INTERZICEREA PRIVATIZARILOR E CONSTITUTIONALA – Infrangere rasunatoare pentru PNL: Curtea Constitutionala a decis ca este constitutional proiectul de lege initiat de PSD care interzice privatizarile timp de 2 ani, ca masura de protectie in fata crizei COVID-19. PNL a atacat proiectul la CCR (Documente)

11374

Partidul National Liberal a suferit o infrangere dura marti, 14 iulie 2020, la Curtea Constitutionala a Romaniei. CCR a respins obiectia de neconstitutionalitate ridicata de PNL cu privire la un proiect de lege privind interzicerea privatizarilor timp de doi ani, ca masura de protectie economica in fata crizei provocate de pandemia de coronavirus.

Redam minuta CCR:

Obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica, obiectie formulata de deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului National Liberal;

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile Legii privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica sunt constitutionale in raport cu criticile formulate.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei”.

Proiectul – elaborat de catre senatorul PSD Serban Nicolae (foto) si alti 13 senatori ai Partidului Social Democrat (vezi facsimil) – se bazeaza pe faptul ca articolul 135, alineatul 2, litera b din Constitutie obliga statul roman „sa asigure protejarea intereselor nationale in activitatea economica, financiara si valutara”.

Aceste interese sunt reprezentate, intre altele, de participatiile pe care statul le detine la companiile si societatile nationale, la banci si la diverse alte societati. Toate acestea sunt entitati economice la care statul detine actiuni, ca actionar unic sau in diverse cote de participare.

In mod evident, efectele negative in plan economic determinate de starea de urgenta si de criza COVlD-19 se vor prelungi pe o perioada mai lunga decat cea raportata strict la durata starii de urgenta. De aceea, este necesar ca masura interdictiei sa opereze pentru o perioada mai indelungata, de siguranta. Bineinteles, in masura in care se apreciaza ca efectele negative au incetat, ori ca instrainarea participatiilor statului ar fi benefica protectiei intereselor nationale in economie, tot printr-un act normativ cu putere de lege perioada interdictiei ar putea fi scurtata. In mod corespunzator, aceasta poate fi si prelungita, continua initiatorii.

Actul normativ nu li se aplica privatizarilor deja incheiate.

Legea votata de ambele camere ale Parlamentului – dar inca nepromulgata de catre presedintele Klaus Iohannis, din cauza atacarii la CCR – prevede si faptul ca in cei doi ani in care actul normativ isi va produce efectele, statul roman va putea cumpara actiuni la companii din diverse domenii de activitate. Serban Nicolae si ceilalti 13 senatori argumenteaza aceasta masura prin aceea ca statul trebuie sa se protejeze impotriva fluctuatiilor generate de criza economica.

Aceasta perioada de doi ani va permite si masuri prin care statul sa-si reevalueze portofoliul de participatii, sa efectueze investitii si sa-si eficientizeze prezenta in actionariatul operatorilor economici care functioneaza in sectoarele de interes economic strategic”, incheie initiatorii.

Iata textul complet al proiectului de lege:

Art.1.- La data intrarii in vigoare a prezentei legi, se interzice, pentru o perioada de doi ani, instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, la banci, precum si la orice alta societate la care statul are calitatea de actionar, indiferent de cota de participatie detinuta.

Art.2.-(1) Se suspenda, pentru o perioada de doi ani, orice operatiuni privind instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, precum si la societatile la care statul are calitatea de actionar, incepute anterior intrarii in vigoare a prezentei legi.

(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica operatiunilor post-privatizare si operatiunilor specifice privatizarii, in cazul in care transferul dreptului de proprietate asupra participatiilor detinute de stat s-a realizat.

Art.3.- In aplicarea dispozitiilor prevazute la art. 1 si 2, se suspenda, in mod corespunzator, dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvemului nr.88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, aprobata prin Legea nr.44/1998, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr.137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art.4.- (1) In conditiile legii, statul roman poate dobandi, in oricare dintre modalitatile prevazute de lege, participatii la societatile care desfasoara activitati economice in domeniile:

a) productia si comercializarea de medicamente, dispozitive medicale, seruri si vaccinuri, servicii medicale si paramedicale;

b) industria constructoare de masini, metalurgica, alimentara, agricultura, silvicultura, exploatarea forestiera;

c) productia, transportul, distributia si furnizarea de energie electrica si energie termica;

d) explorarea, exploatarea, extractia, productia si prelucrarea resurselor minerale;

e) transportul, constructia si administrarea de infrastructura rutiera, feroviara, navala si aeriana;

f) captarea, tratarea si distributia apei potabile si a apei pentru irigatii;

g) posta, comunicatii si tehnologia informatiei.

(2) Dobandirea de participatii de catre stat se face cu respectarea dispozitiilor privind ajutorul de stat, concurenta si competitivitatea”.

* Cititi aici expunerea de motive

11 comentarii la “INTERZICEREA PRIVATIZARILOR E CONSTITUTIONALA – Infrangere rasunatoare pentru PNL: Curtea Constitutionala a decis ca este constitutional proiectul de lege initiat de PSD care interzice privatizarile timp de 2 ani, ca masura de protectie in fata crizei COVID-19. PNL a atacat proiectul la CCR (Documente)

 1. Constat că este o lege buna chiar daca ea este propusă de PSD. Ce este bun trebuie de apreciat.

  Niciodată nu mai trebuie privatizat ceva din avuțiile Statului Român.
  Ar fi trebuit încă din 1990 să avem o economie astfel: O țară – doua sisteme, așa cum au făcut chinezii și nu sa vindem totul la străini să jefuiți toată avuția țării și să izgoniți din tara planificat toți românii pregătiți intelectual, profesionist.
  Pt aceasta lege, psd-ul are un As, un punct din partea mea.

  Trebuie sa fim patrioți și să stopam definitiv JAFUL avuției țării și al tuturor românilor.
  Daca sunteți buni guvernanți, buni administratori, specialiști, creați voi bunuri și firme de valoare internațională și NU să vindeți ce au realizat alții.
  Aratati-va valoarea in a produce nu în a jefuit, in a fura, încă vinde avuția tarii.

  Oricum ați rămas în istorie că toți care ați guvernat în ultimii 30 de ani, ați fost și sunteți niște trădători de țară, jefuitori, infractori, mafioți, incompetenți, analfabeți.

 2. in sfarsit o reactie justa si prompta din parte psd ului.ar trebui sa fie mai activi si atenti la unele derapaje facute de unii …din necunoastere ori pentru beneficii personale ori de grup..uneori chiar in dauna Statului Roman..nu mai lasati pe catu- matu asta sa umbele cu banii si cu valorile.nu cunosc care sunt merigtile care l au impus ..dar fiind vorba de grupul de ministri pnl ist imi inchipui..nu uitati ca acest pnl are in structura pdl istii care au ras tot pe unde au trecut…si s au dat la fund ascunzandu se n pnl pe care l au acaparat..si i au imprimat stilul de a conduce pentru propriaa capatuiala..

 3. bravo nicule, ai dat-o dupa ce plecarati de la guvernare. de ce nu acum 4 ani?
  apropos, insula mare a brailei o vandurati arabilor pe ultima suta de metri.
  cand o fi foamete, mergem in dubai sa mancam.

 4. Nu este vanduta este concesionata dar a meritat.Insula a devenit din nou granarul Romaniei,este raiul pe pamant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole