Grid star
criptomonede

WARREN BUFFET, DETRONAT DE BITCOIN – Criptomoneda il spulbera pe miliardar din Top 10 al gigantilor financiari

Bitcoin a „atacat” pragul de 30.000 de dolari la finalul anului 2020 si a depasit sambata, 2 ianuarie 2021, noul prag de rezistenta. Moneda virtuala este acum evaluata la peste 33.000 de dolari, un nou maxim istoric de la infiintarea criptomonedei. Si nu se opreste aici. Bitcoin detroneaza, rand pe rand, gigantii financiari ai lumii. Cu o capitalizare de piata care a atins duminica, 3 ianuarie, 629 miliarde de dolari, cea mai puternica criptomoneda a depasit recent plafonul de piata al Berkshire Hathaway, al carui director executiv, Warren Buffett, a numit faimosul Bitcoin „otrava de sobolan la patrat”. Si acum sufla in ceafa unui alt „monstru”: Alibaba.com. Buffet este, astfel, „spulberat” din top 10 al gigantilor de pe Wall Street.

De multi ani, magnatul de afaceri Warren Buffet a criticat Bitcoin, pe care l-a calificat ca fiind o investitie comparabila cu pariurile la jocuri de noroc. In urma cu doi ani, chiar inainte de adunarea anuala a actionarilor din Berkshire Hathaway din 2018, Buffet a spus ca Bitcoin este „probabil o otrava de sobolan la patrat”. In ciuda criticilor miliardarului, capitalizarea de piata a activului criptografic a depasit in valoare neta holdingul multinational de conglomerate Buffet, Berkshire Hathaway cu nu mai putin de 86 de miliarde de dolari, cifre valabile duminica, 3 ianuarie 2021. Criptomoneda a inregistrat un avans de aproape 100 de miliarde de dolari in doar cateva zile, o crestere atat de rapida, incat „dinozaurii” lumii financiare abia au avut timp sa se dezmeticeasca.

Bitcoin are o multime de „hateri”, scrie publicatia bitcoin.news.com, inclusiv celebritati precum Jamie Dimon, Peter Schiff si Nouriel Roubini. Pe langa acesti experti, nici investitorului american si presedinte si CEO al Berkshire Hathaway, Warren Buffet, nu ii place bitcoinul. De multi ani, miliardarul, care a stationat vreme de ani de zile top 10 al celor mai bogati oameni ai lumii, a declarat deschis ca nu-i place Bitcoin (BTC). In urma cu doi ani, Buffet a explicat ca achizitionarea activului cripto nu este o investitie.

Nu investiti atunci cand plasati bani in cripto”, a subliniat Buffett in 2018 in timpul unui interviu referitor la cumpararea de Bitcoin. „Speculati. Nu este nimic in neregula cu asta. Daca vrei sa joci, altcineva va veni si va plati mai multi bani maine, acesta este un fel de joc. Asta nu inseamna a investi”.

Miliardarul chinez, Justin Sun, fondatorul platformei crypto Tron Foundation a declarat in februarie 2020 ca i-a oferit lui Buffett o pereche de smartphone-uri Samsung Galaxy Fold incarcate cu un Bitcoin si cu criptomoneda Tron in valoare de aproape 2 milioane de dolari, dar se pare ca nu a reusit sa il determine sa isi schimbe parerea.

Buffett a negat vehement ca ar detine criptovalute intr-un interviu pentru CNBC. „Nu detin nicio criptomoneda”, a spus el. „Niciodata nu voi detine”

Bitcoin si-a triplat valoarea in 2020, crescand constant, chiar si in momentul in care piata bursiera a scazut in primele zile ale pandemiei. Investitorii au fost atrasi de aceasta, precum si alte criptomonede, pe masura ce dolarul SUA a slabit.

Avand in vedere ca Rezerva Federala va lasa ratele dobanzilor aproape de zero pentru inca cativa ani, Bitcoin ar putea continua sa creasca

Pe masura ce noi investitori institutionali au investit, in cursul anului 2020, in Bitcoin, valoarea sa a continuat sa creasca intr-un ritm fara precedent. Printre altii, Rick Rieder, directorul de investitii al veniturilor fixe BlackRock (BLK), a declarat recent ca moneda digitala ar putea inlocui aurul. Gigantul de plati PayPal (PYPL) a lansat in octombrie un serviciu special pentru criptomonede, dand posibilitatea achizitionarii Bitcoin pentru milioane de americani.

