ZERO OR HERO? - Bitcoin, intre o ficțiune care „valoreaza exact zero” si o fictiune „care va revolutiona istoria”. Ce spune experimentul lui Schrodinger, varianta cripto
Zilele trecute, comunitatea cripto, aflata in deriva pe fondul „blocajului” Bitcoin in jurul valorii de 30.000 de dolari, a primit o noua lovitura dupa ce economistul Nassim Nicholas Taleb, autorul celebru al cartii „Lebada Neagra”, a lansat un avertisment extrem de dur. Initial un sustinator al criptomonedei, acesta a afirmat ca Bitcoin nu este altceva decat un sistem Ponzi si ca valoarea sa fundamentala este zero. Da, este o fictiune, admit analistii citati de Bloomberg, la fel ca religiile si statele nationale. Dar aceste fictiuni au schimbat radical istoria omenirii.
Taleb si-a schimbat pozitia privind bitcoin, lansand un avertisment dur cu privire la cea mai mare criptomoneda din lume, relateaza CNBC.
Acesta afirma intr-o lucrare recenta ca bitcoin nu a reusit sa indeplineasca criteriile pentru a fi considerata o moneda sau o forma de investitie care sa protejeze impotriva inflatiei.
„Putine active din istoria financiara au fost mai fragile decat bitcoin”, a spus el in interviul acordat CNBC. Noua sa pozitie este cu atat mai socanta pentru sustinatorii Bitcoin cu cat Taleb vorbise anterior mai favorabil despre bitcoin, in special despre potentialul criptomonedei de a ajuta oamenii sa eludeze controalele asupra capitalului din piete.
Taleb: poti avea hiperinflatie si Bitcoin sa se prabuseasca la zero. Nu exista nicio legatura intre ele
Dupa cum a raportat CryptoSlate, Taleb a afirmat ca nu exista absolut niciun motiv pentru care se poate considera ca Bitcoin este legat de o valoare economica reala si ca BTC are caracteristicile unui sistem Ponzi deschis.
„[Bitcoin] are caracteristicile unui Ponzi deschis, toata lumea stie ca este un Ponzi”, a spus Taleb. „Practic, nu exista nicio legatura intre inflatie si Bitcoin. Nici unul. Adica, poti avea hiperinflatie si Bitcoin merge la zero. Nu exista nicio legatura intre ele. ” - Economistul Nassim Nicholas Taleb, autorul cartii „Lebada Neagra. https://www.cnbc.com/2021/07/13/black-swan-author-nassim-taleb-says-bitcoin-is-worth-zero.html
Nassim Nicholas Taleb catalogase bitcoin drept „prima moneda organica” in prefata cartii „The Bitcoin Standard” si in 2018 declarase ca moneda digitala reprezinta o „polita de asigurare impotriva controlarii monedelor de catre guvern”.
Insa in cea mai recenta lucrare a sa, „Bitcoin, Currencies, and Fragility”, Taleb, un cercetator in domeniul probabilitatilor si un fost broker bursier, afirma ca bitcoin valoreaza „exact zero”, in parte si datorita faptului ca necesita un interes sustinut pentru a-si mentine pretul.
Prin contrast, „aurul si alte metale pretioase sunt in mare parte fara costuri de mentenanta, nu se degradeaza de-a lungul unui orizont istoric si nu necesita mentenanta pentru a-si improspata proprietatile fizice in timp”, a notat acesta.
Criptomonedele sunt fictiuni care, la fel ca statele nationale sau religia, pot revolutiona istoria
Pe de alta parte, privite intr-o anumita lumina, „criptomonedele sunt la fel ca statele nationale sau religia. Oamenii genereaza concepte abstracte si le folosesc pentru a coordona actiunea”, spune analistul Matt Levine într-un articol de opinie publicat de Bloomberg. https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2018-02-21/elliott-s-case-for-bitcoin-is-about-the-power-of-fiction
„Criptomonedele nu sunt altceva decat puterea de comercializare a inventatorilor, finantatorilor si clientilor, precum ideea de a cumpara o cutie neagra (care este evident goala) la pretul unui Kia si de a visa ca se va transforma intr-un Mercedes. Au existat recent momente cand acest vis s-a concretizat in cateva ore. Acesta nu este doar un balon. nu este doar o frauda. Este poate limita exterioara, expresia suprema, a capacitatii oamenilor de a profita de puterea unei fictiuni si de a visa sa calatoreasca catre stele.” - Matt Levine
Criticii Bitcoin spun ca nu are valoare intrinseca, dar aparatorii ei bine, de fapt, relateaza Bloomberg, multi dintre aparatorii sai sunt de acord.
Economistul Universitatii Johns Hopkins, Steven Hanke, a scris pe Twitter pe 20 februarie: „Amintiti-va - Bitcoin nu este altceva decat un activ extrem de speculativ, cu o valoare fundamentala de ZERO!” , potrivit Bloomberg.
Pe 8 martie, colegul sau de la American Enterprise Institute, Jim Harper, i-a raspuns lui Hanke cu o postare pe blog care spunea in esenta, da, este adevarat, dar niciun alt activ nu are nici o valoare fundamentala.
Harper: Oamenii decid singuri ce e valoros in sociatate pe baza propriilor situatii si planuri
„Nu exista o valoare fundamentala sau inerenta pentru nimic”, a scris Harper. „Oamenii decid singuri ce apreciaza pe baza propriilor situatii si planuri. In ansamblu, ei decid ce este valoros in societate. ” - spune Jim Harper, American Enterprise Institute pentru Bloomberg. https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-03-09/bitcoin-has-zero-intrinsic-value-some-people-are-ok-with-that
Harper isi bazeaza evaluarile privind Bitcoin pe „teoria subiectiva a valorii”, care a respins in mare parte explicatiile valorii pe baza cantitatii de munca (sau uneori de capital) folosita pentru a crea un bun sau un activ cu o valoare intrinseca.
Teoria subiectiva a valorii, scrie Harper, „este o perspectiva de o importanta extraordinara nu doar pentru economie, ci si pentru libertate, progres si umanitate in general. Asta pentru ca ia deciziile agregate ale indivizilor cu privire la ceea ce cumpara si vinde ca sursa principala de informatii despre ceea ce ar trebui cumparat si vandut”.
Bitcoin este ca pisica lui Schodinger: Valoreaza atat zero cat si un milion de dolari pana cand piata decide cat
Harper are partial dreptate, comenteaza Bloomberg. Intr-o oarecare masura, frumusetea oricarui lucru este in ochii privitorului - sau behodler, in cazul lui Bitcoin. Dar, spre deosebire de Bitcoin, unele lucruri sunt inerent utile - un pod, un hectar de soia, o pereche robusta de pantofi.
Gama de valori pe care oamenii diferiti o vor pune pe obiectele tangibile si productive este mult mai restransa decat gama aproape infinita de valori pe care oamenii o vor pune pe Bitcoin. Subiectivitatea devine importanta exact atunci cand nu se aplica alte valori de evaluare.
Willem Buiter, fostul economist sef al Citigroup Inc., a scris un comentariu 12 februarie pentru Project Syndicate numita „Bitcoin Schrodinger”, facand aluzie la experimentul ipotetic propus pentru a intelege teoria cuantica realizat de Erwin Schrodinger in care o pisica din interiorul unei cutii poate sa fie considerata simultan vie sau nu pana cand se deschide cutia si un observator priveste inauntru. Acesta argumenteza astfel natura subiectiva a valorii.
Este neclar ce se va intampla cu Bitcoin daca internetul va trece chiar si printr-o pana regionala
La fel ca Hanke, Buiter scrie: „In ciuda cresterii spectaculoase a pretului sau, Bitcoin va ramane un activ fara valoare intrinseca a carei valoare de piata poate fi orice sau nimic.” Spre deosebire de Harper, Buiter, care este profesor invitat la catedra de afaceri internationale si publice la Universitatea Columbia, scrie ca Bitcoin, la fel ca dolarul sau euro, este o moneda fiat, care nu este sustinuta de aur sau de orice alt activ „greu”. Diferenta este ca dolarul si euro au banci centrale care incearca sa isi stabilizeze valoarea. Bitcoin nu.
La randul sau, Taleb argumenteaza ca pretul bitcoin tinde sa raspunda la lichiditate si ca este neclar ce se va intampla daca internetul va trece chiar si printr-o pana regionala, mai ales daca aceasta ar avea loc in timpul unei prabusiri financiare.
Taleb noteaza ca bitcoin „si-a mentinut volatilitatea extrem de ridicata” situata intre 60% si 100% pe parcursul intregii sale existente, precizand insa ca acest lucru nu inseamna ca o criptomoneda nu ar putea intr-o zi sa inlocuiasca monedele fiat emise de bancile centrale.
„Este intr-adevar de dorit sa avem macar o moneda reala fara un guvern [in spatele ei]”, a scris autorul volumului „Lebada Neagra” acesta in lucrare.
Insa „oamenii tind sa confunde succesul bitcoin ca moneda digitala cu succesul bitcoin ca investitie speculativa. Pentru a fi o moneda ar avea nevoie de ceva stabilitate si utilitate”, a subliniat acesta.