile necesare pentru a-si repara bugetele si bilanturile, investind in acelasi timp in servicii publice esentiale, in infrastructura si masurile necesare pentru a ajuta la optimizarea puterii si a calitatii in contextul redresarii post-COVID.

In cadrul Pilonului 1, drepturile de impozitare asupra profitului de peste 100 miliarde dolari se asteapta sa fie realocate in fiecare an jurisdictiilor de piata. Impozitul minim global asupra veniturilor companiilor in cadrul celui de-al doilea pilon – cu o rata minima de cel putin 15% – se estimeaza ca va genera anual venituri fiscale suplimentare de circa 150 miliarde USD. Beneficiile suplimentare vor consta, de asemenea, in stabilizarea sistemului fiscal international si in certitudinea fiscala sporita pentru contribuabili si administratiile fiscale.

Secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, a declarat:

'Dupa ani de munca intensa si negocieri, prin acest pachet istoric ne vom asigura ca marile companii multinationale isi vor plati cota corecta de impozitare peste tot. Acest pachet nu elimina concurenta fiscala (nici nu ar trebui), ci stabileste limitari convenite multilateral. De asemenea, armonizeaza diferitele interese de pe masa negocierilor, inclusiv cele din economiile mici si din jurisdictiile in curs de dezvoltare. Este in interesul tuturor sa ajungem la un acord final intre toti membrii structurii inclusive, asa cum este programat pentru acest an'.

Participantii la negociere au stabilit un termen ambitios pentru incheierea negocierilor. Este vorba despre termenul de octombrie 2021 pentru finalizarea lucrarilor tehnice ce mai sunt necesare la abordarea cu doi piloni, precum si un plan pentru punerea in aplicare eficienta in 2023”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani