VOUCHERELE DE VACANTA – Proiectul a fost discutat in Guvern. 1.450 lei anual. Nu s-a luat inca vreo decizie
Guvernul condus de generalul Nicolae Ciuca a discutat in sedinta de miercuri, 8 decembrie 2021, despre acordarea voucherelor de vacanta. Nu s-a luat deocamdata vreo decizie.
Proiectul analizat de Guvern in prima lectura prevede mentinerea acordarii voucherelor de vacanta pentru angajatii din sectorul bugetar, in cuantum de 1.450 lei anual, pana la 31 decembrie 2026. Executivul anunta si ca este necesara prelungirea valabilitatii voucherelor de vacanta emise in perioada 2019-2020, pana la data de 31 decembrie 2022.
Proiectul OUG
Potrivit proiectului OUG, voucherele de vacanta se vor acorda din nou din 2022. Acestea se dau pana in 2026, iar valoarea lor este de 1.450 lei pentru fiecare salariat.
Potrivit Notei de Fundamentare, acordarea in perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020 a indemnizatiilor de vacanta sau a primelor de vacanta, dupa caz, sub forma voucherelor de vacanta, in valoare de 1450 lei, s-a dovedit a fi o masura cu efecte benefice asupra industriei turismului din Romania, incurajand un milion de salariati din cadrul institutiilor de stat sau al societatilor in care statul este actionar unic sau majoritar, sa-si petreaca concediile in tara.
Aceasta masura a atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei COVID 19 asupra sectorului turistic, cetatenii romani posesori de vouchere de vacanta achizitionand pachete turistice in tara in perioadele in care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendata.
De altfel, un efect complementar al acestei masuri a fost cresterea numarului de solicitari de autorizare a unitatilor de cazare. La nivel national, cresterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenti, se mai areata in Nota de Fundamentare,
Recuperarea pierderilor
Se mai arata in expunerea de motive ca masura mentinerii acordarii voucherelor de vacanta, in cuantum de 1450 lei, pana la data de 31 decembrie 2026, va sprijini industria ospitalitatii, puternic afectata de efectele pantemiei COVID 19, in sensul recuperarii pierderilor suferite ca urmare a suspendarii activitatii structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare si/sau alimentatie publica sau a restrangerii circulatiei persoanelor in anumite zone cu grad de infectare ridicat.