"AGENDA CRIPTO” A SUMMITULUI G20 DIN SEPTEMBRIE – Consiliul de stabilitate financiara si FMI pun in discutie reguli globale pentru jucatorii din industria cripto
Consiliul de stabilitate financiara al G20 (FSB) si Fondul Monetar International (FMI) au prezentat o serie de propuneri pentru coordonarea la nivel global a masurilor de limitare a riscurilor pe care le prezinta criptomonedele pentru stabilitatea macroeconomica si financiara, relateaza CoinDesk.
Gilda Popa
Asa cum a relatat anterior Lumea Banilor, cele mai puternice 20 de economii ale lumii au ajuns la un consens cu privire la o reglementare globala a criptomonedelor, dupa reuniunea G20 din februarie anul acesta. Astfel, FMI si FSB sunt institutiile desemnate sa lucreze la un document care va sta la baza procedurilor standard de operare in legiferarea activelor virtuale la nivelul fiecarei natiuni in parte. Propunerile FMI si FSB, publicate joi, 7 septembrie, vor fi discutate la Summitul G20, organizat in perioada 9-10 septembrie in India.
Potrivit documentului publicat de cele doua institutii financiare internationale, adoptarea pe scara larga a activelor cripto "ar putea submina eficacitatea politicii monetare, ar putea eluda masurile de gestionare a fluxurilor de capital, ar putea exacerba riscurile fiscale, ar putea deturna resursele disponibile pentru finantarea economiei reale si ar putea ameninta stabilitatea financiara globala”.
Foaia de parcurs publicata joi stabileste termene limita pentru ca membrii FMI si ai G20 sa puna in aplicare recomandarile recente ale Consiliului pentru Stabilitate Financiara si ale Organizatiei Internationale a Comisiilor de Valori Mobiliare (IOSCO), o asociatie a autoritatilor de reglementare a pietelor mondiale de valori mobiliare, de a reglementa criptomonedele.
FMI si FSB propun reglementari stricte ale sectorului cripto
Astfel, cele doua institutii propun abordari mai stricte in urma prabusirii bursei de criptomonede FTX in noiembrie anul trecut, care a zguduit pietele si a dus la pierderi pentru investitori.
"Este nevoie de o politica globala si de un raspuns de reglementare pentru criptomonede pentru a aborda riscurile pe care acestea le prezinta pentru stabilitatea macroeconomica si financiara”, se arata in documentul care va fi prezentat liderilor G20 la summitul lor din aceasta luna de la New Delhi.
Revista Forbes a selectat cinci dintre aceste propuneri, pe care le considera „interesante”:
-
"Cripto-activele nu ar trebui sa primeasca statutul de moneda oficiala sau de curs legal, iar bancile centrale ar trebui sa evite sa detina cripto-active in activele lor de rezerva oficiale din cauza riscurilor si preocuparilor legate de impactul destabilizator asupra sistemului monetar internațional;
-
Politicile fiscale ar trebui sa asigure tratarea fara ambiguitate a criptoactivelor, iar autoritatile ar trebui sa colaboreze la schimbul transfrontalier de informatii si la reglementarea financiara pentru o conformare eficienta a impozitelor;
-
Autoritatile ar trebui sa isi aplice competentele proportional cu riscurile prezentate de operatiunile cu cripto-active si in conformitate cu standardele internationale. Jurisdictiile nationale au fost, de asemenea, sfatuite sa modernizeze sau sa clarifice legile aplicabile pentru tratarea activelor cripto, acolo unde este necesar;
-
Ar trebui sa existe sisteme si procese pentru colectarea, stocarea, protejarea si raportarea in timp util si precisa a datelor de circulatie a cripto-activelor, iar autoritatile ar trebui sa aiba acces la aceste date, dupa caz;
-
Emitentii globali de monede stabile si partile relevante ar trebui sa ofere participantilor de pe piata informatii complete si transparente pentru a intelege functionarea fiecarui token. Autoritatile ar trebui sa solicite ca monedele stabile (n.r. activele digitale legate de o moneda fiat, cum ar fi dolarul american) sa ofere o protectie legala solida tuturor utilizatorilor impotriva emitentului si/sau a garantiei subiacente (n.r. a monedelor stabile emise) si ar trebui garantata rascumpararea (n.r. a utilizatorilor) in timp util”.
Reprezentantii G20 vor reguli globale pentru jucatorii din industria cripto
Prabusirea FTX in noiembrie 2022 a evidentiat vulnerabilitatile companiilor cripto si modul in care acestea s-ar putea propaga in finantele traditionale, iar FSB a declarat ca toate tarile ar trebui sa aplice recomandarile, chiar si cele care nu sunt membre ale organismului de supraveghere. FTX avea sediul in Bahamas, care nu este membru FSB.
Astfel, FSB arata ca sectorul cripto trebuie sa „imprumute” instrumente de protectie universala de la finantele traditionale inainte ca industria sa creasca suficient de mult pentru a reprezenta o amenintare la adresa stabilitatii financiare. In continuare, eforturile de reglementare vizeaza o guvernanta solida pentru a evita conflictele de interese, precum si o gestionare adecvata a riscurilor si transparenta, pentru a se asigura ca banii clientilor sunt separati de numerarul companiei.
„Dupa cum au ilustrat evenimentele recente, daca legaturile cu finantele traditionale ar creste in continuare, efectele de contagiune de pe pietele cripto in sistemul financiar mai larg ar putea creste”, a declarat FSB.
"Prin urmare, jucatorii din industria cripto trebuie sa inceteze sa mai opereze in afara perimetrului de reglementare sau in neconformitate cu normele existente. Acesti jucatori nu mai pot argumenta ca exista o lipsa de claritate in materie de reglementare, deoarece cadrul nostru stabileste clar standardele care ar trebui sa se aplice”, a declarat in iulie secretarul general al FSB, John Schindler.