AFACERILE ANTREPRENORILOR ROMANI – Comertul din serviciile prestate populatiei a crescut intr-un an. Cifrele care arata domeniile in care se fac bani (Document)

350

In luna iunie 2023, volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a scazut, fata de luna mai 2023, ca serie bruta cu 0,3%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a crescut cu 1,1%. Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei in luna iunie 2023 fata de mai 2023 a crescut, ca serie bruta cu 3,2%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a scazut cu 2,2%.

Potrivit Institului National de Statistica, fata de luna iunie 2022, volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut, in luna iunie 2023, atat ca serie bruta cu 14,8%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 20,8%.
Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei, fata de luna iunie 2022, a crescut, in luna iunie 2023, ca serie bruta cu 2,0%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a scazut cu 1,3%.
In perioada ianuarie-iunie 2023, volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut fata de perioada similara din 2022, atat ca serie bruta cu 16,4%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 17,2%. De asemenea, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei a crescut atat ca serie bruta cu 11,1%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 14,0%.

Iunie 2023 comparativ cu mai 2023

Volumul total al cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie bruta, in luna iunie 2023, comparativ cu luna precedenta, a inregistrat o scadere cu 0,3%, ca urmare a scaderilor inregistrate la:
-activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (-12,2%);
-comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (-3,7%):
-comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea motocicletelor (-3,0%). Comertul cu autovehicule a crescut cu 3,4%.
Volumul total al cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna iunie 2023, comparativ cu luna precedenta, a inregistrat o crestere cu 1,1%.

Horeca, pe plus

In ceea ce priveste serviciile de piata prestate populatiei, serie bruta, in luna iunie 2023, fata de luna precedenta, volumul cifrei de afaceri a inregistrat o crestere cu 3,2%, datorita cresterilor inregistrate la:
-activitatile agentiilor turistice si tur-operatorilor (+8,2%);
-activitatile hotelurilor si restaurantelor (+4,9%).
Scaderi au inregistrat:
-serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (-6,8%);
-activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative (-3,8%);
-activitatile de spalare si curatare (uscata) a articolelor textile si a produselor din blana (-2,2%).
Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna iunie 2023, fata de luna precedenta, a inregistrat o scadere cu 2,2%.

Iunie 2023 comparativ cu iunie 2022

Volumul total al cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie bruta, in luna iunie 2023, comparativ cu luna iunie 2022, a inregistrat o crestere cu 14,8%, datorita cresterilor inregistrate la:
-comertul cu autovehicule (+26,1%);
-comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (+3,5%).
Scaderi au inregistrat:
-comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea motocicletelor (-12,6%);
-activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (-6,8%).
Volumul total al cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna iunie 2023, a inregistrat o crestere cu 20,8% fata de luna iunie 2022.
Activitatea de servicii de piata prestate populatiei, serie bruta, in luna iunie 2023, a inregistrat o cifra de afaceri cu 2,0% mai mare comparativ cu luna iunie 2022, datorita cresterilor inregistrate la:
-activitatile de spalare si curatare (uscata) a articolelor textile si a produselor din blana (+38,0%);
-activitatile hotelurilor si restaurantelor (+3,6%).
Scaderi au inregistrat:
-serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (-10,3%); -activitatile agentiilor turistice si tur-operatorilor (-7,1%);
-activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative (-1,5%). Activitatea de servicii de piata prestate populatiei, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna iunie 2023 a scazut cu 1,3%, comparativ cu luna iunie 2022.

Comparatie cu 2022

In perioada ianuarie-iunie 2023 comparativ cu perioada similara din 2022, volumul cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie bruta, a inregistrat o cifra de afaceri mai mare cu 16,4%, influentata de cresterea cifrei de afaceri la:
-comertul cu autovehicule (+27,7%);
-activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (+4,9%);
-comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (+1,6%). Comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor a scazut cu 8,6%.
Volumul cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 17,2%.

Cifra de afaceri  mai mare

Activitatea de servicii de piata prestate populatiei, serie bruta, a inregistrat o cifra de afaceri cu 11,1% mai mare, influentata de cresterea cifrei de afaceri la:
-activitatile de spalare si curatare (uscata) a articolelor textile si a produselor din blana (+52,6%)l
-activitatile hotelurilor si restaurantelor (+14,1%);
-activitatile agentiilor turistice si tur-operatorilor (+6,3%);
-serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (+5,7%);
-activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative (+2,0%). Activitatea de servicii de piata prestate populatiei, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a inregistrat o cifra de afaceri cu 14,0% mai mare comparativ cu perioada sin 2022.

*Cititi aici datele INS

 

Ultimele articole