VOUCHERELE DE VACANTA: AVERTISMENTUL ANAT – Ce se intampla cu tichetele emise in anii precedenti
Voucherele de vacanta emise in anii precedenti mai pot fi utilizate pentru rezervari pana la 30 iunie 2022. Potrivit Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), OUG 131/2021 aparuta la sfarsitul anului trecut prevede ca ”perioada de valabilitate a voucherelor de vacanta emise in perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungeste pana la data de 30 iunie 2022”. In paralel, angajatii pot utiliza voucherele de vacanta emise in acest an, in cazul in care sumele au fost deja virate pe card.
Voucherele de vacanta pot fi utilizate exclusiv pentru vacante in Romania, iar serviciile trebuie sa contina minim o noapte de cazare. Nu este permis sa se achite cu vouchere de vacanta servicii facturate altui beneficiar, ci doar posesorului acestora. ANAt precizeaza ca pachetul turistic cel mai complet se gaseste in agentiile de turism licentiate si poate contine, pe langa cazare minim o noapte, si servicii de masa, balneare, transport, programe turistice optionale.
350 milioane euro, valoarea voucherelor
In perioada ianuarie – mai 2022 au fost emise 19.768.895 de vouchere de vacanta, in valoare de 943.831.114 de lei (190 de milioane de euro). Estimativ, pentru tot anul vor fi emise vouchere in valoare de 350 de milioane de euro.
“La ora actuala, voucherele de vacanta reprezinta un vector esential pentru circulatia turistica interna. Atat institutiile si companiile de stat, cat si firmele private pot acorda aceste vouchere angajatilor, care sunt aprobate pentru emitere anuala timp de 5 ani (2022-2026).
ANAT doreste ca voucherele de vacanta sa prezinte o atractivitate sporita pentru angajatii si angajatorii privati. Spre deosebire de stat, unde voucherele de vacanta sunt limitate la 1.450 lei de persoana pe an, angajatilor din mediul privat li se pot acorda legal vouchere in valoare de pana la 6 salarii minime. O varianta a sporirii atractivitatii voucherelor de vacanta este reducerea la zero a impozitului pe venit, ceea ce ar implica revenirea la reglementarea initiala din 2009.
Insa o masura si mai eficienta ar implica o formula mai moderna de credit fiscal. ANAT impreuna cu partenerii sociali pune aceasta formula la dispozitia guvernului pentru imbunatatirea sistemului, cu obiectivul ca minim 1 milion de angajati din mediul privat (circa 25%) sa beneficieze de aceste vouchere. Aceasta masura ar fi cel mai usor si rapid posibila de generat ca masura de stimulare a turismului intern, cu efectul sau economic multiplicator. Pe de alta parte, este nevoie de voucherele de vacanta mai ales in conditiile lipsei de personal din toate domeniile. In 2021 au fost acordate vouchere de vacanta doar pentru angajatii din mediul privat, in valoare de circa 50 de milioane de euro.
Reducerea evaziunii fiscale
ANAT reaminteste ca voucherele de vacanta au determinat, de-a lungul timpului:
-Reducerea evaziunii fiscale in turism;
-Dublarea numarului de unitati de cazare clasificate in ultimii 10 ani;
-Refacerea fortei de munca, consolidarea familiei;
-Reducerea consumului de medicamente;
-Reducerea concediilor medicale;
-Relansarea turismului intern, o conditie si pentru cresterea calitatii serviciilor in turismul de incoming.
Turistii utilizeaza voucherele de vacanta pentru sejururi pe litoral, in Delta Dunarii, in statiuni balneare, in statiuni montane, pentru city breakuri in orase sau pentru circuite in tara”, arata ANAT.