Grid star
eveniment

ZI AGLOMERATA LA GUVERN – Executivul a avut pe masa 29 de hotarari de guvern, doua proiecte de legi si doua Ordonante de Urgenta. Guvernul a aprobat reoganizarea ANAF (Lista)

A fost zi aglomerata la Guvernul Romaniei. Membrii Executivului au avut pe masa in sedinta de joi, 14 martie 2024, zeci de hotarari de guvern, proiecte de legi si ordonante de urgenta care trebuiau adoptate.

Mai exact, pe ordinea de zi sedintei au figurat doua proiecte de legi, doua ordonante de urgenta, 29 de hotarari de guvern, cinci memorandumuri si o nota. Acestora li se adauga proiectele OUG sau HG aflate in prima lectura, dar si punctele de vedere cu privire la 11 initiative legislative.

Reorganizarea ANAF, cea mai importanta decizie

Altfel, trebuie spus ca de departe cel mai important punct discutat in Guvern, si cel mai important act normativ adoptat este Ordonanta de Urgenta pentru reorganizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). O masura despre care Excutivul sustine ca va conduce la cresterea eficientei colectarii veniturilor la bugetul general consolidat si asigurarea unei coordonari integrate a activitatii administratiei fiscale in actiunea de combatere a fraudei si evaziunii fiscale. De asemenea, reorganizarea Directiei generale antifrauda fiscala (DGAF), care va activa pe structuri judetene de antifrauda fiscala, va duce la eficientizarea activitatii, operativitatea verificarilor si cresterea calitatii controalelor, sustine Guvernul.

Iata ordinea de zi solutionata a sedintei de Guvern de joi, 14 martie 2024:

I. PROIECTE IN ANALIZA

1. PROIECT DE ORDONANTA DE URGENTA privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative (PRIMA LECTURA)

2. PROIECT DE HOTARARE DE GUVERN pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv dezvoltarea regionala prin stimularea realizarii de investitii (PRIMA LECTURA)

II. PROIECTE DE LEGI

1. PROIECT DE LEGE pentru ratificarea Acordului-cadru intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea in domeniul militar, semnat la Ankara, la 6 octombrie 2023

Acordul-cadru intre Romania si Turcia stabileste principii si dispozitii care sa guverneze relatia militara bilaterala si care sa constituie temeiul juridic pentru intelegeri subsecvente, in functie de interesul partilor. Acordul imbraca forma unui tratat international la nivel guvernamental si contine prevederi referitoare la scop, domenii de cooperare, modalitati de punere in aplicare si de cooperare, autoritati competente, protectia informatiilor si a materialelor clasificate si alte prevederi specifice.

2. PROIECT DE LEGE pentru modificarea Legii nr. 126/2018 privind pietele de instrumente financiare, pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 32/2012 privind organismele de plasament colectiv in valori mobiliare si societatile de administrare a investitiilor, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 297/2004 privind piata de capital, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 74/2015 privind administratorii de fonduri de investitii alternative

Actul normativ modifica o serie de acte normative de transpunere a unor directive europene care reglementeaza pietele instrumentelor financiare, respectiv organismele de plasament colectiv in valori mobiliare, dar si administratorii fondurilor de investitii alternative.
Aceste modificari sunt menite sa asigure claritate si consecventa juridica in ceea ce priveste diferitele cerinte in materie de rezilienta operationala digitala pe care entitatile financiare autorizate, reglementate si supravegheate le aplica in prezent, si care sunt necesare pentru exercitarea activitatilor lor si in furnizarea de servicii, garantand astfel buna functionare a pietei financiare.
Noile reglementari vor permite furnizarea eficace si fara probleme a serviciilor financiare in intreaga Uniune Europeana, incluziv in situatii de criza, sporind increderea investitorilor si a pietei de profil.

III. ORDONANTE DE URGENTA

1. ORDONANTA DE URGENTA privind modificarea art. 35¹ din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 36/2023 privind stabilirea cadrului general pentru inchiderea programelor operationale finantate in perioada de programare 2014-2020
Prin aceasta ordonanta, se proroga, cu 6 luni (de la 31 decembrie 2023 pana la 31 iulie 2024), termenul pana la care pot fi incheiate unele contracte de finantare de catre Autoritatea de Management pentru Programul Sanatate, contracte prevazute pentru perioada de programare 2014 - 2020.
Prorogarea termenului este necesara avand in vedere ca au fost identificate unele contracte care nu pot fi finalizate pana la data de 31 decembrie 2023. Este vorba despre contracte in retelele de fluide medicale, contracte care au vizat crearea unor capabilitati medicale mobile/formatiuni medicale mobile de diagnostic si tratament utilizate in combaterea raspandirii Covid -spitale modulare si containere de logistica medicala.

Prelungirea termenului pentru programele din domeniul sanatatii este necesara pentru evitarea riscului de blocaj financiar la nivelul beneficiarilor cu consecinte negative asupra fluxului financiar la nivelul proiectelor.

2. ORDONANTA DE URGENTA privind unele masuri pentru consolidarea capacitatii institutionale a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, reorganizarea activitatii acesteia precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative

Actul normativ aproba o serie de masuri necesare pentru consolidarea capacitatii institutionale a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Reorganizarea ANAF va conduce la cresterea eficientei colectarii veniturilor la bugetul general consolidat si asigurarea unei coordonari integrate a activitatii administratiei fiscale in actiunea de combatere a fraudei si evaziunii fiscale.
Se va reorganiza activitatea Directiei generale antifrauda fiscala (DGAF). Activitatea operativa a DGAF se asaza pe structuri judetene de antifrauda fiscala, masura care va duce la eficientizarea activitatii, operativitatea verificarilor si cresterea calitatii controalelor.

Totodata, pentru ANAF si Autoritatea Vamilor din Romania, care au atributii de prevenire si combatere a evaziunii fiscale si a fraudei fiscale si vamale, se prevede achizitionarea de dotari corespunzatoare, pentru indeplinirea responsabilitatilor si a misiunilor stabilite prin Sistemul national RO e-Sigiliu.

IV. HOTARARI DE GUVERN

1. HOTARARE DE GUVERN pentru modificarea anexei la HOTARAREa Guvernului nr. 1.235/2022 privind aprobarea distributiei bugetului aferent reformelor si investitiilor finantate prin Planul national de redresare si rezilienta al Romaniei pentru fiecare coordonator de reforma si/sau investitii

Actul normativ aprobat vizeaza modificarea bugetului multianual aferent reformelor si investitiilor asumate prin PNRR, pentru a se asigura predictibilitate, precum si posibilitatea disponibilizarii sumelor primite de la Comisia Europeana aferente asistentei financiare nerambursabile si rambursabile, raportat la nevoile coordonatorilor in vederea asigurarii unei bune gestiuni financiare.

Bugetul aferent reformelor si investitiilor finantate prin PNRR in cuantum de 28.508.208.514 euro va fi repartizat, astfel: 13.566.055.514 euro asistenta financiara nerambursabila si 14.942.153.000 euro asistenta financiara rambursabila, dupa urmatoarea structura: componenta, reforma/investitia, institutia responsabila, alocare financiara (euro) exclusiv TVA, asistenta financiara nerambursabila/rambursabila catre coordonatori de reforme si/sau investitii.
Modificarea este necesara avand in vedere faptul ca perioada de implementare a PNRR este 31 august 2026/31 decembrie 2026 pentru implementarea masurilor din noul REPowerEU.