Bitcoin ar putea atinge 50.000 de dolari în februarie

Expertii in Bitcoin raman uimiti in privinta ascensiunii fara precedent a criptomonedei.

Cand orice activ urca in pret atat de repede pentru o perioada indelungata de timp, devin precaut si as indemna pe oricine care tranzactioneaza BTC sa nu fie prins de euforie”, a spus Nicholas Pelecanos, sef de tranzactionare la platforma de tranzactionare a criptomonedelor NEM, care cu toate acestea, prezice ca Bitcoin ar putea creste pana la 50.000 de dolari pana de Ziua Indragostitilor.

Cred ca suntem doar la inceputul a ceea ce va fi un raliu urias”, a adaugat Nicholas Pelecanos pentru BBC.

Pretul bitcoin (BTC) a depasit 33.000 de dolari pentru prima data sambata dupa-amiaza, la cateva ore dupa ce a depasit 30.000 de dolari, un inceput torid al anului 2021 care a urmat unui record record 2020, scrie si coindesk.com.

Bitcoin face ca TSLA (Tesla) sa para ca sta pe loc”, a scris pe Twitter Jim Bianco, binecunoscutul macro strateg, la scurt timp dupa ce criptomoneda a depasit pragul de 30.000 de dolari.

Cele mai recente maxime istorice vin la doua zile dupa ce Bitcoin a inchis un an in care criptomoneda a crescut cu peste 300%, cu o crestere de aproape 50% doar in decembrie. Expertii citati de coindesk.com il compara cu un bolovan care castiga viteza la vale, doar ca in directia opusa: spre noi varfuri. Pe 30 noiembrie, Bitcoin a atins un maxim de aproape trei ani, de 19.793 dolari. Pana la sfarsitul lui 31 decembrie, criptomoneda a crescut cu aproximativ 10.000 de dolari.

Printre investitorii institutionali care au „pompat” in Bitcoin in ultima luna se numara Skybridge Capital a lui Anthony Scaramucci (182 milioane dolari in decembrie); MassMutual (100 de milioane de dolari in decembrie); si Guggenheim (pana la 10% din macrofondul sau de 5 miliarde de dolari).

Pretul Bitcoin este determinat de banii institutionali si nu exista o cantitate suficienta de aprovizionare", a declarat Laurent Kssis, director general la 21Shares, pentru CoinDesk.

„Numarul de birouri de familie care solicita sa investeasca in ETP-ul nostru este uluitor. Nu am mai vazut asta. In 2017 tocmai vanzarea cu amanuntul batea la usa, acum este doar institutionala”.

Declaratiile Kssis sunt confirmate de faptul ca numarul de entitati balene - grupuri de adrese de portofel cripto detinute de un singur participant la retea care detine cel putin 1.000 de bitcoin - a crescut la un nou record de 1.994 miercurea trecuta.

Ultimul tren pleaca acum si in viitor, acumularea a peste 1.000 de Bitcoin va fi aproape imposibila pentru majoritatea oamenilor”, a declarat pentru CoinDesk Jehan Chu, CEO la firma comerciala Keneti Capital din Hong Kong.

Multe corporatii „parcheaza” dolarii in BTC pentru ca pierd bani in operatiunile bancare conventionale, asa ca este absolut logic, a spus KS 21Shares.

Cresterea incertitudinii globale la nivel mondial ar putea juca, de asemenea, un factor in recenta crestere. O tranzitie pasnica a puterii in SUA nu mai este o garantie, cand 11 senatori ai GOP spun ca vor vota pentru respingerea rezultatului la prezidentiale din anumite state. Desi este aproape sigur ca presedintele ales, Joe Biden, va prelua functia in cursul acestei luni, demersul republicanilor este un nou eveniment care aduce incertitudine.

Aceste incertitudini se adauga la aparitia unei tulpini mutante a COVID 19, o economie mondiala in intarziere si ingrijorari cu privire la efectele Brexitului acum finalizat ar putea ajuta bitcoinul pe care unii il considera o asigurare impotriva haosului global.

Pasionatii de Bitcoin au celebrat momentul in care criptomoneda l-a detronat pe Warren Buffett, eveniment care a avut loc saptamana trecuta, deoarece CEO-ul Berkshire, legendarul investitor miliardar, a numit bitcoin in trecut„ otrava de sobolan la patrat”. Criptomoneda a crescut, de asemenea, in randul celor mai valoroase monede din lume, depasind Riyalul saudit.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani