ZI DECISIVA: VLADIMIR PUTIN A DAT ORDINUL – Franta si Germania se pregatesc. Va merge pana la capat liderul de la Kremlin?

812

sursa foto: cbs

Gazul rusesc ar trebui platit in ruble incepand de vineri, 1 aprilie 2022, dupa cum a anuntat in urma cu 24 de ore presedintele Rusiei, Vladimir Putin (foto dreapta, langa presedintele Frantei, Emanuel Macron si liderul ucrainean Volodimir Zelensky).


Pentru a putea cumpara gaze naturale rusesti, atunci clientii straini vor trebui sa deschida un cont in ruble la banci rusesti si sa faca platile din aceste conturi, incepand de maine”, anunta joi Vladimir Putin.
La scurt timp, au aparut reactiile. Franta si Germania se pregatesc de taierea livrarilor de gaz rusesc, dupa anuntul lui Vladimir Putin privind plata in ruble, a anuntat ministrul economiei francez, potrivit digi 24, care citeaza BBC. La randul sau, ministrul economiei german spune ca Germania nu se va lasa santajata de Putin.

Robert Habeck, ministrul economiei din guvernul german, a declarat ca aliatii cu care a discutat sunt de parere ca trebuie respectate contractele existente. El a adaugat ca Rusia nu a trimis inca o factura si ca Germania este pregatita pentru orice scenariu.
„Am putea sa avem o situatie in care de maine nu vom mai avea deloc gaz rusesc. Depinde de noi sa ne pregatim pentru orice scenariu”, a precizat ministrul francez, Bruno Le Maire, dupa discutii, la Berlin, cu omologul sau german.

In ce priveste amenintarea, cererea apasata sau propunerea – nici nu mai stim cum sa o numim – de a face plati in ruble, este cruciala pentru noi respectarea contractelor existente. Este important pentru noi sa nu dam un semnal ca putem fi santajati de Putin”, a spus ministrul german, Habeck, conform Reuters.

Putin a cedat, dupa care a revenit

Miercuri, Putin parea ca a cedat in privinta platii gazelor in ruble. Acesta l-a instiintat, miercuri seara, pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, ca statele din cadrul Uniunii Europene vor putea achita in continuare gazele in euro, insa converstia in ruble va fi facuta de banca prin care se efectueaza tranzactiile. Numai ca a revenit pe pozitii 24 de ore mai tarziu, cand a adoptat o pozitie transanta.

Vladimir Putin a anuntat ca tarile “neprietenoase” Moscovei vor trebui sa achite gazele pe care le importa din Rusia in ruble. Mai exact, potrivit digi 24, vor trebui sa isi deschida conturi in ruble la bancile rusesti, urmand ca platile pentru livrarea gazelor sa se faca in aceste conturi. Vladimir Putin a dat si un ultimatum: in cazul in care plata in ruble va fi refuzata, incepand de vineri, 1 aprilie 2022, furnizarea gazelor catre tarile din Europa va fi sistata. Ramane de vazut daca 1 aprile va fi „Ziua z” in ceea ce priveste gazele rusesti, sau Putin se va razgandi, din nou.

Iata declaratia presedintelui Rusiei facuta joi:

Astazi am semnat un decret care stabileste regulile de comercializare a gazelor naturale rusesti cu asa-zise state neprietenoase. Pentru a putea cumpara gaze naturale rusesti, atunci clientii straini vor trebui sa deschida un cont in ruble la banci rusesti si sa faca platile din aceste conturi, incepand de maine.
Daca platile nu vor fi facute in acest fel, atunci noi vom considera aceasta o incapacitate de plata din partea clientilor, cu toate consecintele de rigoare. Nimeni nu ne da noua nimic pe gratis si nici noi nu avem de gand sa facem acte de caritate – prin urmare acele contracte vor fi reziliate
”.

1 comentariu la “ZI DECISIVA: VLADIMIR PUTIN A DAT ORDINUL – Franta si Germania se pregatesc. Va merge pana la capat liderul de la Kremlin?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole