Grid star
criptomonede

REGULI MAI DURE PENTRU BANCILE CU EXPUNERE LA ACTIVELE CRIPTO – UE vrea cerinte de capital "prohibitive”, aliniate la Basel III, pentru a acoperi riscurile legate de criptoactive

Uniunea Europeana ar putea introduce o serie de cerinte dure de capital pentru bancile care detin active cripto in legea bancara care se discuta acum la nivelul autoritatilor UE, se arata intr-un document al Comisiei Europene obtinut de Reuters. Dezbaterea are loc in contextul in care Comitetul global Basel pentru supraveghere bancara a stabilit ianuarie 2025 ca termen limita pentru implementarea unor reguli stricte pentru bancile cu expunere la criptoactive, cum ar fi stablecoins (monedele stabile) si Bitcoin.

Gilda Popa

Subiectul expunerii bancilor la activele cripto este luat in calcul, la nivel global, in ultima, si cea mai importanta etapa a procesului de punere in aplicare a Acordului Basel III in UE. Acest acord a fost convenit de UE si de partenerii sai din G20 in cadrul Comitetului de la Basel si urmareste sa consolideze rezilienta bancilor in fata unor posibile socuri economice.

Astfel, in ianuarie 2023, Comisia pentru afaceri economice a Parlamentului European a aprobat un proiect de lege pentru a implementa ultima etapa a regulilor de capital bancar Basel III, adaugand cerinte „prohibitive” pentru a acoperi riscurile legate de criptoactive. Reuters a obtinut, pe 20 februarie 2023, un document care releva argumentele autoritatilor europene in favoarea inaspririi regulilor pentru bancile cu expunere la active digitale.

Pentru moment, bancile au expuneri reduse la criptoactive si doar o implicare limitata in furnizarea de servicii legate de criptoactive. Bancile si-au exprimat interesul in tranzactionarea criptoactivelor, in numele clientilor lor, si in furnizarea de servicii legate de criptoactive”, se arata in documentul Comisiei Europene consultat de Reuters.

Provizioane mai mari pentru expunerea la Bitcoin

Atat statele UE, cat si Parlamentul European au drepturi egale in privinta legii bancare si ar urma sa inceapa negocierile privind textul final, care include provizioanele privind criptoactivele, se arata in document.

Astfel, pentru a asigura introducerea reglementarilor privind activele cripto in pachetul legislativ Basel III, UE fie poate propune o lege noua, fie sa extinda legea bancara care se finalizeaza acum, asa cum a solicitat Parlamentul European.

Standardele Basel III sunt aplicate in UE printr-o lege, iar o amanare a introducerii prevederilor in ce priveste activele digitale ar putea insemna ca bancile din UE vor fi nevoite sa astepte mai mult pentru a intra pe piata cripto. Documentul mentioneaza ca in 2024 vor intra in vigoare si reglementari separate la nivelul blocului comunitar pentru tranzactionarea criptoactivelor.

Dintr-o perspectiva internationala (n.r. includerea prevederilor legate de criptoactive), ar permite UE sa se alinieze complet implementarii termenului limita convenit la nivelul Basel III”, conform documentului.

In acest fel, bancile vor avea indicii clare privind cerintele legate de expunerile la criptoactive si se vor asigura ca riscurile provocate de aceste activitati sunt adecvat rezolvate, argumenteaza oficielii europeni in documentul citat.

De asemenea, raportul sugereaza ca Autoritatea Bancara Europeana (EBA) ar putea colabora cu Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) pentru a se asigura ca va exista o clasificare adecvata a criptoactivelor. Prin urmare, cerintele de capital ar urma sa fie mai dure pentru criptomonede fara sustinere, cum ar fi Bitcoin, si mai putin conservatoare pentru stablecoins, care sunt sustinute de o moneda fiduciara.

In paralel, se apropie si data stabilita pentru votul final privind pachetul legislativ al Uniunii Europene (UE), cunoscut sub numele de Reglementarea pietelor activelor cripto (MiCA), programat pentru aprilie 2023.

Piata cripto mentine un trend ascendent in ultima saptamana

Piata cripto continua sa-si consolideze cresterea, ajungand, de la o capitalizare de piata de mai putin de 1 trilion dolari la inceputul anului 2023, la o capitalizare de 1,19 trilioane de dolari la momentul redactarii acestui articol.

De la inceputul anului, piata a crescut cu 44% pana la un maxim al ultimelor sase luni. Bitcoin conduce noul „bull market”, cu o crestere de 12% in ultima saptamana, tranzactionandu-se in prezent la putin sub 25.000 de dolari, potrivit CoinMarketCap.

Intre timp, Ethereum se apropie de pragul de 1.700 USD dupa o crestere de circa 10% in ultimele 7 zile. Alte monede alternative care au performante bune in acest moment includ Ripple (XRP), Avalanche (AVAX) si Uniswap (UNI).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani