Vouchere de 15.000 lei de la stat pentru 10.000 de romani. Iata cine sunt beneficiarii (Proiectul)
22 October 2024 13:03 Lumea Banilor 627Ministerul Familiei condus de Natalia Intotero (foto) a pus in dezbatere publica Proiectul de Hotarare de Guvern privind modificarea si completarea HG 1103/2022 pentru aprobarea Programului social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii.
Programul va continua si in 2025, iar sprijinul se acorda sub forma a doua vouchere digitale, pe suport electronic, in cuantum de 15.000 lei: un voucher in valoare de 5.000 lei va fi destinat achizitionarii de medicamente specifice, iar al doilea voucher, in suma de 10.000 de lei, va fi folosit pentru achitarea procedurilor medicale prescrise. Implementarea programului presupune un cost total de 150 milioane de lei pentru anul 2025, pentru un numar de 10.000 beneficiari.
In Nota de Fundamentare se arata ca programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii pentru anul 2025 este esential in contextul demografic dificil cu care se confrunta Romania. Scaderea natalitatii si imbatranirea populatiei sunt provocari majore ce afecteaza nu doar structura demografica a tarii, ci si stabilitatea economica si sociala pe termen lung. Se mai arata ca infertilitatea este o problema medicala si emotionala dificila, astfel ca, pe langa reducerea presiunii financiare legata de costurile achizitionarii medicamentelor si ale procedurilor medicale, spijinul financiar ofera si o importanta sustinere emotionala a acestor cupluri sau persoane singure diagnosticate cu o afectiune incompatibila cu reproducerea pe cale naturala, oferind o sansa reala pentru familii de a avea copii.
Stabilitate economica
Se mai arata ca scaderea natalitatii si imbatranirea populatiei sunt provocari majore ce afecteaza nu doar structura demografica a tarii, ci si stabilitatea economica si sociala pe termen lung:
“Programul nu reprezinta doar o solutie pentru familiile care se confrunta cu infertilitatea, ci si o interventie strategica la nivel national pentru sustinerea natalitatii. Acest sprijin contribuie la incurajarea tinerilor si nu numai, de a-si intemeia sau extinde familia. Continuarea acestui program reprezinta o masura prioritara pentru Romania, avand in vedere impactul sau direct asupra cuplurilor si persoanelor singure diagnosticate cu o afectiune incompatibila cu reproducerea pe cale naturala, cat si contributia sa la viitorul demografic si economic al tarii”, se precizeaza in proiect.