AUTORITATEA BANCARA EUROPEANA PROPUNE NOI REGULI PENTRU EMITENTII DE MONEDE STABILE – Proiectul legislativ stabileste cerintele de lichiditate si de capital
Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a publicat un proiect de regulament privind cerintele de lichiditate si capital pentru emitentii de criptomonede stabile, in conformitate cu noul regulament al UE privind pietele de active cripto (MiCA). Documentul va ramane in consultare publica pana pe 8 februarie 2024.
Gilda Popa
Cadrul de referinta MiCA se concentreaza in mare masura pe supravegherea emitentilor de criptomonede stabile (stablecoins). Legiutorii europeni au stabilit cerinte stricte de rezerva pentru emitentii de stablecoins si restrictioneaza circulatia monedelor stabile denominate in valuta straina in UE. Reamintim ca initiativele companiilor Big Tech precum Facebook, acum Meta (META) si PayPal (PYPL) de a emite stablecoins, dupa dezastrul sistemic provocat de prabusirea din mai 2022 a imperiului stablecoin Terraform Labs, au propulsat reglementari specifice monedelor stabile in jurisdictii importante precum Uniunea Europeana si Japonia.
Proiectul legislativ publicat miercuri de EBA – care fac parte din cel de-al treilea lot din cadrul de legiferare MiCA – cuprinde solicitarile autoritatii bancare adresate emitentilor de monede stabile de se conforma regulilor MiCA care vor intra in vigoare in decembrie anul viitor.
"Prin planificarea recuperarii, emitentii de token-uri ART (n.r. tokenuri folosite pentru exchange) sau de e-money EMT (n.r. tokenuri utilizate pentru exchange cu o anume moneda fiat) ar trebui sa se pregateasca in avans pentru a face fata scenariilor adverse care le-ar putea afecta capacitatea de a respecta cerintele de reglementare aplicabile rezervei de active”, se arata in comunicatul EBA.
Regulile de lichiditate pentru emitentii de monede stabile
EBA a anuntat din iunie ca lucreaza la un pachet de reguli suplimentare pentru emitentii de monede stabile care au rezerve de active bancare. De asemenea, EBA a confirmat ca va supraveghea monedele stabile clasificate ca „semnificative” si trebuie sa aiba fonduri proprii egale cu 3% din rezerva lor, mai degraba decat cele obisnuite 2%.
Proiectul legislativ include criterii care trebuie respectate pentru „cei mai relevanti” custozi ai rezervei de active, platformelor de tranzactionare cripto, furnizorilor de servicii de plata si furnizorii de servicii de custodie si administrare de active cripto in numele clientilor. Documentul include si conditiile in care ART-urile si EMT-urile ar putea fi considerate ca fiind utilizate pe scara larga intr-un stat membru, noteaza CoinDesk.
Marea Britanie a publicat, de asemenea, noi reguli pentru emitentii de stablecoins
Recent, Banca Angliei (BOE) a anuntat ca va reglementa „criptomonedele stabile (stablecoins) sistemice” – cele care sunt utilizate pe o scara larga si au potentialul de a perturba stabilitatea financiara. De asemenea, Autoritatea de Conduita Financiara (FCA) va supraveghea sectorul cripto din UK. Proiectele legislative care introduc aceste masuri au intrat in dezbatere publica la inceputul acestei saptamani, asa cum a relatat, zileel trecute, Lumea Banilor.
De altfel, Uniunea Europeana a anuntat, in februarie 2023, ca va introduce o serie de cerinte dure de capital pentru bancile care detin active cripto in legea bancara care se discuta acum la nivelul autoritatilor UE, asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment. Dezbaterea are loc in contextul in care Comitetul global Basel pentru supraveghere bancara a stabilit ianuarie 2025 ca termen limita pentru implementarea unor reguli stricte pentru bancile cu expunere la criptoactive, cum ar fi stablecoins (monedele stabile) si Bitcoin.