ANAF EXPLICA IMPOZITAREA VENITURILOR DIN CRIPTOMONEDE – Cum se calculeaza impozitul si care este data limita pentru depunerea declaratiei (Document)

1545

Agentia Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat vineri, 17 decembrie 2021, un material informativ privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din transferul de moneda virtuala. Contribuabilii au obligatia de a declara aceste venituri prin completarea si depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I, mentioneaza ANAF.

Brosura privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din transferul de moneda virtuala este disponibila pe site-ul institutiei, in sectiunea Asistenta contribuabili, precizeaza ANAF.

Persoanele care realizeaza venituri din transferul de moneda virtuala au obligatia de a declara aceste venituri prin completarea si depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului, conform Art. 114 alin. 2 lit. m) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare”, se mentioneaza in comunicatul ANAF.

Cat este impozitul la castigul din criptomonede

Impozitul pe venit datorat pentru aceste venituri se calculeaza de catre contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra castigului realizat, determinat ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si pretul de achizitie, inclusiv costurile directe aferente tranzactiei, potrvit brosurii ANAF.

Castigul sub nivelul a 200 lei/tranzactie nu se impoziteaza, cu conditia ca totalul castigurilor intr-un an fiscal sa nu depaseasca nivelul de 600 lei.

Termenul de plata este acelasi ca in cazul Declaratiei unice.

Contribuabilii care realizeaza venituri din alte surse datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca estimeaza pentru anul curent venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri din investitii si venituri din alte surse a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate”, se arata in brosura ANAF.

Ce se intampla cu veniturile din criptomoneda obtinute in strainatate

Pentru veniturile din alte surse obtinute din strainatate, explica reprezentantii ANAF, persoanele fizice au obligatia completarii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate – Sectiunea I.2: Date privind impozitul pe veniturile realizate din strainatate pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului, precum si sa efectueze calculul si plata impozitului datorat, in cadrul aceluiasi termen, cu luarea in considerare a metodei de evitare a dublei impuneri, prevazuta de conventia de evitare a dublei impuneri.

Pentru aceste venituri, contributia de asigurari sociale de sanatate se datoreaza in aceleasi conditii prevazute de Codul fiscal pentru veniturile din alte surse obtinute din Romania, mai spun reprezentantii ANAF.

Potrivit ANAF, rolul ghidurilor fiscale elaborate de specialistii ANAF este de a sprijini si asista contribuabilii sa se conformeze voluntar la declararea veniturilor realizate si la plata impozitelor si contributiilor datorate. Contribuabilii pot obtine informatii detaliate si telefonic, apeland Serviciul central de asistenta telefonica a contribuabililor.

*Cititi aici brosura ANAF

2 comentarii la “ANAF EXPLICA IMPOZITAREA VENITURILOR DIN CRIPTOMONEDE – Cum se calculeaza impozitul si care este data limita pentru depunerea declaratiei (Document)

  1. & ,,Sistemul financiar ARTICOLUL 137 (1) Formarea, administrarea, întrebuinţarea şi controlul resurselor financiare ale statului, ale unităţilor administrativ-teritoriale şi ale instituţiilor publice sunt reglementate prin lege.
    (2) Moneda naţională este leul, iar subdiviziunea acestuia, banul. În condiţiile aderării la Uniunea Europeană, prin lege organică se poate recunoaşte circulaţia şi înlocuirea monedei naţionale cu aceea a Uniunii Europene.”
    Constituția , ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole