ANPC PUNE LACAT PE MEGA IMAGE – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului propune inchiderea a patru magazine Mega Image: gandaci si capcane pentru sobolani. Iata imaginile mizeriei (Galerie Foto)
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a continuat marti, 2 noiembrie 2021, raziile in hipermarketuri. Dupa propunerile de inchidere a unor unitati Auchan si Cora (click aici pentru a citi), o masura similara vizeaza si magazine din lantul Mega Image.
Concret, ANPC propune inchiderea a patru magazine Mega Image din Capitala. Este vorba despre magazine din zonele Piata Domenii, Ion Mihalache, Piata Sudului si Colentina. In paralel au fost aplicate si amenzi in cuantum de 93.000 lei.
Conform ANPC, au fost descoperite grave probleme, precum existenta gandacilor in zona de comercializare a produselor de patiserie si chiar capcane pentru sobolani. De altfel, ANPC a facut publice si o serie de fotografii cu constatarile de la fata locului, atasate la finalul articolului.
Iata comunicatul ANPC:
“Astazi, 2 noiembrie 2021, echipe de control ale Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor din Municipiul Bucuresti (CPCMB), coordonate de Vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafa, au continuat verificarile la marii retaileri de produse alimentare.
Patru dintre cele mai mari magazine ale lantului Mega Image au fost controlate pentru a se verifica modul in care este respectata legislatia in domeniu, respectiv magazinele de la Piata Domenii, Bulevardul Ion Mihalache, Piata Sudului si unul dintre punctele de lucru de pe soseaua Colentina.
In urma controlului, au fost inregistrate nereguli grave, care au determinat aplicarea de sanctiuni contraventionale, in cuantum total de 93.000 lei si dispunerea unor masuri complementare importante, dupa cum urmeaza:
-oprirea definitiva de la comercializare si retragerea din consum a tuturor produselor alimentare neconforme identificate in cele 4 magazine;
-oprirea temporara a prestarii serviciului la raioanele cu vitrina asistata, vitrinele cu produse congelate, cele cu produse calde, cele cu produse refrigerate, zonele de brutarie din toate cele 4 unitati;
-propunerea de inchidere a unitatii pe o durata de cel mult 6 luni pentru toate cele 4 unitati.
Cele mai frecvente abateri de la legislatia in vigoare, constatate de comisarii CPCMB au fost:
-prezenta unor gandaci in zona de comercializare a produselor de patiserie;
-prezenta capcanelor destinate rozatoarelor;
-comercializarea de legume, fructe si produse cu modificari organoleptice de aspect, culoare, consistenta, fiind improprii consumului uman;
-comercializarea unor produse cu data limita de consum depasita;
-nerespectarea temperaturii de pastrare a produselor calde, de minimum +60 grade C, la raionul gastro;
-nerespectare temperaturii indicate de producatori, pentru o serie de produse alimentare;
-tavile pentru coacerea painii prezentau resturi si cuptorul nu era igienizat corespunzator, de asemenea rotisorul si vitrina calda nu erau igienizate;
-la unul dintre raioanele de panificatie (cu servire individuala de care clienti – zona de produse neambalate), s-a constatat: prezenta prafului si a panzelor de paianjen la partea superioara a vitrinelor de prezentare, iar sertarele unde erau expuse produsele prezentau un strat grosier de resturi alimentare, tevile prin care circula lichidul de racire prezinta oxidare vizibila si depuneri de gheata;
-existenta unor ventilatoare ale agregatelor frigorifice, precum si agregate frigorifice neigienizate;
-existenta la vanzare, la vitrina asistata, a unor produse fara a avea etichete cu data deschiderii pentru a se putea stabili conformitatea acestora;
-a vitrinele asistate continand mezeluri/branzeturi/carne refrigerata vrac, carne afumata vrac, rafturile de expunere a produselor de panificatie si spatiul de depozitare al produselor de cofetarie, au fost constatate: prezenta ruginei, vopsea exfoliata, insecte moarte si inghetate, zone oxidate, acumulare de apa provenita din nefunctionarea corespunzatoare a agregatelor, frigorifice, lichid provenit de la produse din carne ambalata, prezenta prafului si a altor impuritati, in strat gros, pe rafturi si ventilatoare, prezenta de resturi alimentare.
'Constat cu tristete ca intalnim inca astfel de situatii, asa cum sunt cele prezentate in ultimele zile, desi am alocat mult timp consilierii si preventiei operatorilor economici. De aceea, manifestam toleranta zero fata de abaterile de la lege si verificam permanent daca normele sunt respectate. Asa cum i-am obisnuit pe cetateni, ANPC isi face datoria pentru a apara sanatatea si drepturile consumatorilor. Controalele vor continua pe aceasta tema' – Claudiu Dolot, presedintele ANPC”.