Grid star
eveniment

Vot final in Parlament: pensionarii nu trebuie sa returneze banii incasati in plus. Legea merge la promulgare (Legea)

Pensionarii nu vor mai avea obligatia sa returneze banii incasati in plus, si nedatorati, daca este vina statului, asa cum se intampla acum. Camera Deputatilor a adoptat marti, 22 octombrie 2024, in calitate de for decizional, proiectul pentru modificarea Legii 125/2014 privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii.

In ultima vreme s-a tot discutat, in contextul noii legi a recalcurarii pensiilor, ce se intampla daca statul greseste si plateste mai mult: potrivit prevederilor actuale, banii trebuie dati banii inapoi. Insa, in varianta adoptata de Parlament, banii incasati in plus de pensionari nu vor mai trebui restituiti.
In proiectul semnat de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu
(foto), se arata ca in cadrul actiunii de stabilire/ recalculare/evaluare a dosarelor de pensie este posibila producerea unor erori, atat cu privire la datele preluate in sistemul informatic, cat si de prelucrare a datelor.
Luand in considerare necesitatea protejarii persoanelor pensionate, precum si in scopul preintampinarii unui impact negativ (asupra beneficiarilor) in cazul emiterii unor decizii de recuperare a sumelor platite necuvenit si in raport cu asteptarile publicului de la noua lege a pensiilor, respectiv de la noul sistem de calcul al acestora, propunem modificarea Legii nr.125/2014 in scopul scutirii de la recuperarea sumelor platite necuvenit cu titlu de pensie pentru cazurile in care nu exista o culpa a beneficiarului in raport cu modul de creare a debitului”, se arata in expunerea de motive.

A crescut pragul de impozitare

Tot legat de pensii, reamintim ca Legea pentru modificarea alin.(1) al art.100 din legea 227/2015 privind Codul fiscal prin care se reglementeaza impozitarea pensiilor a intrat in vigoare in 1 octombrie 2024. Astfel, pragul de impozitare a crescut la 3.000 lei, de la 2.000 de lei, cat era pana la acea data. Impozitul va reprezenta 10% din diferenta ce depaseste 3.000 de lei.
In expunerea de motive se arata ca impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei si, dupa caz, a contributiei de asigurari sociale de sanatate. Ultima actualizare a acestui plafon s-a realizat prin Legea 2 din 12 ianuarie 2017, de la o valoare initiala de 1.050 lei, la 2.000 lei.
Initiatorii precizau ca in ultimii ani nu au mai intervenit ajustari asupra acestui plafon care stabileste venitu! impozabil lunar din pensii, desi inflatia anuala a variat intre 3% si peste 14%.

>>Forma proiectului adoptat de Senat

>>Expunerea de motive

>>Amendamentele admise in Camera Deputatilor

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani