ACORD LA NIVEL EUROPEAN CU PRIVIRE LA REGULILE DE CAPITAL PENTRU BANCI CU DETINERI CRIPTO – UE va impune cerinte extrem de dure institutiilor bancare care includ Bitcoin si Ether in bilant
Uniunea Europeana (UE) a incheiat marti, 26 iunie 2023, un acord politic cu privire la noua legislatie privind capitalul bancar, inclusiv pentru criptoactive, dupa ce europarlamentarii au propus reguli „prohibitive” pentru a tine activele digitale in afara sistemului financiar traditional. In cele din urma, autoritatile europene au ajuns la un „compromis”, in sensul ca o serie de criptomonede precum Bitcoin (BTC) si Ether (ETH) ar avea in continuare ponderea de risc de maxim 1.250%. Pe de alta parte, monedele stabile si activele digitale tokenizate a caror valoare este legata de o moneda fiat vor fi „cotate” cu acelasi grad de risc asociat valutei respective.
Gilda Popa
Acordul a fost anuntat intr-un tweet al Comisiei pentru afaceri economice si monetare a Parlamentului European, dupa o intalnire intre europarlamentari, reprezentanti ai guvernelor nationale si ai Comisiei Europene, care au propus pentru prima data noile reguli, propuse din 2021.
Acordul politic, care introduce, de asemenea, schimbari radicale si controversate in ceea ce priveste modul in care bancile evalueaza riscul imprumuturilor corporative si pentru locuinte, trebuie votat acum de statele membre in Consiliul UE si de europarlamentari pentru a deveni legislatie, un proces care, in practica, poate dura multe luni, relateaza CoinDesk.
Regim prudential de tranzitie pentru activele cripto
Noile reguli, care ajusteaza, de asemenea, ponderea de risc pentru activele bancare, cum ar fi imprumuturile corporative, „consolideaza puterea si rezistenta bancilor care opereaza in Uniune”, a declarat ministrul suedez de finante Elisabeth Svantesson, care a prezidat discutiile in numele statelor membre UE.
Declaratia Consiliului a confirmat, de asemenea, ca acordul include un „regim prudential de tranzitie pentru activele cripto”, fara a oferi detalii suplimentare.
Expertii internationali in domeniul standardizarii procedurilor din cadrul Comitetului de Supraveghere Bancara de la Basel finalizeaza in prezent un regulament global pentru bancile care detin active cripto. Detaliile care au „transpirat” deja in presa, si pe care Lumea Banilor le-a prezentat luna trecuta, sugereaza ca autoritatile europene vor adopta o linie dura, atribuind ponderea de risc maxima posibila de 1.250% criptomonedelor descentralizate, cum ar fi Bitcoin sau Ether.
Acest lucru ar insemna ca bancile trebuie sa emita un euro de capital pentru fiecare euro in Bitcoin (BTC) sau Ether (ETH) pe care il detin, ceea ce, tehnic vorbind, echivaleaza cu o descurajare a acestora de a detine aceste active cripto in bilanturi. Parlamentarii UE par dornici sa vada aceste masuri sa intre in vigoare mai devreme decat mai tarziu.
Conform unui compromis propus prin canale neoficiale de Comisia Europeana la sfarsitul discutiilor, acea pozitie stricta ar fi oarecum atenuata pentru monedele stabile reglementate – care par sa fi fost considerate mai putin riscante de catre guvernele statelor membre UE, care trebuie, de asemenea, sa fie de acord inainte ca proiectul de lege sa devina lege.
"Fara existenta unui cadru de reglementare adecvat care sa abordeze diferitele tipuri de riscuri cu care se confrunta bancile din cauza acestui nou tip de expuneri, canalele de transmisie a riscului intre pietele de cripto-active si pietele financiare ar putea creste ca tip si dimensiune, ceea ce duce la cresterea riscurilor pentru stabilitate si pentru bancile individuale”, se arata in documentul Comisiei Europene obtinut luna trecuta de CoinDesk.
Conform planului, autoritatile de supraveghere ar trebui, de asemenea, sa verifice daca bancile individuale gestioneaza corect riscurile detinerii cripto, cum ar fi securitatea cibernetica, spalarea banilor si problemele de evaluare.