ZI LIBERA PLATITA DE ZIUA DE NASTERE A ROMANILOR – Senatul decide: "Contribuie la motivarea resursei umane" (Document)
07 February 2023 09:04 Lumea Banilor 1185Zi libera platita de ziua de nastere a romanilor. Asta prevede propunerea legislativa pentru completarea Codului muncii initiata de senatorul PNL Daniel Fenechiu.
Potrivit expunerii de motive, acordarea unei zile libere de ziua de nastere contribuie la motivarea resursei umane, indiferent de domeniul in care angajatul isi desfasoara activitatea, de stat sau privat. Se mai arata ca un salariat motivat va contribui activ la cresterea eficientei organizatiei repective.
Bani la buget
"Daca aceasta (ziua libera-n.r) va fi, de exemplu, in ziua premergatoare sau imediat urmatoare perioadei de repaus saptamanal, ii poate oferi posibilitatea de a achizitiona servicii turistice pentru petrecerea acestui eveniment intr-o alta localitate. Prin cheltuielile astfel facute - avem in vedere aici cele pentru transport, servicii de alimentatie publica, intrari la obiective turistice, muzee etc - este clar ca se va contribui la incasarile din taxe si impozite, la bugetul de stat ori cel local”.
Campioni la munca
In proiect se arata ca angajatii din Romania au fost pe primul loc in UE la numarul orelor lucrate pe saptamana in 2020, conform datelor de la Eurostat, oficiul european de statistica. Astfel, acestia au lucrat, in medie, 40,4 ore pe saptamana, fiind urmati in clasament de cei din Bulgaria, cu 40,2 ore si cei din Croatia, Cipru si Polonia, cu 39,5 ore de lucru. Alte tari din Europa Centrala si de Est, respectiv Cehia, Ungaria si Slovacia, au avut si ele o saptamana medie de lucru relativ lunga, respectiv de 39,3 ore. La polul opus, Germania (34,3 ore), Danemarca (32,7 ore) si Olanda (29,5 ore) au avut cele mai scurte saptamani medii de lucru.