VOUCHERELE DE VACANTA INTARZIE – ANAT: “Birocratia de stat sufoca iar turismul romanesc”. In aceasta perioada se deruleaza campania ”Inscrieri timpurii” pentru litoralul romanesc

1412

foto: rtv.net

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) anunta ca amanarea acordarii voucherelor de vacanta saboteaza programul de ”Inscrieri timpurii” pentru litoralul romanesc. Potrivit ANAT, cei mai multi romani isi planifica vacantele acum, nu peste doua-trei luni, iar “birocratia de stat sufoca iar turismul romanesc”.


Asociatia precizeaza ca sumele aferente voucherelor de vacanta ar fi trebuit incarcate pe cardurile angajatilor, insa acest lucru nu s-a intamplat. Si exact in aceasta perioada se deruleaza campania de ”Inscrieri timpurii” pentru litoralul romanesc, prelungita pana la 31 martie. ANAT mai arata ca orice zi care trece reprezinta un dezavantaj atat pentru angajati, care nu mai pot beneficia de ofertele speciale din aceasta perioada si ar fi dorit sa achizitioneze pachete turistice cu vouchere de vacanta, cat si pentru agentii de turism si hotelieri:

“Voucherele de vacanta asigura in mare parte supravietuirea si dezvoltarea turismului intern, precum si pregatirea turismului pentru incoming. 25-30% dintre vanzarile agentiilor de turism specializate pe turism intern sunt asigurate de voucherele de vacanta”.

Iata anuntul ANAT:

“Voucherele de vacanta-sublime, dar lipsesc cu desavarsire.
Amanarea acordarii voucherelor de vacanta saboteaza programul de ‘Inscrieri timpurii” pentru litoralul romanesc. Cei mai multi romani isi planifica vacantele acum, nu peste doua-trei luni, iar birocratia de stat sufoca iar turismul romanesc
 Cu totii stim ca acordarea voucherelor de vacanta pentru 2022 a fost aprobata la finele anului precedent, printr-un efort al intregii industrii turistice, iar Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a avut un rol important in aceste demersuri, ca membru al Aliantei pentru Turism (APT). Exista un act normativ (Ordonanta de Urgenta nr. 131 din 17 decembrie 2021) care prevede acordarea voucherelor de vacanta pentru personalul platit din fonduri publice incepand cu 1 ianuarie 2022, aceasta masura fiind vitala atat pentru angajati, cat si pentru economia nationala.
Din pacate, desi nu exista nicio problema din punct de vedere al Ministerului Finantelor si al Ministerului Muncii, procedura nu este inca implementata! Sumele aferente voucherelor de vacanta ar fi trebuit incarcate pe cardurile angajatilor pana la ora actuala, insa acest lucru nu s-a intamplat. Exact in aceasta perioada se deruleaza campania de ‘Inscrieri timpurii’ pentru litoralul romanesc, prelungita pana la 31 martie. Orice zi care trece reprezinta un dezavantaj atat pentru angajati, care nu mai pot beneficia de ofertele speciale din aceasta perioada si ar fi dorit sa achizitioneze pachete turistice cu vouchere de vacanta, cat si pentru agentii de turism si hotelieri.

Supravietuirea turismului

ANAT a sustinut public oportunitatea introducerii voucherelor / tichetelor de vacanta inca din 2005. Tari cu traditie turistica, precum Elvetia si Franta, acorda vouchere de vacanta de zeci de ani iar altele (ex. Cehia) au anuntat ca doresc sa implementeze un astfel de program pentru revigorarea turismului intern si refacerea fortei de munca. Voucherele de vacanta asigura in mare parte supravietuirea si dezvoltarea turismului intern, precum si pregatirea turismului pentru incoming. 25-30% dintre vanzarile agentiilor de turism specializate pe turism intern sunt asigurate de voucherele de vacanta.
‘Voucherele de vacanta au avut impact deosebit de favorabil la implementare si dezastruos la renuntare, in 2021. Am fost entuziasti la reluarea programului, cu garantia derularii pe mai multi ani. Iar acum avem cadrul legal, avem bugete alocate dar ne impiedicam in birocratie. Si cei care sufera sunt tot angajatii, care nu pot profita acum de ofertele variate si de reducerile de early booking, la care nu vor mai avea acces peste doua-trei luni. Cei mai multi romani isi planifica vacantele acum, nu peste doua-trei luni’, subliniaza Dumitru Luca, presedintele ANAT.
ANAT observa o nesincronizare intre Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii, nicio institutie neasumandu-si intarzierea implementarii voucherelor de vacanta si solicita acordarea de urgenta a acestor mari beneficii pentru angajati si pentru turismul romanesc”.

Guvernul a adoptat la sfarsitul anului trecut Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, care prevede acordarea voucherelor de vacanta pentru angajatii din sectorul bugetar, in cuantum de 1.450 lei, pana la data de 31 decembrie 2026.

Iata ce anunta ministerul Turismului:

‘Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, care prevede acordarea voucherelor de vacanta pentru angajatii din sectorul bugetar, in cuantum de 1.450 lei, pana la data de 31 decembrie 2026.
‘A fost promovata reluarea acordarii voucherelor de vacanta pentru angajatii din sectorul bugetar. Tinta reglementarii a fost atat asigurarea refacerii capacitatii de munca si cresterea productivitatii beneficiarilor, cat si stimularea dezvoltarii turismului intern. Subliniez acest lucru, pentru ca aceasta masura trebuie sa fie corelata cu asigurarea unui mediu concurential sanatos. Din acest motiv, actul normativ adoptat exclude de la posibilitatea acceptarii acestor vouchere de vacanta pe acei operatori economici care au o conduita neconforma cu reglementarile fiscale si urmareste, in perspectiva, cresterea gradului de colectare a creantelor bugetare’, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului si Turismului.

Fara obligatii fiscale

Mai exact, acceptarea voucherelor de vacanta, acordate de institutiile publice, se adreseaza doar unitatilor afiliate care nu inregistreaza obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, mai vechi de 90 de zile. Totodata, de la 1 aprilie 2022, unitatile afiliate sunt obligate sa transmita facturile emise titularilor in sistemul national RO e-Factura.
In actualul context epidemiologic, a fost necesara si prelungirea valabilitatii voucherelor de vacanta emise in ianuarie 2019 – decembrie 2020, indiferent de suport, pana la data de 30 iunie 2022. Decizia a fost luata in conditiile in care o parte dintre vacantele achizitionate de romani in perioada pandemica, prin aceasta metoda de plata, nu au putut fi derulate corespunzator. De asemenea, masura va incuraja practicarea turismului intern in extrasezon.
In perioada 2022 – 2026, voucherele de vacanta urmeaza sa fie emise doar pe suport electronic’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole