CE SANCTIUNI RISCA ROMANII CARE NU DECLARA PROFITURILE DIN CRIPTOMONEDE – Cum se calculeaza impozitul pentru castigurile din cripto si cand trebuie platit
Patru din zece romani detin sau au detinut criptomonede si 84% au de gand sa faca astfel de investitii, se arata intr-un studiu realizat de Ipsos Romania in ianuarie 2022. Cu toate acestea, doar 1.319 de contribuabili au declarat venituri din tranzactiile cu monede virtuale in 2020, desi piata cripto din Romania a crescut puternic in ultimii ani. Este un contrast care nu a scapat neobservat de autoritatile fiscale, iar neplata impozitului pentru aceste venituri poate fi considerata delict fiscal sau, in anumite conditii, evaziune fiscala.
Gilda Popa
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a semnalat recent ca este cu ochii pe castigurile cripto, asa cum a relatat Lumea Banilor in decembrie 2021, publicand o brosura in care explica tratamentul fiscal al veniturilor din transferul de moneda virtuala.
Reamintim ca in Romania, tranzactiile cu monede virtuale au fost pentru prima data reglementate in 2019, prin intermediul Legii 30/2019, care a introdus in Codul Fiscal prevederi referitoare la impozitarea veniturilor obtinute astfel. Conform acestor reglementari, veniturile din transferul de moneda virtuala se incadreaza in categoria veniturilor din alte surse si sunt supuse regimului fiscal specific pentru aceasta categorie, cu anumite particularitati. Una dintre particularitati este aceea ca determinarea impozitului pe venit si a contributiilor sociale aplicabile este in sarcina celor care realizeaza veniturile.
Momentul realizarii venitului din criptomonede este cel al tranzactiei cripto-fiat
Impozitul datorat pentru aceste venituri se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra castigului realizat, calculat ca diferenta intre pretul de vanzare si pretul de achizitie a criptomonedei, din care se scad costurile directe aferente tranzactiei, potrvit brosurii ANAF.
Castigul sub nivelul a 200 lei/tranzactie nu se impoziteaza, cu conditia ca totalul castigurilor intr-un an fiscal sa nu depaseasca nivelul de 600 lei.
Veniturile astfel realizate se declara prin depunerea declaratiei unice pana la data de 25 mai 2022.
Portalul specializat juridice.ro mentioneaza ca simpla neplata a acestui impozit sau a contributiilor sociale nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni, dar constituie, de regula, delict fiscal. Totusi, daca persoanele care obtin venituri din tranzactionarea criptomonedelor se sustrag de la indeplinirea obligatiilor fiscale, in conditiile art. 9 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 241/2005 – prin ascunderea venitului impozabil – sau in conditiile art. 9 alin. (1) lit. b) din aceeasi lege – prin omisiunea evidentierii veniturilor in actele contabile (in cazul persoanelor care au obligatia tinerii contabilitatii) – vom fi in prezenta infractiunii de evaziune fiscala.
Cum pot verifica autoritatile fiscale concordanta dintre venitul cripto declarat si cel realizat
Asa cum s-a putut observa in ultima perioada, exista o serie de actiuni ale exchange-urilor de a se asigura ca isi cunosc bine clientii (asa-numitul KYC – Know Your Customer). Acest lucru se intampla in mod cert din cauza faptului ca autoritatile din tot mai multe state cer ca exchange-urile sa adere cat se poate de mult la legislatia impotriva spalarii banilor si a faudei. Astfel, este de presupus ca organisme de cooperare internationala au/vor avea acces la datele oferite de exchange-uri despre tranzactii si beneficiari iar Romania este cu siguranta parte a acestora.
Cum se calculeaza profitul din tranzactii – pretul de cumparare/ vs pretul de vanzare
Portalul de contabilitate online declaratiaunica.ro ii sfatuieste pe utilizatori sa pastreze dovada transferului de bani sau a platii cu cardul catre exchange. De asemenea, trebuie pastrata dovada ordinelor de cumparare si vanzare asa cum acestea apar in exchange-ul cu care ai lucrat. Contribuabilul va trebui sa aiba o evidenta a tuturor tranzactiilor, dar si a vanzarii criptomonedelor si a incasarii banilor in contul bancar.
Este important ca toti contribuabilii care realizeaza venituri din criptomoneda sa tina intreaga evidenta in cazul unui control al organelor fiscale. Aceasta pentru ca autoritatile fiscale pot solicita informatii privind tranzactiile cu criptomonede la fel cum pot obtine informatii despre sumele de bani care intra si ies din conturile bancare ale contribuabililor. Riscurile sunt similare cu cele in cazul nedeclararii oricarui venit impozabil: penalitati, dobanzi ulterioare sau chiar si un dosar penal.
Veniturile cripto declarate de romani s-au prabusit de la 2,2 miliarde lei in 2019, la 121,4 milioane lei in 2020
De 25 de ori mai putini contribuabili au declarat venituri din tranzactii cu monede virtuale, de la an la an, iar incasarile statului s-au redus de 20 de ori, arata datele obtinute de Economedia de la ANAF.
Doar 1.319 de contribuabili au declarat venituri din tranzactiile cu monede virtuale, in 2020, desi piata criptomonedelor din Romania a crescut puternic, atat in materie de tranzactii, cat si de rulaje. Spre comparatie, in 2019, numarul contribuabililor care au declarat venituri din tranzactiile cu criptomonede a fost de 33.155, de 25 de ori mai mare.
Si veniturile declarate au scazut de la 2,27 miliarde lei in 2019, la 121,48 milioane de lei in 2020. In acest context, si impozitele incasate de statul roman in contul acestor venituri s-au redus de 20 de ori, de la 224,8 milioane lei in 2019 la 12,15 milioane lei in 2020.
Numarul romanilor care detin criptomonede a crescut cu 316% in ultimii 3 ani
Patru din zece romani detin sau au detinut criptomonede si 84% au de gand sa faca astfel de investitii, ceea ce demonstreaza un interes mare pentru acest domeniu, se arata intr-un studiu realizat de Ipsos Romania la solicitarea Tradesilvania.com.
Studiul a fost realizat in randul a 500 utilizatori de internet cu varste cuprinse intre 18-55 ani, proveniti din mediul urban sau rural din Romania.
Studiul de piata Tradesilvania referitor la criptomonede a identificat faptul ca majoritatea covarsitoare (96% conform studiului) a adultilor romani conectati la internet au auzit de criptomonede. Intentia de a detine criptomonede in viitor se manifesta in proportie de 84% in Romania.
Bitcoin (BTC) continua sa fie cea mai cunoscuta criptomoneda in randul romanilor, fiind mentionata spontan de peste 70% dintre respondenti si se regaseste in prezent in portofoliul a doua treimi dintre detinatorii de criptomonede din Romania. Alte criptomonede de interes pentru romani includ Ethereum (ETH) si Dogecoin (DOGE). Moneda romaneasca Elrond (EGLD) este cunoscuta de 1 din 5 respondenti care au auzit de crypto, iar 8% dintre posesorii de criptomonede detin EGLD.