Grid star
banci

CREDITELE BANCARE: ZI DE COSMAR PENTRU ROMANI – Indicele ROBOR, de neoprit dupa ce BNR a majorat dobanda cheie. Cotatia a fost anuntata

Zi de cosmar joi, 10 februarie 2002, pentru romanii cu credite la banca: indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 isi continua ascensiunea si pare de neoprit.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca ROBOR este cotat joi, la o zi dupa ce a fost majorata dobanda cheie, la 3,53%, fata de 3,29% cat “valora” miercuri. Marti, 8 februarie, ROBOR era cotat la 3,22%, iar luni, 7 februarie, cotatia era de 3,19%.

ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna.

Dobanda cheie, majorata la 2,50% din 10 februarie

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis in sedinta de miercuri, 9 februarie 2022, majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50 la suta pe an, de la 2,00 la suta pe an, incepand cu 10 februarie 2022.
Banca Centrala a mai decis majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,50 la suta pe an, de la 3,00 la suta pe an si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 1,50 la suta, de la 1,00 la suta pe an, incepand cu data de 10 februarie 2022. BNR anunta pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara, dar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Prognoza: rata inflatiei, ar putea sa urce la un nivel de doua cifre

Potrivit BNR, scenariul actual, intocmit pe baza datelor disponibile si a reglementarilor in vigoare, evidentiaza o inrautatire considerabila a perspectivei pe termen scurt a inflatiei, sub impactul puternic al socurilor pe partea ofertei, in principal al preturilor la energie, in conditiile in care traiectoria prognozata a dinamicii ei anuale cunoaste o noua revizuire substantiala in sens ascendent pe orizontul scurt de timp. Astfel, rata anuala a inflatiei este asteptata sa-si accentueze semnificativ cresterea in trimestrul II 2022 si sa urce la un nivel de doua cifre, in principal ca efect al unor majorari mult mai ample ale preturilor gazelor naturale si energiei electrice (click aici pentru a citi).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani