CONSULTANTII FISCALI DAU DETALII DESPRE IMPOZITAREA VENITURILOR DIN NFT-URI SI CRIPTOMONEDE IN 2023 - Cum se calculeaza impozitul pe venitul pasiv generat in urma operatiunii de „staking”
Patru din zece romani detin sau au detinut criptomonede si 84% au de gand sa faca astfel de investitii, se arata intr-un studiu realizat de Ipsos Romania anul trecut. Consultantii fiscali explica in detaliu cum se calculeaza impozitul pe venitul din operatiuni cu criptomonede si NFT-uri, dar si pe venitul pasiv generat in urma operatiunii de „staking”.
Gilda Popa
Persoanele fizice care au realizat venituri din criptomonede, inclusiv cele din tranzactionarea cu NFT-uri, trebuie sa declare anual aceste castiguri ca venituri din alte surse prin Declaratia unica, care – in cazul castigurilor realizate in 2022 - se depune pana la data de 25 mai a anului 2023.
Reamintim ca in Romania, tranzactiile cu monede virtuale au fost pentru prima data reglementate in 2019, prin intermediul Legii 30/2019, care a introdus in Codul Fiscal prevederi referitoare la impozitarea veniturilor obtinute astfel. Conform acestor reglementari, veniturile din transferul de moneda virtuala se incadreaza in categoria veniturilor din alte surse si sunt supuse regimului fiscal specific pentru aceasta categorie, cu anumite particularitati. Una dintre particularitati este aceea ca determinarea impozitului pe venit si a contributiilor sociale aplicabile este in sarcina celor care realizeaza veniturile.
Declaratia unica se poate depune de catre cei vizati atat prin mijloace electronice de transmitere la distanta (Spatiul Privat Virtual sau online pe e-guvernare.ro, daca detin o semnatura electronica calificata), cat si in format fizic, prin posta sau la registratura autoritatii fiscale teritoriale la care este arondat contribuabilul.
Atat veniturile din criptomonede, cat si cele obtinute din NFT-uri, odata ce sunt echivalate in FIAT, sunt supuse impozitului de 10% si, in anumite cazuri, contributiilor sociale, potrivit brosurii ANAF privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din transferul de moneda virtuala. Atunci cand castigurile realizate depasesc plafonul de 12 salarii minime brute, adica 30.600 RON pentru 2022, investitorii datoreaza, pe langa impozit pe venit, CASS in valoare de 10% din cele 12 salarii minime, indiferent de venitul efectiv realizat.
Cum se impoziteaza operatiunile cripto de tip „stake”
Si operatiunile de tip „stake” pentru criptomonede si NFT-uri inregistreaza un nivel ridicat de popularitate, iar specialistii atrag atentia asupra tratamentului fiscal al acestora:
„Venitul pasiv generat in urma operatiunii de ‘staking’ reprezinta un venit impozabil la momentul conversiei in FIAT. Desi acest venit este asimilat unei dobanzi, avand in vedere metoda similara de recompensare a investitorului pentru blocarea unui numar de token-uri, trebuie incadrat tot in categoria veniturilor din alte surse, tinand cont de cadrul legal inca limitat”, explica Ioana Dragu, Tax Senior Consultant, Soter & Partners, potrivit Forbes.
Impozitarea veniturilor din tokenuri nefungibile (NFT)
In cazul persoanelor fizice care creeaza NFT-uri, acestea vor realiza, pe langa veniturile mentionate mai sus, redevente (drepturi de proprietate intelectuala). Aceste redevente vor fi generate atat la prima vanzare a NFT-ului (mai exact la listare), cat si la fiecare vanzare ulterioara, pe pietele secundare.
„Obligatiile fiscale declarative si de plata ce le revin persoanelor fizice care
realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala sunt cuprinse in Ghidul fiscal al contribuabililor care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala publicat pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala la
sectiunea Asistenta contribuabili. In cazul veniturilor obtinute de persoanele fizice care tranzactioneaza creatii NFT, altele decat autorul care face publica spre vanzare creatia sa, esenta tranzactiei, respectiv a activitatii desfasurate/prestate conduce la incadrarea veniturilor obtinute in categoriile de venit definite de legislatia fiscala in vigoare si la identificarea regulilor aplicabile pentru declararea acestora, precum si pentru calcularea impozitului pe venit si a contributiilor sociale datorate”, explica reprezentantii ANAF in brosura privind tratamentul fiscal al NFT-urilor.
In comparatie cu rapoartele emise de catre platformele care permit tranzactionarea la bursa, platformele prin care se tranzactioneaza criptomonede si NFT-uri nu emit intotdeauna situatii la fel de clare sau cel putin la fel de usor de interpretat atunci cand investitorii vor sa isi analizeze portofoliul, mai ales daca tranzactiile nu sunt echivalate in FIAT.
„In astfel de cazuri, pana la o imbunatatire a rapoartelor emise, recomandarea este ca investitorii sa isi tina o evidenta manuala privind diversele achizitii si vanzari efectuate pentru a putea avea o situatie cat mai clara la sfarsit de an. Unde o astfel de situatie este greu de interpretat pentru un investitor aflat la inceput, este recomandat ca situatia sa fie analizata de catre un consultant fiscal, care poate oferi asistenta necesara cu efectuarea calculului privind castigul realizat si pregatirea declaratiei”, adauga Ioana Dragu.
Ce se intampla daca persoanele fizice inregistreaza pierderi din tranzactionarea NFT-urilor
„Spre deosebire de actiuni si alte instrumente financiare derivate, unde Codul Fiscal prevede posibilitatea declararii pierderilor pentru compensarea castigurilor viitoare realizate din aceeasi sursa, in cazul criptomonedelor legislatia in vigoare face referire doar la diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si pretul de achizitie. Astfel, in cazul in care la final de an constatam ca am realizat pierderi din tranzactiile cu criptomonede si NFT-uri, acestea nu pot fi raportate si prin urmare nu va exista obligatia de a depune Declaratia unica”, a adaugat Ioana Dragu, Tax Senior Consultant, Soter & Partners.
In cazul creatorilor de NFT-uri, daca obtin sume din drepturi de autor peste plafonul de 12 salarii minime brute, acestia datoreaza si CAS in cota de 25% pe venitul ales. Venitul ales nu poate fi mai mic decat echivalentul a 12 salarii minime brute. Astfel, pentru anul 2022, CAS minim datorat a fost de 7.650 RON.
*Cititi aici Ghidul privind impozitarea criptomonedelor
*Cititi aici Ghidul privind impozitarea tokenurilor nefungibile