2. HOTARARE DE GUVERN pentru aprobarea Aranjamentului Administrativ, semnat la 22 iulie 2022, la Podgorica, de aplicare a Acordului intre Romania si Muntenegru in domeniul securitatii sociale, semnat la 22 iulie 2022, la Podgorica
Aranjamentul Administrativ stabileste modalitatea de aplicare a Acordului intre Romania si Muntenegru in domeniul securitatii sociale, modul de colaborare intre autoritatile si institutiile nationale responsabile cu determinarea legislatiei de securitate sociala aplicabila si cu acordarea prestatiilor, precum si modalitatile de instrumentare a cererilor de acordare a prestatiilor.
Prin Aranjamentul Administrativ sunt desemnate atat organismele de legatura, cat si institutiile responsabile pentru aplicarea Acordului pentru fiecare risc de securitate sociala. in baza Aranjamentului Administrativ, organismele de legatura ale celor doua state convin formularele necesare pentru aplicarea Acordului.
Acordul dintre cele doua state in domeniul securitatii sociale se va aplica, in cazul Romaniei, legislatiei privind indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca cauzata de boli obisnuite sau accidente in afara muncii, indemnizatia de maternitate, pensia pentru limita de varsta, pensia anticipata, pensia anticipata partiala, pensia de invaliditate, pensia de urmas acordate in sistemul public de pensti, prestatiile in natura in caz de boala si maternitate, prestatiile in natura si in bani in caz de accidente de munca si boli profesionale, ajutorul de deces acordat in sistemul public de pensii, indemnizatia de somaj, alocatia de stat pentru copil.

Pentru Muntenegru, Acordul se va aplica legislatiei privind asigurarea de sanatate, protectia sanatatii si maternitate; asigurari de pensii si de invaliditate; asigurare in caz de accidente de munca si boli profesionale; indemnizatie de somaj; alocatia pentru copii.

3. HOTARARE DE GUVERN privind aprobarea platii cotizatiei anuale de participare a Romaniei in calitate de membru afiliat la Asociatia Internationala a Securitatii Sociale (ISSA) pentru anul 2024. Hotararea de Guvern a fost adoptata.

4. HOTARARE DE GUVERN pentru aprobarea cuantumului si a platii contributiei anuale de participare a Romaniei la Conferinta de la Haga de Drept International Privat, pentru anul financiar 1 iulie 2023-30 iunie 2024.
Hotararea de Guvern a fost adoptata.

5. HOTARARE DE GUVERN privind infiintarea si administrarea Registrului National al Datelor de Contact

Prin aceasta Hotarare, se creeaza cadrul legal pentru infiintarea si administrarea Registrului National al Datelor de Contact, contact.gov.ro, o platforma nationala in care se inregistreaza datele de contact ale tuturor institutiilor si autoritatilor publice din Romania. infiintarea acestei platforme este necesara in vederea accesului mai facil al cetatenilor la datele de contact ale institutiilor si autoritatilor publice. Crearea unui registru national al datelor de contact are rolul de a imbunatati calitatea, eficienta si controlul interactiunilor dintre administratia publica si cetateni, mediul de afaceri si societatea civila.

Aceasta institutie va fi administrata de Secretariatul General al Guvernului, care va asigura si suportul tehnic.

In termen de 180 de zile de la intrarea in vigoare a acestei hotarari, toate autoritatile si institutiile publice din Romania au obligatia inrolarii in platforma contact.gov.ro.

6. HOTARARE DE GUVERN pentru completarea Hotararii Guvernului nr. 96/2014 privind transmiterea unei parti dintr-un imobil din domeniul public al statului si din administrarea Ministerului Apararii Nationale in domeniul public al municipiului Botosani si in administrarea Consiliului Local al Municipiului Botosani si pentru actualizarea anexei nr. 4 la Hotararea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului. Hotararea de Guvern a fost adoptata.

7. HOTARARE DE GUVERN privind aprobarea normativelor de cheltuieli aferente organizarii si desfasurarii in Romania a Conferintei stiintifice internationale cu tema 'Alianta Nord-Atlantica-75 de ani de aparare comuna. Semnificatii istorice si lectii invatate' si a Simpozionului 'Rolul si contributia Armatei Romaniei la eforturile de integrare in Alianta Nord-Atlantica', in perioada 1-5 aprilie 2024
Guvernul a aprobat alocarea sumei totale in valoare de 180.500 lei, din bugetul Ministerului Apararii Nationale pe anul 2024, pentru finantarea cheltuielilor aferente organizarii si desfasurarii in Romania a Conferintei stiintifice internationale cu tema 'Alianta Nord-Atlantica-75 de ani de aparare comuna. Semnificatii istorice si lectii invatate' si a Simpozionului 'Rolul si contributia Armatei Romaniei la eforturile de integrare in Alianta Nord-Atlantica', la Bucuresti, in perioada 1-5 aprilie 2024.

Potrivit devizului estimativ, suma va acoperi cheltuielile de cazare, de masa, tratatii, organizarea dineu oficial, cadouri, materiale informative si de lucru, materiale promotionale, vizite la obiective turistice, cheltuieli servicii de traducere.
De asemenea, a fost aprobata desfasurarea acestor activitati cu un numar de 80 de participanti, din care 30 vor fi invitati din strainatate.

8. HOTARARE DE GUVERN privind trecerea unor parti de imobile aflate in administrarea Ministerului Apararii Nationale, constituite din constructii si amenajari la terenuri, situate in judetele Galati, Ilfov, Bacau, Braila, Gorj, Dolj, Calarasi, Ialomlta si municipiul Bucuresti din domeniul public al statului in domeniul privat al acestuia, in vederea scoaterii din functiune si casarii si modificarea anexei nr. 4 la Hotararea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Prin acest act normativ, se aproba scoaterea din rezervele de stat si acordarea ca ajutoare umanitare de urgenta a unor materiale de constructii in vederea ajutorarii persoanelor afectate si reconstructia locuintelor acestora, distruse de incendiile produse in comuna Cislau, satul Barasti, judetul Buzau, respectiv in municipiul Craiova, judetul Dolj. Ajutorul se ridica la o valoare totala de 37.489,75 lei (cu TVA).

9. HOTARARE DE GUVERN pentru abrogarea Hotararii Guvernului nr. 48/2018 privind aprobarea circumstantelor si a procedurii specifice aferente Programului de inzestrare esential 'Corveta multifunctionala'

Guvernul a decis abrogarea Hotararii Guvernului nr. 48/2018 prin care au fost aprobate circumstantele si procedura specifica aferenta programului strategic de inzestrare 'Corveta multifunctionala', intrucat ofertantul declarat castigator al licitatiei nu si-a mentinut oferta si nu a semnat acordul-cadru in termenele solicitate de autoritatea contractanta din cadrul Ministerului Apararii Nationale si pentru ca nu au fost identificate fondurile necesare declararii ca fiind castigator a operatorului economic de pe locul urmator.

De asemenea, decizia a fost luata ca urmare a contextului creat de schimbarile aparute in evolutia geopolitica a Marii Negre, coroborate cu extinderea gamei de amenintari si nevoia de redefinire a misiunilor, care a impus la reanalizarea posibilitatilor de inzestrare in acord cu actualele cerinte ale mediului de securitate.
Totodata, Fortele Navale au initiat si intreprins demersurile pentru accedere si participare la proiectele PESCO (noua forma de cooperare militara intre statele membre), respectiv aderarea Romaniei la proiectul PESCO European Patrol Corvette. In baza cooperarii facilitate de proiectele PESCO, proiectul corvetei europene va avea la baza conceptul de platforma comuna cu capacitati de acomodare de diferite sisteme de armament si stocuri diverse.

10. HOTARARE DE GUVERN pentru modificarea anexei nr. 4 la Hotararea Guvernului nr. 545/2010 privind organizarea, structura si functionarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, precum si a anexei nr. 3 la Hotararea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotararea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea si functionarea Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor. Hotararea de Guvern a fost adoptata.

11. HOTARARE DE GUVERN pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a interventiilor specifice dezvoltarii rurale cuprinse in Planul strategic PAC 2023-2027
Actul normativ stabileste modificarea si completarea HG 1570/2022 in vederea asigurarii corelarii cu ultima versiune a PS 2023-2027, astfel cum acesta a fost amendat la nivelul anului 2023.

Totodata, Hotararea de Guvern vizeaza:

- clarificarea unor termeni si expresii, astfel incat, utilizarea acestora in cuprinsul actului normativ si ulterior in actele subsecvente de punere in aplicare, sa asigure un nivel ridicat de intelegere din partea tuturor persoanelor interesate;
- modificarea si completarea prevederilor care necesita asigurarea unei abordari unitare cu interventiile finantate din FEGA, conform HG 1571/ 2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a interventiilor aferente sectoarelor vegetal si zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finantate din Fondul European de Garantare Agricola si de la bugetul de stat, cu modificarile si completarile ulterioare;
- modificarea si completarea normelor privind durata de executie a contractelor in corelare cu prevederile regulamentelor europene aplicabile PAC;

- asigurarea predictibilitatii cadrului normativ national, adaptat noilor reglementari europene aplicabile Politicii Agricole Comune in ceea ce priveste performanta planului prin instituirea unor reguli privind realizarea platilor pentru proiectele de investitii.

12. HOTARARE DE GUVERN pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a interventiilor aferente sectoarelor vegetal si zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finantate din Fondul european de garantare agricola si de la bugetul de stat

Guvernul a adoptat Hotararea pentru modificarea si completarea HG nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a interventiilor aferente sectoarelor vegetal si zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finantate din Fondul European de Garantare Agricola si de la bugetul de stat.

Actul normativ stabileste amendarea HG nr. 1571/2022 pentru a asigura corelarea cu ultima versiune a PS 2023-2027, potrivit ultimei modificari de la nivelul anului 2023, prin introducerea interventiilor a caror implementare incepe in anul 2024, respectiv interventia PD-26 - Sprijin cuplat pentru venit-Porumb pentru siloz si interventia PD-27-Cresterea nivelului de bunastare a bovinelor prin pasunat extensiv pe pajisti in conditii optime de sustenabilitate.
Totodata, Hotararea de Guvern vizeaza:

- clarificarea anumitor elemente aferente cadrului administrativ si institutional;

- explicarea unor termeni si expresii, astfel incat, utilizarea acestora in cuprinsul actului normativ si ulterior in actele subsecvente de punere in aplicare, sa asigure un nivel ridicat de intelegere din partea tuturor persoanelor interesate;
- modificarea si completarea normelor privind platile, a conditiilor generale si specifice de accesare a interventiilor in corelare cu prevederile regulamentelor europene aplicabile PAC si ultimei variante a PS 2023-2027;
-asigurarea flexibilitatii si predictibilitatii cadrului normativ national, adaptat noului cadru normativ european aplicabil Politicii Agricole Comune in ceea ce priveste performanta, raportarea si monitorizarea implementarii planului.
Hotararea nu influenteaza contributia totala a Uniunii Europene aprobata pentru implementarea interventiilor din PS 2023-2027, potrivit Deciziei de punere in aplicare a Comisiei Europene nr. C (2022) 8.783 din 7.12.2022 de aprobare a planului strategic PAC 2023-2027 al Romaniei in vederea unui sprijin din partea Uniunii finantat de Fondul european de garantare agricola si de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala.

13. HOTARARE DE GUVERN pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 16/2017 privind organizarea si functionarea Ministerului Afacerilor Externe.
Hotararea de Guvern a fost adoptata.

14. HOTARARE DE GUVERN pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a Legii nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular, aprobate prin HOTARAREa Guvernului nr. 1.666/2004

Hotararea adoptata de Executiv aduce o serie de modificari si completari normelor de aplicare legii privind exercitarii profesiei de detectiv particular, pentru a clarifica unele aspecte in vederea obtinerii atestatului de detectiv particular, precum si de a corela solutiile normative.

Astfel, in vederea sustinerii de debirocratizare a sistemului administrativ si facilitarea solutionarii procedurii privind obtinerea atestatului de detectiv particular sau a licentei de functionare a societatii specializate ori a cabinetului individual de detectivi particulari, printre modificari, se regaseste eliminarea obligativitatii de a depune, in copie, unele documente, precum actele de identitate, diplomele de studii sau actele de proprietate/folosinta ale sediului si punctelor de lucru.

Modificarile adoptate au impact pozitiv atat asupra persoanelor care doresc sa obtina licenta de functionare, cat si asupra activitatii administratiei publice competente cu gestionarea dosarului pentru obtinerea licentei de functionare.

15. HOTARARE DE GUVERN privind darea in administrarea Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru constituirea ca stoc de urgenta medicala, a unor bunuri mobile ce fac obiectul unei donatii facute statului roman de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii

Actul normativ aproba darea in administrarea Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta a unor bunuri mobile ce fac obiectul unei donatii facute statului roman de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Donatia consta in 72.000 de bucati dezinfectant pentru maini, 395 kit-uri PPE echipament individual de protectie chimica, 75 kit-uri traume majore si 75 kit-uri perfuzie intraosoasa, in vederea constituirii ca stoc de urgenta medicala.
Totodata, este stabilit modul de utilizare al acestor bunuri in cadrul stocurilor de urgenta medicala, ca rezerve materiale, destinate actiunilor pentru protectia populatiei in situatii de urgenta generate de tipul de risc epidemii si alte evenimente generatoare de victime multiple.

16. HOTARARE DE GUVERN privind inscrierea unui imobil in inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului si darea acestuia in administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul Judetean de Politie Constanta. Hotararea de Guvern a fost adoptata.

17. HOTARARE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2024 al Regiei Autonome 'Imprimeria Bancii Nationale a Romaniei', aflata in subordinea Bancii Nationale a Romaniei. Hotararea de Guvern a fost adoptata.
18. HOTARARE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2024 al Companiei Nationale 'Administratia Canalelor Navigabile' - S.A. aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii
Hotararea de Guvern a fost adoptata.

19. HOTARARE DE GUVERN privind suplimentarea pe anul 2024 a sumei prevazute ca justa despagubire aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 675/2020 privind declansarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privata care constituie coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national 'Autostrada de centura Bucuresti, sector Centura Sud km 52+770- km 100+900', pe raza localitatilor Vidra, Jilava, 1 Decembrie, Darasti-Ilfov, Magurele, Bragadiru, Domnesti, Ciorogarla si Cornetu din judetul Ilfov si Gradinari si Joita din judetul Giurgiu, precum si modificarea si completarea anexei nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 675/2020.
Hotararea de Guvern a fost adoptata.

20. HOTARARE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar si a datelor de identificare ale unui imobil aflat in domeniul public al statului si in administrarea Ministerului Sanatatii - Directia de Sanatate Publica a Judetului Constanta, precum si trecerea acestuia din domeniul public al statului in domeniul public al municipiului Constanta. Hotararea de Guvern a fost adoptata.
21. HOTARARE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2024 al Regiei Autonome 'Rasirom', aflata sub autoritatea Serviciului Roman de Informatii. Hotararea de Guvern a fost adoptata.

22. HOTARARE DE GUVERN pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului de investitii 'Reabilitare, modernizare, extindere, construire si dotare Spitalul Clinic de Urgenta Prof. dr. Agrippa Ionescu, str. I. C. Bratianu nr. 149, satul Balotesti, comuna Balotesti, judetul Ilfov'

La propunerea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Guvernul a reaprobat, in sedinta de astazi, indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea, construirea si dotarea Spitalului Clinic de Urgenta 'Prof. dr. Agrippa Ionescu' din Balotesti (jud. Ilfov).

Proiectul prevede ca numarul de paturi sa fie marit de la 410 paturi la 460 pentru spitalizarea continua si de la 26 la 36 pentru spitalizarea de zi. Suprafata construita desfasurata se mareste de la 51.959,50 mp la 55.061,76 mp, ca urmare a extinderii suprafetei salilor de operatie, a unitatii de primiri-urgente cu o zona de imagistica proprie, si a realizarii unui nou etaj.
Valoarea totala a investitiei este de 873.299.000 lei, din care 670.466.000 lei reprezinta finantare asigurata prin Componenta 12 – Sanatate din PNRR, diferenta fiind de la bugetul de stat.

Realizarea acestui obiectiv este necesara pentru asigurarea unor conditii medicale moderne intrucat, din punct de vedere tehnic, actualul sediu se bazeaza pe o infrastructura conceputa acum 80-100 de ani, cand nevoia de servicii de sanatate era diferita fata de realitatile de astazi, cladirea principala avand o vechime care nu permite realizarea optimala a circuitelor intraspitalicesti si ridica dificultati majore in adoptarea de noi tehnologii diagnostice si terapeutice.

23. HOTARARE DE GUVERN privind actualizarea descrierii tehnice si a valorilor de inventar ale unor bunuri imobile aflate in domeniul public al statului si in administrarea oficiilor de cadastru si publicitate imobiliara. Hotararea de Guvern a fost adoptata.

