Grid star
criptomonede

BINANCE BLOCHEAZA TRANZACTIONAREA MONERO IN MAI MULTE TARI UE – Bursa cripto elimina si alte 11 criptomonede de confidentialitate din lista disponibila in Franta, Italia, Polonia si Spania

Binance, cea mai mare bursa cripto la nivel global, a decis sa elimine 12 criptomonede de confidentialitate din lista activelor digitale disponibile in mai multe tari europene, invocand limitele impuse de legislatie. Astfel, din 26 iunie, utilizatorii din Franta, Italia, Polonia si Spania nu vor mai putea tranzactiona pe platforma cripto Monero, Decred, Dash, Zcash, Horizen, PIVX, Navcoin, Secret, Verge, Firo, Beam si MobileCoin, relateaza CoinTelegraph.

Gilda Popa

Monedele de confidentialitate, intre care cele mai cunoscute sunt Monero si Zcash, sunt criptomonede care mentin anonimatul, mascand fluxul de bani in reteaua lor blockchain. Aceste tehnologii ascund in mod eficient detaliile tranzactiei, ceea ce face ca urmarirea si identificarea expeditorului, destinatarului si sumelor vehiculate sa fie extrem de dificile.

Guvernele din intreaga lume s-au opus in mod activ adoptarii criptomonedelor axate pe confidentialitate, invocand preocupari privind combaterea spalarii banilor (AML) si finantarea terorismului. Uniunea Europeana a inclus, de asemenea, in pachetul legislativ pentru reglementarea pietelor activelor digitale (cunoscut ca MiCA), adoptat recent de consiliul UE, prevederi privind „raportarea si schimbul automat de informatii privind veniturile din tranzactiile cu criptoactive”. Acestea exclud, de asemenea, confidentialitatea tranzactiilor.

In acest context, Binance le-a trimis e-mail clientilor sai din Franta, Spania, Italia si Polonia – a caror legislatie nationala vizeaza deja explicit monedele de confidentialitate - notificandu-i cu privire la decizia de a elimina mai multe astfel de criptomonede din lista activelor digitale disponibile pentru tranzactionare.

In e-mailul trimis, Binance a mentionat ca nu mai poate oferi aceste criptomonede de confidentialitate pe platforma sa, in conformitate cu cerintele de reglementare locale.

Desi ne propunem sa sprijinim cat mai multe proiecte de calitate, suntem obligati sa respectam legile si reglementarile locale cu privire la tranzactionarea monedelor de confidentialitate, pentru a ne asigura ca putem continua sa deservim cat mai multi utilizatori”, au declarat reprezentantii Binance in mesajul catre clienti.

Criptomonedele de confidentialitate, interzise si in mai multe tari asiatice

Capitalizarea colectiva de piata a tuturor monedelor de confidentialitate existente se ridica la aproximativ 5,73 miliarde dolari, iar Monero (XMR) detine prima pozitie printre aceste monede si locul 24 in topul general al criptomonedelor, cu o capitalizare de piata de 2,6 miliarde dolari.

Joi, 1 iunie, Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a lansat un proiect de ghid care sfatuieste companiile cripto sa ramana vigilente pentru clientii care se angajeaza in tranzactii care implica monede de confidentialitate. Scopul este de a ajuta aceste companii in identificarea posibilelor cazuri de activitati de spalare a banilor.

Pozitia globala a guvernelor privind criptomonedele orientate spre confidentialitate si alte instrumente concepute pentru a spori confidentialitatea cripto vizeaza in prezent restrictionarea sau chiar interzicerea acestora. Preocuparile legate de potentialele activitati de spalare a banilor si finantarea terorismului au fost factori cheie care au determinat aceste masuri.

De exemplu, in septembrie 2022, un schimb major de criptomonede, Huobi, a incetat sa accepte sapte monede de confidentialitate, inclusiv Monero, in urma cresterii presiunilor de reglementare.

In mod similar, autoritatile din Statele Unite au impus anterior sanctiuni pentru utilizarea unui mixer de cryptomonede, Tornado Cash, din cauza preocuparilor cu privire la presupusa capacitate a acestuia de a permite infractorilor sa spele fonduri.

Bursele de criptomonede din Coreea de Sud si din alte tari asiatice au eliminat, de asemenea, monedele de top de confidentialitate din cauza preocuparilor de reglementare. Aceasta tendinta a aparut in Japonia in 2018 si s-a raspandit in regiune in 2019.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani