Grid star
eveniment

ZIUA NOTARULUI PUBLIC – Uniunea Nationala a Notarilor Publici celebreaza 26 de ani de la intrarea in vigoare a Legii 36/1995 a notarilor publici si activitatii notariale

Uniunea Nationala a Notarilor Publici (UNNPR) celebreaza miercuri, 17 noiembrie 2021, 26 de ani de la intrarea in vigoare a Legii nr. 36/1995 a notarilor publici si activitatii notariale, act normativ care reglementeaza organizarea si functionarea profesiei.


Cu acest prilej, UNNPR a emis marti, 16 noiembrie 2021, un comunicat de presa in care marcheaza acest moment si in care face o scurta istorie a profesie de notar in Romania in toti acesti ani.
Vorbim despre "renasterea notariatului modern" odata cu Legea nr. 36/1995, care a culminat cu digitalizarea activitatii notariale si in acord cu recomandarile Comisiei Europene. Modul de implementare a acestor masuri a facut ca, in plan international, notariatul roman, prin Uniunea Nationala a Notarilor Publici, sa devina o prezenta activita si implicata, fiind parte a acordurilor si protocoalelor de colaborare incheiate cu organizatii similare din Europa si din lume.

Redam in continuare comunicatul Uniunii Nationale a Notarilor Publici care cuprinde si mesajul presedintelui UNNPR, notar public dr. Dumitru Viorel Manescu:

"Sub semnul traditiei si continuitatii activitatii notariale, la 26 de ani de la intrarea in vigoare a legii de organizare si functionare a profesiei, notariatul roman se plaseaza in avangarda digitalizarii profesiilor liberale.

Pentru cei 2505 notari publici in functie, data de 17 noiembrie are o semnificatie aparte, marcand ‘(re)nasterea’ notariatului modern, odata cu intrarea in vigoare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr.36/1995. Momentul a marcat incheierea activitatii Notariatului de Stat, concomitent cu inceperea activitatii Notariatului Public. In acest fel, dupa o intrerupere de aproape jumatate de secol, a fost reluata traditia notariatului public – model de organizare a profesiei care a functionat in Transilvania, Banat si Bucovina inainte de anul 1947 si care isi are originile cu mai bine de noua secole in urma, odata cu aparitia primelor inscrisuri cu caracter notarial in Transilvania.

Mesajul presedintelui UNNPR

‘Asumandu-si triplul rol de partener al Justitiei, Cetatenilor si Statului, notariatul public s-a situat constant in avanpostul profesiilor liberale, avand un inalt grad de responsabilitate si implicare sociala si economica. Prin capacitatea de adaptare, anduranta la stres, viteza de reactie si deschidere catre accelerarea implementarii noilor tehnologii, am reusit sa asiguram continuitatea serviciilor notariale in conditii de criza sanitara si de restrangere a activitatilor economice si sociale.”, a declarat presedintele Uniunii Nationale Notarilor Publici din Romania, notar public dr. Dumitru Viorel Manescu.

Digitalizarea serviciilor notariale in concordanta cu imperativul accesibilitatii si sigurantei actului notarial are loc conform Strategiei de Digitalizare a Activitatii Notariale si in acord cu recomandarile Comisiei Europene. Actiunile intreprinse de Uniunea Nationala a Notarilor Publici in directia digitalizarii sunt armonizate efortului national de adoptare a noilor tehnologii in activitatea administratiei publice.
Motorul implementarii noilor tehnologii este Centrul National de Administrare a Registrelor Nationale Notariale CNARNN – Infonot. In paralel cu sprijinirea permanenta a activitatilor curente ale UNNPR, Centrul de Date a finalizat etapa preliminara a informatizarii activitatii notariale – programul de gestiune a birourilor notariale I-NOT Romania, finantand integral acest proiect de anvergura.

Pe plan international, notariatul roman, prin UNNPR, este o prezenta activa si implicata, fiind parte a acordurilor si protocoalelor de colaborare incheiate cu organizatii similare din Europa si din lume: Uniunea Internationala a Notariatului, Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeana, precum si organizatii profesionale ca Asociatia Notariatelor Francofone, Asociatia Franco-Romana a Juristilor, Asociatia Retelei Europene a Registrelor Testamentare, Institutul International de Inalte Studii Notariale, Institutul International de Istorie a Notariatului, Institutul European de Cercetare si Studii Notariale. Totodata, UNNPR are un istoric de relatii cordiale si colaborare cu organizatiile reprezentative ale profesiei din Franta, Germania, Ungaria, Grecia, Malta, Bulgaria, Serbia.
Activitatea internationala a UNNPR vizeaza schimbul de experienta si de bune practici in domeniul notarial, urmarind realizarea de avantaje semnificative din punctul de vedere al rapiditatii, calitatii si sigurantei serviciilor furnizate cetatenilor, mediului de afaceri si statului".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani