Grid star
companii

ZGARDA LA LOCUL DE MUNCA – Paranoia COVID-19 a atins cote nebanuite

Angajatii unei fabrici din Franta s-au infuriat cand au aflat ca firma la care lucreaza vrea sa introduca dispozitive pe care sa-i oblige sa le poarte in timpul lucrului, pentru a respecta „distantarea sociala”. Si nu orice fel de dispozitive, ci unele asemanatoare unor zgarzi, la fel ca la caini, dupa cum au comentat nemultumiti salariatii intreprinderii.

Firma care a venit cu bizara idee este un producator suedez de hartie igienica, tampoane si alte articole de igiena, numit Essity, care a anuntat ca va pune in practica acest experiment pe oameni nu in tara de origine, ci in Franta, relateaza portalul Zerohedge.com.

Aflat in top 50 mondial al producatorilor de bunuri de consum si detinand marci extrem de cunoscute, ca Libresse, Leukoplast si Zewa, Essity vrea sa-si oblige angajatii sa poarte dispozitivele in jurul gatului. Aparatele emit sunete puternice (de peste 85 de decibeli – echivalentul zgomotului unei masini de tuns iarba) si au beculete care se aprind daca lucratorii se apropie prea mult unul de altul. Acest fapt i-a facut pe angajati sa catalogheze dispozitivele drept „un atac asupra libertatii individuale”. Liderul de sindicat din fabrica a observat ca acest comportament al corporatiei este „extrem de intruziv” si duce la „infantilizarea” angajatilor.

La fel ca in numeroase cazuri de masuri abuzive impuse de cand cu pandemia, firma Essity a anuntat ca dispozitivele sunt „pentru siguranta angajatilor”. Ca o aparenta concesie facuta angajatilor, dispozitivele ar urma sa fie dezactivate la cantina firmei, la toaleta si in zonele de asistenta medicala.

Sindicalistii din Confederatia Franceza Democratica a Muncii (CFDT) au declarat pentru AFP ca dispozitivul propus de catre Essity “e un sistem comparabil cu cele folosite pentru a-i impiedica pe caini sa latre”.

Christine Duguet, reprezentanta a sindicatului CFDT, a avertizat ca aparatele “vor ajunge la cosul de gunoi sau vor ramane in dulap”, adaugand ca asa ceva este “pur si simplu o prostie”. Alta ingrijorare a sindicalisti se refera la riscul ca firma sa incerce a pastra sistemul si dupa terminarea pandemiei ca “masura de securitate”.

In ce ma priveste, motivul real al acestor alarme este de a-i supraveghea pe angajati. Daca nu, la ce le foloseste sa stie ca doi angajati au stat la mai putin de doi metri distanta timp de cateva minute?” a mai comentat Duguet.

S-au mai gandit si altii

Dispozitivul despre care vorbim acum este produs de catre firma belgiana Phi Data, care ofera de asemenea spre vanzare un aparat asemanator, ce poate fi activat de catre purtator daca are impresia ca cineva se apropie prea mult.

Alte produse asemanatoare au fost dezvoltate de catre firme de tehnologie si cercetatori care incearca sa exploateze panica din jurul pandemiei. Un asemenea exemplu este Safe Spacer (produs de IK Multimedia), conform PR News Wire.

Exista de asemenea numeroase clipuri pe Youtube care explica in detaliu cum sa-ti creezi singur un aparat asemanator.

Si Amazon a experimentat dispozitive asemanatoare in depozitele corporatiei – vezi video. In mod graitor, videoclipul de mai jos este „nelistat” (nu apare la cautare pe Youtube), iar comentariile sunt dezactivate.

https://youtu.be/FexuGnXVkvE

In octombrie, japonezii de la Hitachi au dezvoltat o tehnologie asemanatoare, care include pesti animati ce inoata intr-un balon. Atunci cand o persoana nu respecta regulile de distantare sociala, pestii scapa. Clipul video promotional pe care il puteti vedea mai jos se lauda ca tehnologia “poate fi chiar folosita in lifturi”, iar Hitachi “spera sa reuseasca sa inceapa curand comercializarea tehnologiei”.

https://twitter.com/NHKWORLD_News/status/1315601546168668163

Dat fiind ca numeroase “personalitati” insista ca distantarea sociala si alte restrictii introduse sub pretextul pandemiei nu vor mai fi niciodata indepartate, nu e greu de imaginat o adoptare la scara larga a acestei tehnologii.

Toate astea pentru o boala cu o rata de supravietuire de aproape 99%, conform chiar afirmatiilor Imperial College of London, unul dintre promotorii panicii din jurul Covid. Intr-un raport din 29 octombrie 2020, institutia afirma ca IFR (Infection Fatality Ratio – rata deceselor celor infectati) era de 1,15% in tarile bogate si 0,23% in tarile sarace (detalii aici).

Neil Ferguson, membru al Imperial College of London, care a introdus notiunea de distantare sociala si izolare la domiciliu, a fost pus in situatia jenanta de a-si da demisia dupa ce si-a incalcat propriile reguli de distantare sociala si izolare pentru a se intalni pe furis cu amanta, potrivit CNN.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani