ZILE LIBERE IN ROMANIA – Un aviz negativ si unul pozitiv in Camera Deputatilor. Urmeaza votul in plen. Anterior, legea a fost adoptata de Senat (Document)

179

sursa foto: digi 24

Un aviz negativ si unul pozitiv in Camera Deputatilor cu privire la propunerea legislativa pentru completarea alin.(1) al art.139 din Legea 53/2003 – Codul muncii. Este vorba despre acordarea a doua noi zile libere, 6 si 7 ianuarie, propunere adoptata deja de Senat.

Astfel, Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale a examinat initiativa legislativa, si in urma dezbaterilor, s-a hotarat, cu majoritate de voturi, acordarea unui aviz negativ. In schimb, Comisia pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati a hotarat, cu majoritate de voturi, avizarea favorabila a propunerii legislative.

Senatul a adoptat tacit la sfarsitul anului trecut propunerea legislativa privind completarea Codului Muncii prin care Boboteaza si Sf. Prooroc Ioan Botezatorul, sarbatorite anual pe 6 si 7 ianuarie, sunt declarate zile nelucratoare. Proiectul este acum in Camera Deputatilor, for decizional.

Explicatiile initiatorilor

Potrivit initiatorilor, in mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croatia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusa ca sarbatoare legala, zi nelucratoare, tocmai pentru importanta ei religioasa. Strans legata de sarbatoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a savarsit Botezului Domnului, Sfantul Proroc loan Botezatorul, in ziua de 7 ianuarie, in fiecare an.
Pentru crestinii ortodocsi care utilizeaza calendarul neindreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importanta pentru ca, la aceasta data, este praznuita Nasterea Domnului. Din acest motiv, mai multe tari din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sarbatoare legala in care nu se lucreaza. In acest context, data fiind importanta religioasa a zilei de 7 ianuarie, consideram necesara si declararea acesteia ca sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Avand in vedere cele mentionate mai sus, propunem spre adoptare initiativa legislativa pentru completarea alin.(l) al art.139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, astfel incat zilele de 6 (Sarbatoarea Botezului Domnului) si 7 ianuarie (Soborul Sfantului Proroc loan Botezatorul), sarbatori deosebit de importante pentru crestinii ortodocsi, si nu numai, sa fie declarate ca zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza”, se arata in expunerea de motive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole