VOT PENTRU TAIEREA PENSIILOR SPECIALE – Proiectul de lege privind pensiile de serviciu va fi votat miercuri in Senat. Iata amendamentele adoptate de comisiile specializate (Document)
Miercuri, 29 martie 2023, este ziua in care se va da primul vot pentru taierea pensiilor de serviciu, asa-zisele “pensii speciale”.
Senatul Romaniei are programat in sedinta de miercuri “Proiectul de lege pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu”, care risca sa fie adoptat tacit in 31 martie 2023. Proiectul de lege a fost dezbatut in regim de urgenta marti, 28 martie 2023, de comisiile specializate din Senat, acestea votand o serie de amendamente venite din partea coalitiei de guvernamant PSD-PNL-UDMR.
Actualizare in raport cu inflatia si impozit de 15%
Spre exemplu, ca urmare a amendamentelor adoptate, pensiile ale judecatorilor si procurorilor urmeaza sa fie actualizate in raport cu inflatia, si nu in raport de cresterea indemnizatiilor magistratilor:
“Pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate si pensia de urmas, se actualizeaza, din oficiu, in fiecare an, cu rata medie anuala a inflatiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecarui an in care se face actualizarea si comunicat de Institutul National de Statistica”.
De asemenea, partea din pensie care depaseste salariul mediu brut si care nu este contributiva va fi impozitata cu 15%:
“(2) Impozitul lunar se determina de fiecare platitor de venit din pensii astfel:
a) pentru partea din venitul din pensii mai mica sau egala cu nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplica cota de impunere de 10%;
b) pentru partea din venitul din pensii care depaseste nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si excede aplicarii principiului contributivitatii, se aplica cota de impunere de 15%.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit.b), in situatia in care, cuantumul componentei din venitul din pensii lunar, determinata ca urmare a aplicarii principiului contributivitatii, depaseste castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, cota de impunere de 15% se aplica pentru partea din venitul din pensii lunar care depaseste nivelul acestui cuantum si excede aplicarii principiului contributivitatii”.
Probleme de neconstitutionalitate
In schimb au fost pastrate o serie de prevederi ce ridica probleme de neconstitutionalitate si care in mod normal ar cauza respingerea proiectului de catre CCR. Ne referim la recalcularea pensiilor aflate in plata, astfel incat acestea sa fie dimuniate, precum si la scaderea brusca a vechimii din alte profesii care sa fie luata in calcul la pensionare.
* Cititi aici amendamentele adoptate la proiectul de lege privind pensiile de serviciu