24. HOTARARE DE GUVERN pentru aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2024 al Societatii Compania Nationala de Investitii 'C.N.I.' - SA aflata sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei. Hotararea de Guvern a fost adoptata.

25. HOTARARE DE GUVERN privind aprobarea stemei comunei Olanu, judetul Valcea. Hotararea de Guvern a fost adoptata.

26. HOTARARE DE GUVERN privind aprobarea stemei comunei Frata, judetul Cluj. Hotararea de Guvern a fost adoptata.

27. HOTARARE DE GUVERN privind aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor cantitati de produse si acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenta, cu titlu gratuit, pentru protectia populatiei afectate si reconstructia locuintelor acestora, distruse de incendiile produse in comuna Cislau, satul Barasti, judetul Buzau si in municipiul Craiova, judetul Dolj

Prin acest act normativ, se aproba scoaterea din rezervele de stat si acordarea ca ajutoare umanitare de urgenta a unor materiale de constructii in vederea ajutorarii persoanelor afectate si reconstructia locuintelor acestora, distruse de incendiile produse in comuna Cislau, satul Barasti, judetul Buzau, respectiv in municipiul Craiova, judetul Dolj. Ajutorul se ridica la o valoare totala de 37.489,75 lei (cu TVA).

28. HOTARARE DE GUVERN privind stabilirea masurilor tehnice necesare pentru buna organizare si desfasurare a alegerilor pentru membrii din Romania in Parlamentul European din anul 2024 si a alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale din anul 2024

Guvernul a adoptat o serie de masuri de ordin organizatoric si institutional in vederea pregatirii, organizarii si desfasurarii alegerilor locale si pentru Parlamentul European.

Astfel, se prevedere infiintarea, pe durata alegerilor din data de 9 iunie 2024, a unor comisii tehnice la nivel central si judetean, de coordonare a activitatilor care trebuie indeplinite de autoritatile publice, fiind stabilite atributiile si componenta nominala a acestor comisii.

Comisia tehnica centrala va evalua stadiul realizarii actiunilor privind pregatirea si organizarea alegerilor si va transmite Guvernului, daca este cazul, propuneri pentru rezolvarea problemelor intampinate.

De asemenea, sunt detaliate atributiile si sarcinile care revin Autoritatii Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Sanatatii, Institutului National de Statistica, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, prefectilor si primarilor in pregatirea, organizarea si desfasurarea celor doua scrutine.

MAI dispune masuri pentru mentinerea si asigurarea ordinii si linistii publice in localitati, pe intreaga perioada electorala, asigura ordinea publica in zona sectiilor de votare si securitatea dosarelor intocmite de birourile electorale din tara, pe timpul transportului acestora la birourile electorale, respectiv la Biroul Electoral Central, precum si securitatea pe timpul tiparirii, transportului si depozitarii buletinelor de vot si a celorlalte materiale necesare votarii.
Totodata, MAI, cu sprijinul AEP, organizeaza, in termen de 10 zile de la intrarea in vigoare a acestui act normativ, instruirea prefectilor si a subprefectilor cu privire la organizarea si desfasurarea alegerilor din data de 9 iunie 2024. La randul lor, prefectii, cu sprijinul structurilor teritoriale ale AEP, organizeaza in cel mai scurt timp posibil instruirea primarilor si a secretarilor comunelor, oraselor si municipiilor cu privire la sarcinile ce le revin in organizarea si desfasurarea alegerilor.

Hotararea detaliaza masurile tehnice principale care revin institutiei prefectului, cum ar fi cele legate de materialele, documentele si tipizatele prevazute de lege pentru desfasurarea procesului electoral sau de confectionarea stampilelor birourilor electorale de circumscriptie si a stampilelor de control ale sectiilor de votare din tara.

Atributiile STS sunt legate de dezvoltarea aplicatiilor informatice pentru verificarea dreptului la vot, pentru centralizarea datelor din procesele-verbale privind rezultatele alegerilor, pentru furnizarea datelor privind prezenta la vot sau de asigurarea echipamentelor informatice si a serviciilor de telefonie speciala, necesare birourilor electorale.

