VRAJELILE LUI IOHANNIS – Iata cum au fost dusi de nas pensionarii
Suparare mare pentru presedintele tuturor romanilor Klaus Werner Iohannis din cauza ca PSD a votat miercuri, 16 septembrie 2020, in comisiile parlamentare, majorarea pensiilor cu 40%. Mai exact, majorarea punctului de pensie cu 40%.
Astfel, s-a decis abrogarea articolului din legea privind rectificarea bugetara initiat de “Guvernul sau” care prevedea majorarea cu doar 14% a pensiilor, in loc de 40%.
La deja obisnuita conferinta de presa saptamanala de la ora 18.00, Iohannis a acuzat PSD ca “vrea sa detoneze finantele publice ale Romaniei” prin marirea punctului de pensie cu 40%.
Vrajelile lui Iohannis: chiar presedintele a promulgat legea
Ce nu a spus insa presedintele tuturor romanilor, adica si al pensionarilor, este ca legea prin care se majora punctul de pensie cu 40% a fost promulgata chiar de el. Dar nu numai asta.
Sa facem o scurta recapitulare in legatura cu vrajelile lui Iohannis.
In 8 iulie 2019, Iohannis a promulgat Legea pensiilor. La scurt timp, a oferit si explicatia pentru care a facut acest lucru, desi Opozitia de la acea vreme sustinea ca legea initiata de PSD nu este sustenabila.
Iata cum a motivat presedintele promulgarea Legii pensiilor:
“Pensiile sint prea mici, in consecinta se impune o astfel de lege, nemaivorbind de anumite inechitati din sistem. O lege care corecteaza aceste erori este corecta.
Pe de alta parte, s -a pus problema de unde se iau banii si pot spune ca in aceasta chestiune am discutat cu doamna prim -ministru si am intrebat-o direct si clar: Aveti bani pentru pensii?
M-a asigurat ca la nivel de guvern s-a facut o analiza si sunt bani pentru pensii, dupa care am promulgat legea".
Deci, potrivit declaratiilor lui Iohannis, in iulie 2019, cand PE – SE – DE era la guvernare, erau bani pentru pensii. Coincidenta, sau nu, urmau si alegerile prezidentiale, si n-ar fi dat bine ca seful statului sa nu promulge legea. Pentru ca si pensionarii voteaza. Poate ca asta a fost motivul pentru care n-a atacat Legea pensiilor la CCR.
Iohannis a garantat pentru Guvernul Orban
Dupa castigarea alegerilor, in noiembrie 2019, presedintele si-a mentinut pozitia privind marirea pensiilor. Dadea asigurari ca Guvernul Orban, proaspat instalat la Palatul Victoria vrea sa respecte legea.
Iata ce declara:
„Legile in Romania sunt obligatorii, nu sunt facultative. Si, in acest sens, nu pot sa va spun decat ca eu voi insista ca noul guvern sa respecte ad litteram toata legislatia care este in vigoare.
Iar daca exista probleme in legislatia in vigoare, ceea ce se poate intampla, atunci Guvernul va veni cu propuneri de modificare. Insa, din discutiile pe care le-am avut eu, si in campanie, si dupa campanie, si astazi, nu exista vreo intentie la Guvern de a modifica vreo lege pentru a face economie sau, mai pe romaneste,
Guvernul nu doreste sa taie pensii si salarii, ba, dimpotriva, Guvernul Orban doreste sa respecte legislatia, inclusiv in partea care prevede oarece mariri la pensii si la salarii.
Nu vor fi taieri de salarii si de pensii si nu vor fi nici inghetari. Ele nu aduc nimic”.
Recapituland, pana la finalul lui 2019, presedintele a militat pentru marirea pensiilor si a dat asigurari ca sunt bani.
"Mi s-ar parea nedrept ca pensionarii sa plateasca nota"
A venit insa pandemia de coronavirus. Multi vor spune ca aceasta este cauza pentru care PNL refuza sa mareasca punctul de pensie cu 40%. Aceeasi explicatie o ofera in prezent si Iohannis.
Dar sa vedem ce declara presedintele tuturor romanilor in aprilie 2020. La o luna dupa ce covidul isi facuse aparitia in Romania, in plina stare de urgenta. Nu, nu a spus ca nu trebuie marite pensiile. Din contra, a afirmat ca i s-ar parea nedrept ca pensionarii sa plateasca intreaga nota de plata a epidemiei.
Iata intrebarea care i-a fost adresata:
„Intr-una dintre interventiile domniei voastre din aceasta perioada ati vorbit despre o reevaluare a cheltuielilor bugetare pe acest an, iar Legea pensiilor, daca punctul de pensie se majoreaza cu 40%, inseamna zece miliarde pe ultimele patru luni din acest an si 30 de miliarde anul viitor. Avem in continuare avertismente de la trei agentii de rating, de la BNR, de la Consiliul Fiscal, cu privire la faptul ca nu ne permitem, deocamdata, aceasta majorare a punctului de pensie cu 40%. Sunteti de acord cu aceasta majorare de 40% sau vi se pare mai degraba riscanta?”
Iata ce a raspuns Iohannis:
„Aceasta este o chestiune care trebuie analizata cu mare atentie de experti, de guvernanti si, la momentul in care avem suficiente date, probabil la jumatatea anului pentru rectificarea bugetara de atunci, guvernul va trebui sa ia o decizie, fiindca dupa jumatatea anului deja lucrurile trebuie sa fie foarte bine clarificate.
Insa vreau sa va spun o chestiune care ma priveste pe mine. Mi s-ar parea nedrept ca pensionarii sa plateasca intreaga nota de plata a epidemiei. Deci, eu voi avea rugamintea catre guvernanti, atunci cand se va face analiza, sa fie o analiza facuta care tine cont si de faptul ca si pensionarii sunt nu doar categorie vulnerabila, sunt si categorie de foarte multe ori dezavantajata in Romania. Daca se va putea, sau nu se va putea, sau cat se va putea - asta este o intrebare la care o sa raspunda, la momentul oportun Guvernul”.
Baletul lui Citu
La sfarsitul lunii aprilie 2020, deci in plina pandemie, ministrul Finantelor Florin Citu facea precizari despre marirea punctului de pensie cu 40%. Nu, nu declara ca nu se va intampla asta, ci preciza ca a alocat banii necesari:
“Eu ca ministru al finantelor publice am avut grija cand am construit bugetul sa aloc capitolului respectiv sumele necesare care sa includa (cresterea pensiilor de la 1 septembrie.)”.
Cam asta a fost vrajeala prezidentiala. Asa au fost dusi de nas pensionarii. Iohannis nu mai poate candida pentru un al treilea mandat, insa este foarte posibil ca PNL sa deconteze la locale si parlamentare nota de plata a pensionariilor. Care vor vota dupa cum le dicteaza constiinta.