BINANCE ANUNTA TENDINTELE DIN INDUSTRIA BLOCKCHAIN IN 2023 – Expertii recapituleaza cele mai dure „lectii” ale anului trecut pentru sectorul cripto

1146

sursa foto: Financial Times

Binance Research, componenta de cercetare a platformei de exchange cripto Binance, a publicat marti, 17 ianuarie, un raport in care listeaza tendintele din industria blockchain in 2023, dar si o retrospectiva a evenimentelor cheie din piata cripto din 2022.

Gilda Popa

Raportul Binance rememoreaza cele mai dure lectii pentru sectorul cripto din 2022 si modul in care aceste lectii „pot deschide calea catre o extindere a utilizarii criptomonedelor, reglementari mai bune si previziune”.

Nu este un secret ca 2022 a fost un an ingrozitor pentru pietele globale din cauza razboiului in curs de desfasurare dintre Rusia si Ucraina, a temerilor legate de inflatie, pietelor de capital in scadere si trepidatiilor macroeconomice persistente.

In consecinta, bancile centrale din intreaga lume au inceput sa creasca ratele dobanzilor pentru a reduce inflatia si a reduce ritmul cresterii economice. Aceasta presiune macroeconomica a descurajat clasele de active stabile si a exercitat o presiune semnificativa asupra claselor de active emergente, care includ criptomonedele”, potrivit documentului.

Situatia economica de la inceputul anului 2023 lanseaza mai multe teme cheie pentru industria blockchain.

Evenimente-cheie in 2022 pentru protocoalele blockchain de nivel 1

„Stratul 1” se refera la arhitectura de baza a blockchain-ului. Protocoalele de nivel 1, uneori cunoscute sub numele de „retea principala”, au capacitati distincte, cum ar fi capacitatea de a executa si finaliza tranzactii pe propriul lant. Exemple de retele blockchain de nivel 1 includ Bitcoin (BTC) si Ethereum (ETH).

Ethereum – „The Merge”

2022 a fost un an plin de evenimente pentru protocoalele de nivel 1. Ethereum (ETH) a finalizat „The Merge” – trecerea de la protocolul proof-of-work (PoW) la proof-of-stake (PoS) – asa cum a relatat Lumea Banilor in septembrie 2022. Deoarece validatorii protejeaza acum blockchain-ul, consumul de energie al Ethereum a fost redus cu 99,99 %.

In mod surprinzator, s-a raportat ca tranzitia Ethereum la PoS economiseste 0,2% din consumul mondial de energie, potrivit Binance. Intre timp, Upgrade-ul Shanghai, va fi urmatoarea etapa a evolutiei Ethereum.

Lantul BNB (fostul Binace Smart Chain)

BNB Chain a avut un 2022 destul de reusit, „cu performante excelente in finantarea descentralizata (DeFi) si progres continuu cu valorile in lant, iar tranzactiile zilnice au inregistrat 3 milioane pe zi in 2022, pe locul doi dupa Solana (SOL)”, noteaza raportul.

Solana s-a concentrat pe NFT-uri

Solana (SOL) a continuat sa se confrunte cu dificultati de performanta si intreruperi pe tot parcursul anului 2022.

Avand in vedere perceptia publica si legatura dintre bursa cripto FTX, Alameda Research si ecosistemul Solana, prabusirea derutanta a FTX a provocat multa publicitate negativa pentru Solana. Deloc surprinzator, proiectele si ecosistemele Solana au suferit pierderi considerabile in capitalizarea bursiera si indicatorii pietei DeFi.

Intre timp, Solana s-a concentrat pe NFT-uri. Binance a raportat ca Solana NFT a fost pe locul doi dupa Ethereum in vanzari pana in 2022, ocupandu-se pe locul al treilea in vanzarile din toate timpurile”, noteaza expertii Binance.

Tron – ramane in fruntea clasamentului DeFi

Tron (TRX) „a avut un 2022 extraordinar, in special in arena DeFi, cu debutul USDD, moneda stabila algoritmica a lui Tron, fixata in USD”, potrivit documentului citat.

„Chiar daca USDD a fost lansat in urma prabusirii Terra-UST, a functionat bine si a fost crucial pentru a ajuta Tron sa ramana in fruntea clasamentului DeFi cu valoarea totala blocata (TVL)”, se mai arata in raport.

Avalanche (AVAX) a trecut printr-un 2022 destul de dificil, cu cota sa pe piata DeFi scazand de la 6% la 2% si o scadere si mai mare a indicatorilor zilnici pe lant.

Protocoalele de nivel 0 – Cosmos (ATOM) se concentreaza in 2023 pe securitatea interchain

Protocoalele de nivel 0, explica expertii Binance, servesc drept strat de baza pentru retelele si aplicatiile blockchain de nivel 1 si sunt una dintre mai multe solutii pentru a aborda preocuparile din industrie, cum ar fi scalabilitatea si interoperabilitatea. Exemple de protocoale blockchain Layer 0 includ Cosmos (ATOM) si Polkadot (DOT).

Reteaua Cosmos va fi modernizata in urmatoarele cateva luni

Binance a raportat ca activitatea in lant Cosmos (ATOM) s-a extins treptat, cu 53 de lanturi activate de IBC, adunand 9,3 miliarde de dolari in capitalizare de piata in interiorul ecosistemului. Reteaua Cosmos va fi modernizata in urmatoarele cateva luni.

Actualizarea Lambda va fi lansata in Q1, inclusiv imbunatatiri ale SDK-ului Cosmos si adaugarea unui modul de staking lichid. Imbunatatirile Epsilon si Gamma, care se vor concentra pe securitatea interchain, vor fi lansate in Q2 si Q3 din acest an.

Polkadot (DOT) – tehnologia de mesagerie, in curs de dezvoltare

Polkadot „a marcat o piatra de hotar semnificativa in 2022 cu debutul sau in formatul mesajelor de consens incrucisat (XCM)”, potrivit Binance. XCM este un limbaj de comunicare cross-chain care permite utilizatorilor sa schimbe mesaje intr-un mod sigur. Diferitele blockchain-uri separate de nivel 1 care functioneaza in paralel in interiorul ecosistemului Polkadot sunt paralanturi (atat pe retelele Polkadot, cat si pe Kusama). XCMP, tehnologia de mesagerie, este in prezent in curs de dezvoltare, se precizeaza in raport.

Prabusirea TerraUSD (UST) a „sters” 40 miliarde dolari din piata cripto

In mai 2022, prabusirea TerraUSD (UST), o moneda stabila algoritmica, a sters o valoare de piata de aproximativ 40 de miliarde de dolari intre UST si LUNA, asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment.

Entitatile cu expunere la UST au suferit pierderi masive, iar investitorii institutionali si obisnuiti au simtit efectul de contagiune rezultat.

UST a fost a treia cea mai mare moneda stabila – dupa capitalizarea de piata – si, posibil, cea mai importanta criptomoneda stabila algoritmica. Prin urmare, nu este deloc surprinzator faptul ca increderea in monedele stabile algoritmice si capacitatea lor de a-si pastra piesele au avut de suferit de la caderea UST.

Cu toate acestea, desi capitalizarea globala a pietei cripto a scazut cu 65% de la 2,3 trilioane USD la un minim de 795 milioane USD in 2022, principalele monede stabile sustinute de rezerve, USDT, USDC si BUSD, s-au descurcat mai bine, USDT scazand cu 16% si USDC si BUSD crescand cu 5% si 13%, respectiv”, noteaza Binance.

Sectorul finantelor descentralizate (DeFi) „cauta o revenire” dupa un 2022 teribil

2022 s-a dovedit a fi „un an de esecuri si tulburente” pentru sectorul DeFi. Binance a declarat ca valoarea totala blocata (TVL) in interiorul DeFi a fost de aproximativ 40 de miliarde de dolari, in scadere cu peste 75% fata de inceputul anului 2022.

Intre timp, Ethereum a ramas jucatorul dominant in domeniul DeFi.

„Desi nu a egalat cota de piata de varf de 97% a Ethereum de la inceputul anului 2021, ethereum a detinut peste 60% din DeFi TVL in 2022.

BNB Chain a fost pe locul doi, urmat indeaproape de Tron. Tron, un blockchain care lipseste complet din clasamentele TVL de mult timp, a inregistrat o crestere semnificativa a TVL datorita monedei stabile algoritmice USDD, care ofera randamente mari pentru a atrage utilizatori”, precizează raportul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole