Grid star
criptomonede

YUANUL DIGITAL AMENINTA DOMINANTA DOLARULUI – Razboiul subteran SUA – China pentru suprematia financiara „defuleaza” pe canale oficiale

Yuanul chinez va deveni o moneda de rezerva globala mai devreme decat se asteapta majoritatea oamenilor, deoarece forma sa digitala ar putea fi o alternativa de investitii foarte viabila, a declarat duminica, 30 mai, pentru CNBC investitorul miliardar Ray Dalio. In ultimele zile, „razboiul subteran” dintre Statele Unite ale Americii si China, care urmareste sa detroneze dolarul din pozitia de moneda de rezerva a lumii, declanseaza replici din ce in ce mai transante la nivel inalt intre oficialii celor doua state.

Dolarul SUA este in prezent moneda de rezerva a lumii, insa managerul de fonduri speculative Ray Dalio a declarat ca rolul yuanului ar putea creste accelerat in urmatorii cativa ani.

Tranzactiile comerciale si financiare globale in yuan ar putea creste exponential in anii urmatori

Dalio, care este fondatorul celui mai mare fond de hedging din lume Bridgewater Associates, a declarat ca in anii urmatori ar putea creste exponential tranzactiile comerciale si financiare globale in yuan. Iar motivul pentru care yuanul va deveni mai atractiv este legat de modul in care forma sa digitala ar putea fi o alternativa de investitii foarte viabila, crede miliardarul.

Acest lucru va ajuta moneda Chinei sa devina mai larg utilizata la nivel international, a declarat el pentru CNBC.

Insa Ray Dalio nu este singura voce de top care aduce zilele acestea yuanul digital in atentia publica.

„Arhitectul” yuanului digital, Yao Qian, acum director al Biroului de Supraveghere a Stiintei si Tehnologiei al Comisiei de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China, a declarat in weekend ca CBDC-urile (n.r. Central Bank Digital Currency – monede digitale emise de bancile centrale) nu ar trebui sa incerce sa fie doar o forma digitala de numerar fizic, ci ar trebui sa incorporeze functionalitatea contractului inteligent, scrie CoinDesk.

Presedintele Rezervei Federale a SUA: Yuanul digital nu va functiona in SUA pentru ca permite monitorizarea tranzactiilor

In acest context, el a sustinut ca monitorizarea platilor cetatenilor nu a fost niciodata motivatia Chinei pentru dezvoltarea unei monede digitale suverane. Precizarea vine pe fondul unor afirmatii dure venite din partea presedintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, care a declarat luna trecuta ca „monedele digitale, precum cea a Chinei, nu vor functiona in SUA, deoarece ar permite guvernului sa vada fiecare plata facuta de cetateni” in timp real.

A ajuta guvernul sa vada toate tranzactiile in timp real nu a fost intentia bancii centrale chineze. Este necesar ca bancile centrale sa reinventeze banii fiduciari pentru a tine pasul cu valul imens al digitalizarii”, a spus Yao, care a fost primul director al institutului de moneda digitala infiintat de China in 2016.

Fostul sef al initiativei privind moneda digitala a Bancii Populare Chineza (PBoC) a declarat ca monedele digitale ale bancii centrale (CBDC) vor deveni mai „inteligente” si ar putea intr-o buna zi sa functioneze pe retele blockchain precum Ethereum.

Yao a mai spus, la Conferinta de primavara a Forumului international pentru finante 2021 de la Beijing, ca, totusi, numarul incidentelor de securitate care rezulta din vulnerabilitatile contractelor inteligente arata ca tehnologia inca trebuie sa se maturizeze. In plus, exista ingrijorari cu privire la statutul juridic al contractelor digitale, a spus el.

Yuanul digital trebuie sa obtina un echilibru intre protejarea confidentialitatii utilizatorilor si reprimarea infractiunilor precum spalarea banilor, evaziunea fiscala si si finantarea terorismului, a declarat Yao.

Ca atare, bancile centrale ar trebui sa adopte o abordare prudenta, incepand cu contracte inteligente simple si sa creasca complexitatea arhitecturii de plati, pe masura ce securitatea si legalitatea devin mai sigure.

In teorie, a mai explicat Yao, printr-o abordare „pe doua niveluri”, un yuan digital sau un dolar digital ar putea sta pe reteaua Ethereum sau pe cea a Diem (sustinuta de Facebook, anterior Libra). Asta ar insemna ca bancile centrale ar putea furniza CBDC direct utilizatorilor fara a avea nevoie de intermediari.

China, in stadiu extrem de avansat cu implementarea yuanului digital

Reamintim ca Banca Populara a Chinei (PBOC), a inceput cercetarea asupra monedei digitale in 2014 sub conducerea guvernatorului Zhou Xiaochuan. In 2017, Consiliul de Stat a aprobat dezvoltarea RMB digital, in parteneriat cu bancile comerciale si alte organizatii. Firmele chinezesti de tehnologie precum Alibaba (prin filiala sa Ant Group), Tencent (care detine WeChat), Huawei si JD.com au fost invitate sa coopereze cu banca centrala la dezvoltarea si testarea RMB digital.

In octombrie 2019, PBOC a anuntat ca un renminbi digital va fi lansat dupa ani de pregatire. Versiunea monedei, cunoscuta sub numele de DCEP (Digital Currency Electronic Payment), necesita un cont la o banca comerciala, dar poate fi „decuplata” de sistemul bancar in viitor, permitand cetatenilor sa aiba acces la sistem.

In aprilie 2020, au inceput testele in patru orase din jurul Chinei (Shenzhen, Suzhou, Chengdu si Xiong’an) pentru a imbunatati functionalitatea monedei. Domeniile de testare au inclus fiabilitatea monedei, stabilitatea, usurinta utilizarii si preocupari de reglementare, cum ar fi prevenirea spalarii banilor, evaziunii fiscale si finantarii terorismului. Din aprilie 2021, peste 100.000 de cetateni chinezi au descarcat astfel de aplicatii RMB. Moneda digitala ar putea fi cheltuita in magazine precum Starbucks si McDonald's din China, precum si pe platforme de cumparaturi online precum JD.com. Autoritatile chineze au distribuit peste 150 de milioane de RMB ca stimulent pentru a atrage utilizatorii de testare a RMB digitale si pentru a stimula consumul.

Incepand cu aprilie 2021, testarea a fost extinsa la 6 regiuni suplimentare: Shanghai, Hainan, Changsha, Xi'an, Qingdao si Dalian.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani