Grid star
antreprenoriat

Vot favorabil pentru introducerea unor facilitati fiscale de care sa beneficieze companiile (Avizul)

Aviz favorabil pe proiectul de lege pentru completarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal care prevede taxe salariale reduse pentru angajatii startup-urilor (companii aflate la inceput de drum). Consiliul Economic si Social a dat unda verde initiativei legislative care se afla in Senat. 

Proiectul propune ca startup-urile din Romania care au obtinut cumulat in decurs de 1 an o finantare de minim 100.000 euro sa poata beneficia de facilitati fiscale menite sa incurajeze acest gen de investitii. Exista si conditii: minim 80% din investitie sa provina de la un fond de investitii, business angel sau capital de risc (venture capital), iar diferenta de 20% poate proveni din orice alte surse de finantare, cu exceptia aportului propriu de capital (inclusiv granturi). O conditie pentru a beneficia este ca societatile care aplica pentru aceste facilitati sa aiba cel putin un 1 de functionare, fapt care poate confirma ca respectiva companie are o stabilitate pe piata.

Facilitatile fiscale propuse pentru regimul fiscal al angajatilor startup-urilor eligibile sunt:

-Scutirea de la plata a 10% impozit pe venit;
-Reducerea de la 10% Ia 5% a contributiei la asigurarile sociale de sanatate (CASS); 
-Reducerea de la 25% la 20% a contributiei la asigurarile sociale (CAS).

Aceste facilitati fiscale vor fi aplicabile pana cand startup-ul indeplineste oricare dintre urmatoarele conditii:
-Numarul de angajati depaseste 50 de persoane; 
-S-au scurs doi ani de la acordarea beneficiului fiscal initial.

Reducerea poverii fiscale

In prezent, impozitul pe venit si contributiile la pensii si sanatate cad in sarcina salariatiilor, insa de declararea si plata se ocupa angajatorul. Singura taxa care cade in sarcina angajatorilor este contributia asiguratorie pentru munca.
“Aceste facilitati vizeaza reducerea poverii fiscale pentru startup-urile care atrag finantare externa si demonstreaza potential de inovare si crestere, contribuind astfel la crearea unui mediu mai competitiv si atractiv pentru investitori. De asemenea, aceasta masura este menita sa transmita un semnal puternic si investitorilor, aratand ca Romania sustine proactiv initiativele de afaceri emergente si le ofera un mediu fiscal prietenos, ceea cc poate atrage capitaluri noi si valoroase pentru piata romaneasca”, arata initiatorii.

>>Proiectul de lege pentru modificarea Codului fiscal

>>Expunerea de motive a proiectului

>>Avizul CES

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani