AUR A PIERDUT LA CURTEA CONSTITUTIONALA – Victoria lui Ludovic Orban (Document)
Lumea Banilor prezinta Decizia 18/2021 a Curtii Constititionale cu privire la solutionarea sesizarii de neconstitutionalitate a dispozitiilor Hotararii Camerei Deputatilor 71/2020 pentru alegerea presedintelui Camerei Deputatilor, Ludovic Orban (foto 1), sesizare formulata de Grupul parlamentar al Aliantei pentru Unirea Romanilor (AUR), al carui co-presedinte este George Simion (foto 2).
In motivarea sesizarii de neconstitutionalitate, AUR a sustinut ca hotararea Camerei Deputatilor ce face obiectul sesizarii de neconstitutionalitate incalca dispozitiile art.1 alin.(3), ale art.66 alin.(2) si (3), precum si ale art.69 din Constitutie.
Arata ca la data de 21 decembrie 2020, la convocarea Presedintelui Romaniei, s-a intrunit Camera Deputatilor nou-aleasa ca urmare a alegerilor organizate la data de 6 decembrie 2020. Sedinta Camerei Deputatilor a fost condusa, in conformitate cu dispozitiile art.2 din Regulamentul Camerei Deputatilor, de Lucian Feodorov, cel mai in varsta deputat, in calitate de presedinte de varsta. Lucrarile sedintei s-au intins pe o durata mare de timp, depunerea juramantului tuturor deputatilor validati finalizandu-se in jurul orei 23,50.
Reclamatia partidului lui George Simion
Avand in vedere faptul ca pana la acel moment lucrarile s-au desfasurat fara nicio pauza, presedintele de varsta al Camerei Deputatilor, dupa ce a constatat, in conformitate cu dispozitiile art.11 din Regulamentul Camerei Deputatilor, legala constituire a Camerei Deputatilor, a declarat sedinta inchisa, urmand ca pentru continuarea lucrarilor sedinta in plen sa se reia a doua zi, arata AUR.
Potrivit sesizarii, astfel cum rezulta din inregistrarea si din stenograma sedintei din 21 decembrie 2020, lpotrivit sesizarii AUR, la ora 23,50, presedintele de varsta a declarat in mod expres inchisa sedinta plenului Camerei Deputatilor.
Ca efect al declararii sedintei inchise, deputatii Grupului parlamentar al Aliantei pentru Unirea Romanilor au parasit sala de plen, urmand a reveni a doua zi, potrivit mentiunilor presedintelui de varsta. Ulterior, la un interval de cateva minute dupa inchiderea sedintei, deputatii apartinand celorlalte formatiuni politice, ramasi in sala de plen a Camerei Deputatilor, au continuat dezbaterile, in conditiile in care nu a existat o convocare pentru o noua sedinta extraordinara a Camerei, se mai arata in sesizarea deousa la CCR.
AUR a sustinut ca procedura de vot a alegerii presedintelui Camerei Deputatilor a fost viciata atat prin lipsa unei convocari a noii sedinte desfasurate ulterior declararii sedintei inchise, cat si prin aceea ca o parte dintre membrii Camerei nu si-au putut exercita dreptul de vot pentru care au fost alesi de cetateni.
Iata decizia CCR:
"Respinge, ca inadmisibila, sesizarea de neconstitutionalitate a dispozitiilor Hotararii Camerei Deputatilor nr.71/2020 pentru alegerea Presedintelui Camerei Deputatilor, formulata de Grupul parlamentar al Aliantei pentru Unirea Romanilor. Definitiva si general obligatorie".
Iata pasaje din decizia CCR, pe care o publicam integral la finalul articolului:
"Avand in vedere situatia de fapt infatisata, Curtea constata ca sustinerile autorului sesizarii vizeaza aspecte ce tin de aplicarea dispozitiilor Regulamentului Camerei Deputatilor in procedura de constituire a forului legislativ si de alegere a organelor sale de conducere.
Or, intrucat criticile de neconstitutionalitate intemeiate pe dispozitiile infraconstitutionale pretins a fi incalcate nu au relevanta constitutionala, iar Curtea nu este o instanta de control al optiunilor parlamentare cu evidenta natura regulamentara, Curtea constata ca sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Camerei Deputatilor nr.71/2020 pentru alegerea Presedintelui Camerei Deputatilor este inadmisibila, urmand a fi respinsa ca atare".