Institutul National de Statistica si directiile teritoriale vor asigura statisticienii necesari birourilor electorale, dotarea necesara cu echipamente, tehnica de calcul, consumabil si servicii, dar si tiparirea proceselor-verbale privind consemnarea rezultatelor votarii.

Autoritatile locale vor pune la dispozitie spatii in vederea organizarii de sectii de votare, iar Ministerul Sanatatii va asigura masurile de sanatate publica necesare la sectiile de votare.

Atributiile MAE vizeaza actiunile necesare pentru organizarea sectiilor de votare din strainatate, in vederea desfasurarii votului pentru membrii din Romania ai Parlamentului European.

Totodata, Hotararea stabileste responsabilitatile AEP privitoare la modul de organizare si desfasurare a celor 2 scrutine, cum ar fi achizitionarea buletinelor de vot si a timbrelor autocolante sau coordonarea activitatilor privind functionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal.

In plus, actul normativ prevede ca, pe langa Biroul Electoral Central, birourile electorale ce circumscriptie judeteana si biroul electoral de circumscriptie a municipiului Bucuresti, sa se organizeze si sa functioneze centre de suport pentru relatia cu publicul si cu birourile electorale ierarhic inferioare.

29. HOTARARE DE GUVERN pentru aprobarea bugetului si a cheltuielilor necesare pregatirii si desfasurarii in bune conditii a alegerilor pentru membrii din Romania in Parlamentul European din anul 2024 si a alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale din anul 2024.
Hotararea de Guvern a fost adoptata.

V. MEMORANDUMURI

1. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea negocierii si semnarii Memorandumului de intelegere intre Ministerul Comertului, Industriei si Energiei al Republicii Coreea si Ministerul Energiei din Romania privind cooperarea in domeniul nuclear
Executivul a aprobat negocierea si semnarea Memorandumului de intelegere intre Ministerul Energiei din Romania si Ministerul Comertului, Industriei si Energiei al Republicii Coreea privind cooperarea in domeniul nuclear.
Obiectivul Memorandumului de intelegere dintre cele doua state este de a stabili un cadru pentru consolidarea cooperarii in domeniul energiei nucleare prin facilitarea schimbului de bune practici in domeniul nuclear, coordonarea politicilor energetice, dezvoltarea noilor tehnologii in conditii de siguranta si dezvoltarea si securizarea lanturilor de aprovizionare.
Actul normativ prevede, de asemenea, stabilirea unei sesiuni anuale intre Republica Coreea si Romania pentru Dialogul privind Industria Energiei Nucleare (NEID), in vederea mentinerii un dialog constructiv si posibilitatea de constituire a unui Grup de Lucru, la nivel tehnic, cu rol de monitorizare si implementare a activitatilor.

2. MEMORANDUM cu tema: Majorarea limitelor de credite bugetare si credite de angajament pentru bugetul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, pe luna martie 2024, aprobate de Guvernul Romaniei. Memorandumul a fost aprobat.

3. MEMORANDUM cu tema: Suplimentarea limitelor de credite de angajament aprobate pe luna martie 2024 pentru Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Memorandumul a fost aprobat.

4. MEMORANDUM cu tema: Modificarea limitelor de credite bugetare, aprobate pe luna martie 2024, pentru Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.
Memorandumul a fost aprobat.

5. MEMORANDUM cu tema: Suplimentarea limitelor de credite de angajament si bugetare, aprobate pe luna martie 2024 pentru Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei. Memorandumul a fost aprobat.

VI. NOTE

1. NOTA privind transmiterea unei cereri catre Consiliul Local al Comunei Vela - Judetul Dolj, in scopul adoptarii de catre acesta a unei hotarari privind trecerea unui imobil din domeniul public al comunei Vela in domeniul public al statului, in vederea darii in administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Oltenia" al judetului Dolj (U.M. 0394), in vederea construirii unui sediu in care sa functioneze subunitatea de pompieri din localitatea Vela. Guvernul a luat act de aceasta Nota.

VII. PUNCTE DE VEDERE

1. PUNCT DE VEDERE cu privire la 11 initiative legislative”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani