CITU SFIDEAZA PARLAMENTUL – Ministrul Finantelor insista sa vanda companiile de stat, in ciuda interdictiei instituite de lege (Video)

2750
ministrul Finantelor Publice, Florin Citu

Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu (foto), sfideaza inimaginabil Parlamentul Romaniei, insistand cu orice pret sa vanda companiile de stat, in ciuda interdictiei instituite de lege.

S-a intamplat luni, 21 septembrie 2020, la Bursa de Valori Bucuresti, unde Citu a fost prezent la ceremonia dedicata trecerii Romaniei de la statutul de piata de frontiera la cel de piata emergenta secundara.

Este vorba despre Legea nr. 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica. Initiat de catre senatorul PSD Serban Nicolae, actul normativ suspenda timp de doi ani „orice operatiuni privind instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, precum si la societatile la care statul are calitatea de actionar, incepute anterior intrarii in vigoare a prezentei legi”. Suspendarea este necesara in contextul crizei economice provocate de pandemie, a explicat Nicolae.

Asa cum Lumea Banilor v-a prezentat aici, noima legii este data de articolul 135, alineatul 2, litera b din Constitutie: „Statul trebuie sa asigure protejarea intereselor nationale in activitatea economica, financiara si valutara”. De altfel, Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit ca proiectul de act normativ este constitutional, respingand astfel sesizarea de neconstitutionalitate a parlamentarilor PNL.

Revenind la iesirea de luni a lui Florin Citu, trebuie sa spunem ca acesta le-a promis investitorilor adunati la BVB ca inca de anul viitor, PNL va face tot posibilul sa desfiinteze Legea 173/2020, astfel incat sa dea drumul la privatizari.

Iata declaratia ministrului de Finante (vezi video mai jos, de la momentul 24:45):

Eu nu am vazut o sustinere a guvernelor anterioare pentru piata de capital, nu o vedem nici astazi din partea majoritatii parlamentare socialiste, care – din contra – a trecut acea lege prin care interzice listarea pe piata de capital. Si aici nu stiu daca este prostie sau este doar faptul ca oamenii o fac doar asa, ca sa distruga Romania. Pentru ca listarea pe piata de capital inseamna atragerea de capital, inseamna investitii; nu inseamna ca vinzi proprietati sau ca ne vindem tara. Asa se finanteaza companiile: ori prin imprumuturi, ori prin listare. Si inseamna sa atragi capital. Si eu nu cred ca este prostie, ci este mai mult rea-vointa.

Dar, asa cum a spus domnul premier, in momentul in care vom avea majoritate in Parlament, vom intoarce aceasta lege, pentru ca este important sa avem mai multe surse de finantare. Nu putem sa lasam totul pe sistemul financiar-bancar, statul nu poate sa finanteze totul si atunci este nevoie si de alti investitori. Asa s-au dezvoltat toate tarile din lume. (…) Veti vedea ca de anul viitor vom avea si listari ale companiilor de stat.

* Vedeti aici inregistrarea declaratiei

1 comentariu la “CITU SFIDEAZA PARLAMENTUL – Ministrul Finantelor insista sa vanda companiile de stat, in ciuda interdictiei instituite de lege (Video)

  1. „Citu vrea sa vanda Tarom, Aeroporturile Otopeni si Baneasa, Hidroelectrica si CEC-ul …” Cum adica ,”Catu vrea”, este mosia lui, voi opozitia ce faceti?. Tara nu este si a voastra?. Voi ori sunteti inconstienti, ori tradatori, si ma refer la conducerea opozitiei, care a facut un simulacru din motiune, si tot un simulacru din legea prin care nu se pot instraina companiile romanesti. Simulacru ati facut si cu legea impozitari pensiilor speciale. Daca 30 de ani poporul a inghitit pe nemestecate vanzarea tari, sper sa se trezeasca macar in ceasul al 12-lea sa spulbere acest guWern infect, pe care voi opozitia nu sunteti capabili, sau mai degraba nu se vrea. Intresele, indolenta, inconstienta, nepasarea, aroganta, se vor rasfrange asupra tuturor partidelor, indiferent de culoarea politica. Vati jucat prea mult cu rebdarea poporului roman, pe care l-ati mintit, manipulat, tradat si vandut. Este o vorba care ar trebui sa dea fiori fiecarui tradator de tara si neam: „D-zeu nu se grabeste, nu intarzie, dar vine la timp.”, iar pentru popor: „Daca voi nu va ajutati, nici D-zeu nu va ajuta”. O zi buna!.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole