Grid star
criptomonede

ETHER SE PRABUSESTE SUB 1.500 DOLARI DUPA "THE MERGE” - Care sunt "pariurile” analistilor pe pretul criptomonedei, dupa una dintre cele mai dificile actualizari de soft open-source din istorie

Pretul Ether (ETH), criptomoneda nativa a blockchainului Ethereum, a scazut cu 8% in ultimele 24 de ore, dupa mult-asteptata actualizare "The Merge” (n.r. „Fuziunea”), care face tranzitia de la mecanismul de consens Proof-of-Work (PoW) la Proof-of-Stake (PoS). Asa cum a relatat anterior Lumea Banilor, intreaga comunitate cripto se astepta ca pretul ETH sa creasca dupa reusita tranzitiei la PoS a intregii retele, care gazduieste un ecosistem cripto in valoare de 60 miliarde dolari, format din companii de creditare, piete de tokenuri nefungibile (NFT) si alte aplicatii. Insa deprecierea ETH pana sub pragul de 1.500 dolari imediat dupa succesul "The Merge” a luat lumea cripto prin surprindere.

Gilda Popa

Tranzitia efectiva de la protocolul Proof-of-Work (PoW) la Proof-of-Stake (PoS) a avut loc oficial joi, 15 septembrie, la ora 2:43 AM EST (9:43 ora Bucurestiului), iar 41.000 de persoane au fost conectate pe YouTube la evenimentul live "Ethereum Mainnet Merge Viewing Party”.

Audienta a urmarit cu rasuflarea taiata cum se "scurgeau” valorile cheie, sugerand ca sistemele de baza ale Ethereum au ramas intacte in timpul tranzitiei. Dupa aproximativ 15 minute lungi si incarcate de emotii, The Merge s-a finalizat oficial, ceea ce inseamna ca ar putea fi declarat un succes, relateaza CoinDesk.

Mark Cuban, investitor si proprietar miliardar al echipei de baschet Dallas Mavericks, a declarat pentru CoinDesk ca "va viziona (n.r. The Merge) cu interes ca toti ceilalti”, subliniind ca aceasta tranzitie ar putea face ETH, tokenul nativ al retelei, deflationist.

In cifre, aceasta actualizare de software a retelei Ethereum, una dintre cele mai dificile si complexe operatiuni de acest tip din istorie, inseamna un consum de energie redus cu aproximativ 99,9% . Din perspectiva costurilor energetice, este ca si cum Finlanda si-a oprit brusc reteaua electrica, conform unei estimari. Tranzitia a fost un efort tehnic extrem de complicat care a implicat coordonare intre zeci de echipe si zeci de cercetatori, dezvoltatori si voluntari individuali, un efort atat de riscant incat multi se indoiau ca se va intampla.

"Metafora la care ma gandesc acum este ideea de a opri un motor de la o masina care functioneaza (n.r. de a schimba motorul masinii din mers). Imi place sa ma gandesc la asta ca la trecerea de la benzina la electric”, a spus Justin Drake, cercetator la Fundatia Ethereum, care a vorbit cu CoinDesk chiar inainte inainte ca "Fuziunea” sa aiba loc.

Valoarea de piata a ETH a scazut cu 8% in cele 24 de ore care au urmat "The Merge”

In minutele imediat urmatoare "The Merge” (n.r. de joi, 15 septembrie), ETH – a carei valoare de piata actuala de aproape 180 de miliarde de dolari o plaseaza pe pozitia a doua dupa capitalizarea de piata, dupa Bitcoin (BTC) (capitalizare de piata de 378 miliarde dolari) – s-a tranzactionat la 1.632 de dolari, in scadere cu aproximativ 0,4% in raport cu ziua anterioara. Trendul deprecierii s-a accelerat in urmatoarele 24 de ore, cele care au urmat "Fuziunii”, iar ETH se tranzactioneaza vineri, 16 septembrie sub pragul de 1500 dolari. Aceasta in pofida asteptarilor analistilor, care estimau o crestere a pretului criptomonedei imediat dupa succesul actualizarii de software, asa cum a relatat anterior Lumea Banilor.

"$ETH - acum este ultima sansa inainte ca ETH sa decoleze nu pe Luna, ci pe Marte. Mi-am pus toate ouale in cosul (n.r. acesta), toate economiile mele de-o viata. Ce este viata fara riscuri? No pain, no gain!!”, spunea joi, 15 septembrie, chiar in ziua in care avea loc "The Merge”, un comentator pe CoinMarketCap.

Estimarile jucatorilor din piata cripto: Ethereum va atinge 5000 de dolari pana in martie 2023

In pofida deprecierii abrupte a ETH imediat dupa tranzitia la PoS, analistii si dezvoltatorii retelei se asteapta ca pretul sa creasca in viitor.

Tim Beiko, un dezvoltator al Fundatiei Ethereum, care a jucat un rol cheie in coordonarea actualizarii, a declarat pentru CoinDesk ca se asteapta la un interes in crestere al investitorilor si jucatorilor din piata dupa acest eveniment.

"Cred ca The Merge ii poate determina pe acei oameni care erau interesati de Ethereum, dar sceptici fata de impactul asupra mediului, sa vina si sa experimenteze (n.r. aceasta investitie)”, spune Beiko.

Multi dintre cei din Fundatia Ethereum – inclusiv co-fondatorul Vitalik Buterin – au sustinut ca impactul The Merge nu este inca evaluat corect.

Fostul CEO al BitMEX, Arthur Hayes, a sustinut zilele trecute ca economia net-deflationista a The Merge ar putea ajuta la propulsarea Ethereum la 5000 de dolari pana in martie 2023, noteaza si cryptopotato.com. Cu toate acestea, el nu a exclus la acel moment si posibilitatea unui "dumping” pe termen scurt.

Firma de analiza Blockchain Glassnode a transmis anterior Fuziunii ca exista o tendinta "sell-the-news” pe piata cripto in ce priveste The Merge, si ca jucatorii sunt pregatiti sa speculeze "stirea” succesului operatiunii.

"La revedere, mineri, bine ati venit stakeri”

In 2008, Bitcoin a revolutionat lumea cu un software construit pe ideea unui registru descentralizat – o inregistrare unica si imuabila a tranzactiilor pe care computerele din intreaga lume puteau vedea, partaja si credita, fara a fi nevoie de intermediari.

Ethereum, introdus in 2015, a extins conceptele de baza ale Bitcoin cu contracte inteligente – sau programe de calculator care utilizeaza efectiv blockchain-ul ca supercomputer global, inregistrand date in reteaua sa. Acea inovatie a fost ingredientul esential din spatele finantelor descentralizate (DeFi) si NFT-urilor – principalii catalizatori ai celui mai recent boom cripto.

Proof of Work (PoW) este cel mai comun protocol de consens folosit de 370 de monede virtuale, inclusiv Bitcoin. PoW foloseste principiul minarii pentru a obtine un consens cu privire la validarea tranzactiilor. Astfel, orice miner rezolva primul algoritmul sau mineaza un bloc al monedei poate actualiza blockchain-ul cu o tranzactie verificata si castiga un cripto pentru rezolvarea puzzle-ului. Aici, fiecare miner actioneaza ca un nod de retea, care verifica tranzactiile pe fiecare bloc. Se numeste Proof of Work, deoarece se foloseste o utilizare intensa a puterii de calcul, ceea ce este, de asemenea, problema sa majora, aceasta fiind cea mai frecventa critica adusa retelei Bitcoin.

În schimb, PoW este foarte sigur si este consolidat pe masura ce mai multi mineri se alatura retelei, insa i se reproseaza probleme de scalabilitate, comisioane mari de tranzactie, pe langa incapacitatea de a suporta trafic mare de utilizatori.

Proof of Stake (PoS) nu implica rezolvarea de probleme matematice pentru a extrage monede noi, ci foloseste miza. Staking inseamna blocarea cripto monedelor deja detinute de persoane din cadrul retelei pentru a castiga monede noi. PoS rezolva problema de scalabilitate si este ecologic spre deosebire de PoW. Cei care detin mai putine monede vor avea o putere mai mica de exploatare si validare a tranzactiilor pe blockchain. Totusi, dezavantajul PoS este ca incurajeaza acumularea de monede virtuale, mai degraba decat cheltuielile. Cardano si Polkadot folosesc deja acest protocol.

Astfel, dupa "Fuziune”, reteaua Ethereum inceteaza sa mai foloseasca milioane de servere puternice pentru a valida tranzactii pe blockchain. In schimb, stakerii isi vor putea plasa criptomonedele Ether in portofelele speciale de miza, care vor fi folosite pentru a valida tranzactii. Noul sistem Ethereum, Proof-of-Stake elimina in intregime mineritul.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani