VOUCHERE DE VACANTA PENTRU MEDIUL PRIVAT – Proiectul de lege, in Parlament: "Se elimina inechitatea intre salariatii din sistemul public si cei peste 4,2 milioane de salariati din sistemul privat” (Document)
23 April 2023 10:46 Lumea Banilor 1319Presedintele Senatului, Alina Gorghiu, a declarat ca proiectul de lege privind acordarea voucherelor de vacanta pentru angajatii din mediul privat elimina inechitatea, incurajeaza incheierea de contracte de munca si impulsioneaza sectoare importante din economie, precum turismul si HoReCa.
Gorghiu, care se numara printre initiatorii legii, precizeaza pe facebook ca astfel se elimina inechitatea intre salariatii din sistemul public si cei peste 4,2 milioane de salariati din sistemul privat. In plus, se incurajeaza incheierea de contracte de munca si se reduce presiunea fiscala in conditiile in care in Romania costul fiscal pe angajat este de peste 40%, cel mai ridicat din UE:
„Cel putin doua treimi din valoarea acestor vouchere se vor intoarce in economie. Se impulsioneaza sectoare importante din economie, turismul si HoReCa, dar si alte industrii conexe”.
Costuri de peste 6 miliarde lei
Daca Parlamentul va vota propunerea, 4,2 milioane de angajati din sectorul privat vor beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, in valoare de 1.450 lei/anual. Potrivit initiatorilor, efortul bugetar este de circa 6,09 miliarde lei.
Potrivit expunerii de motive, in Romania, costul fiscal pe angajat, de 40,85%, este cel mai ridicat din Uniunea Europeana, unde se inregistreaza o medie de 26% – 27%. In Romania, 25% reprezinta doar contributia la CAS, la care se adauga 10% impozitul pe venituri din salarii si alte taxe. Fiscalitatea ridicata atrage dupa sine si un grad de colectare redus.
De exemplu, la CAS, statul incaseaza doar 80% – 85% din totalul sumelor, arata initiatorii. In aceste conditii, potrivit acestora, este necesara identificarea de parghii legislative prin care presiunea fiscala sa devina cat mai redusa si care sa incurajeze incheierea de contracte de munca.
Productivitate crescuta a muncii
„De exemplu, pentru sectorul bugetar a fost instituita masura prin care angajatii beneficiaza, printre altele, si de vouchere de vacanta in suma de 1.450 lei anual, Voucherele de vacanta reprezinta si un mijloc prin care salariatii isi refac puterea si capacitatea de munca si, astfel,
inregistreaza o productivitate crescuta a muncii. Consideram ca acest mecanism poate fi extins si pentru cei 4,2 milioane de angajati din sectorul privat, astfel incat sa poata beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, in valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care acestia contribuie deja sub forma impozitului pe venit si/sau CAS”.