ANPC VREA SA INCHIDA AUCHAN – Razie in hipermarketuri: “Insecte moarte, fire de par… Amenzi contraventionale in valoare totala de 102.000 lei” (Galerie Foto)

1997
ANPC VREA SA INCHIDA AUCHAN – Razie in hipermarketuri: “Insecte moarte, fire de par... Amenzi contraventionale in valoare totala de 102.000 lei”

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) propune inchiderea a patru unitati din cadrul lantului de hipermarketuri detinut de compania Auchan.

Decizia a fost anuntata de ANPC luni, 1 noiembrie 2021, si a fost motivata de neregulile ce ar fi fost descoperite la unitatile Auchan. Este vorba despre punctele de lucru Auchan din cartierele Titan, Vitan, Militari si Berceni din Capitala.

O masura similara a fost propusa saptamana trecuta de ANPC si fata de alte doua unitati detinute de aceasta data de lantul de hipermarketuri Cora. Mai exact, Cora Pantelimon si Cora Alexandriei (ambele din Bucuresti).

Iata comunicatul ANPC emis in urma controalelor efectuate luni, 1 noiembrie 2021 (foto la finalul articolului):

“Alte zone alimentare din hipermarketuri bucurestene, propuse pentru inchidere temporara, in urma controalelor ANPC

Controalele intreprinse de echipe de control ale Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor (CRPC) din Regiunea Bucuresti-Ilfov in zonele alimentare ale magazinelor din marile lanturi de hipermarketuri au continuat.

Astfel, in data de 1 noiembrie 2021, au fost efectuate verificari ale modului in care este respectata legislatia in vigoare, in domeniu, la 4 puncte de lucru din Capitala ale S.C. Auchan Romania SA (Magazinele Auchan Titan, Vitan, Militari si Berceni).

In urma controlului, au fost inregistrate abateri importante, care au dus la amenzi contraventionale in valoare totala de 102.000 lei si dispunerea unor masuri complementare importante, dupa cum urmeaza:

-oprirea definitiva de la comercializare si retragerea din consumul uman a tuturor produselor alimentare neconforme identificate in cele 4 magazine

-oprirea temporara a prestarii serviciului la raioanele cu vitrina asistata

-mezeluri/branzeturi, gastro, cofetarie, paine – Auchan Vitan

-carne, mezeluri si lactate, brutarie, gastro, cofetarie, masline vrac – Auchan Militari

-peste, gastro, cofetarie, mezeluri/branzeturi, carne afumata – Auchan Titan

-carne pasare, lactate, oua, carmangerie, peste congelat, masline, mezeluri/branzeturi, gastro – Auchan Berceni

Propunere de inchidere a unitatii pe o durata de cel mult 6 luni pentru toate cele 4 unitati.

Cele mai frecvente abateri de la legislatia in vigoare, constatate de comisarii CRPC Bucuresti-Ilfov au fost:

-comercializare fructe si legume care prezinta modificari organoleptice de aspect, culoare, consistenta, fiind improprii consumului uman (prezenta a mucegaiului, grad de coacere neuniform, consistenta moale la palpare, exemplare depreciate, lovituri mecanice etc.)

-lipsa informarii consumatorilor asupra faptului ca, la anumite sortimente de citrice, coaja nu este destinata consumului uman

-comercializarea unor produse cu data limita de consum depasita,

nerespectarea temperaturii de pastrare a produselor calde, de minimum +60 grade C, la raionul gastro,

-nerespectare temperaturii indicate de producatori, pentru o serie de produse alimentare,

-utilizarea unor materii prime cu data limita de consum depasita,

-utilizarea unor bureti de sarma si cosuri de gunoi fara capac, in zona de gatire, precum si a unor ustensile deteriorate

-utilizarea meselor de expunere a produselor calde fara a fi igienizate corespunzator,

-existenta unor ventilatoare ale agregatelor frigorifice, precum si agregate frigorifice neigienizate,

-existenta la vanzare, la vitrina asistata, a unor produse fara a avea etichete cu data deschiderii pentru a se putea stabili conformitatea acestora

-la vitrinele asistate continand mezeluri/branzeturi/carne refrigerata vrac, carne afumata vrac, rafturile de expunere a produselor de panificatie si spatiul de depozitare al produselor de cofetarie, au fost constatate:

-prezenta ruginei,

-vopsea exfoliata,

-insecte moarte,

-fire de par,

-zone oxidate,

-acumulare de apa provenita din nefunctionarea corespunzatoare a agregatelor frigorifice,

-lichid provenit de la produse din carne ambalata,

-prezenta prafului in strat gros pe rafturi si ventilatoare,

-prezenta de resturi alimentare.

-absenta, de pe etichetele de produs, a mentiunilor prezenta ingredientelor cu potential alergen, in produsele preparate in magazine si alte deficiente de etichetare a produselor realizate in unitate

-prezenta unor arsuri de la congelare la produsele congelate sau a unor acumulari de gheata in ambalaj

-utilizarea unor cantare fara verificari metrologice periodice

-comercializarea diferitelor tipuri de muraturi (in otet), constatandu-se faptul ca nu se precizeaza originea otetului, precum si faptul ca acestea sunt prezentate ca muraturi in otet, iar in lista de ingrediente se declara acid acetic.

ANPC supravegheaza cu maxima atentie, in continuare, piata pentru a verifica modul in care operatorii economici respecta reglementarile in vigoare, in domeniu, si ii asigura pe cetateni ca depune toate eforturile necesare pentru ca eventualele incalcari ale drepturilor consumatorilor sa fie prevenite sau stopate”.

2 comentarii la “ANPC VREA SA INCHIDA AUCHAN – Razie in hipermarketuri: “Insecte moarte, fire de par… Amenzi contraventionale in valoare totala de 102.000 lei” (Galerie Foto)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole